Roiibos arbata

Tai Pietų Afrikos augalas – tavo naujas receptas, kaip atsikratyti virsšvorio. Anot „Phytomedicine“ žurnalo, ši arbata paspartina medžiagų apykaitą ir efektyviai degina riebalus. Be to, rooibos netgi gali užkirsti kelią naujų riebalinių ląstelių atsiradimui. Gerk iki pat užkaitinto arbatinuko dugno!

Asamo arbata

Jei negali pakęst kavos skonio, bet negali išgyventi antrosios dienos pusės be energetinio užtaiso, rinkis asamo arbatą. Šioje indiškoje arbatoje yra beveik tiek pat kofeino kiek ir kavoje, o taip pat ir 86 g kofeino (beveik tiek pat, kiek ir kavoje), o taip ir L-teanino (amino rūgštis) – kartu jie dvigubai padidina tavo sugebėjimą susikoncentruoti. Be to, tavęs nepalies jokie šalutiniai poveikiai, kokius sukelia kava, pavyzdžiui, odos būklės pablogėjimas.

Hibiscus arbata

Verda kraujas nuo streso? Pabandyk gerti po tris puodelius į dieną hibiscuso lapelių arbatos (dar kitaip vadinamos kinrožių ar karkade arbata). Tuftso universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad šis įprotis gali sumažinti kraujo spaudimą, o tai reiškia, jog sumažėja insulto ir infarkto rizika.

Ko reikėtų vengti

Į arbatą „Angliški pusryčiai” žvelk šnairuodams. Jei įpratai gerti stiprią, saldžią arbatą su pienu – tuomet būk atsargus. Pora puodelių nepakenks, tačiau geriant per dieną septynis puodelius ar daugiau, 50 proc. padidėja rizika susirgti prostatos vėžiu. Tau gali atrodyti, kad septyni puodeliai – tai labai daug, bet, kaip nustatė Glazgo universiteto mokslininkai, Didžiojoje Britanijoje 25 proc. vyrų geria būtent tiek.

Mėgsti gerti ką tik užplikytą arbatą? Kuo greičiau atsikratyk šio įpročio. Mokslininkai nustatė, kad bet kokia arbata, jei ji yra geriama karšta, aštuonis kartus padidina riziką susirgti stemplės vėžiu.