Apsėdo keliavimo manija

Gunnaras keliauja nuo 17 metų. Tuo metu jis kartu su draugais išsikėlė užduotį – apkeliauti 13 Europos šalių. Kaip vėliau pasakojo Garforsas, tuokart jis labai užsidegė šia idėja. Tačiau aktyviai keliauti jis pradėjo tik 2008 metais, nusprendęs pabuvoti kiekvienoje pasaulio valstybėje. Jau per pirmus keliavimo metus jis planavo aplankyti 85 šalis.

Keliauti po žemės planetą jam sekėsi neblogai, jis netgi neišėjo iš darbo. Norvegas – „Norwegian Mobile TV Corporation“ generalinis direktorius. Nepaisant aukštų pareigų, anot keliautojo, viską galima sutvarkyti ir dirbti nuotoliniu būdu. Be to, tai, kad Norvegijoje yra daug išeiginių dienų ir yra švenčiama daug nacionalinių švenčių, taip pat padeda keliautojui: „Mes turime penkias savaites apmokamų atostogų bei maždaug dvi savaites šventinių dienų per metus“. Dėl to Gunnaras visas savo keliones planuoja išeiginėmis ir šventinėmis dienomis, o tai leidžia jam išsaugoti darbą. 

Svarbiausia būti užtikrintam ir ekonomiškam

Netgi turint tiek laisvo laiko, dar reikia išspręsti ir finansų klausimą. Apie tai keliautojas kalba taip: užtenka būti užtikrintam bei ekonomiškam. „Daugelis žmonių tvirtina, kad jie neturi pinigų, nors visa esmė prioritetuose ir įsipareigojime, - aiškina Garforsas. - Viso labo reikia viską suplanuoti. Pernakvoti galima nemokamai ant kieno nors sofos, naudojantis „CouchSurfing“ puslapiu. Jūs gausite ne tik lovą, bet ir nemokamą gidą, o galbūt – ir gerą draugą“. Be to, Gunnaras įprastai keliauja neapsikrovęs daiktais.

Vienu iš geriausių kelionių „receptų“ norvegas laiko šypseną. „Jus gali netikėtai pakviesti į vakarėlį, vakarienę ar pasivaikščiojimą kalnuose – aiškina jis, prisimindamas savo keliones. - Dabar aš šypsausi daug dažniau, nes tikiu, jog tai veikia. Neseniai man pasakė, kad esu laimės atvirukas“.

Kaip jis suskaičiavo 198 šalis

Savo tinklalapyje Garforsas aiškina, kaip jis susiskaičiavo 198 pasaulio valstybes: „Pasaulyje egzistuoja 193 šalys, priklausančios Jungtinėms Tautoms. Aš suskaičiavau jas visas. Yra dvi valstybes, stebimos JTO – tai Vatikanas ir Palestina. Dar trys šalys, iš dalies priklausančios JTO: Kosovas, Vakarų Sachara bei Taivanas“.

Visaverčiu apsilankymu šalyje Gunnaras vadina istorijos, kurią galima papasakoti, atsiradimu. „Visai nebūtina pasilikti nakvoti vienoje ar kitoje šalyje, bet paprasto sienos kirtimo aš nelaikau valstybės aplankymu“, – sako keliavimo filosofiją aiškina keliautojas.

Pirmyn į rekordą


Garforsas išgarsėjo visame pasaulyje jau 2012 metais, kuomet jis kartu su savo bičiuliu Adrianu Butterworthu iš Didžiosios Britanijos per parą sugebėjo pabuvoti penkiose valstybėse penkiuose žemynuose ir taip pateko į Guinesso rekordų knygą. 

2013 metų gegužę, būdamas 37 metų (praėjus dvidešimčiai metų po kelionių pradžios) norvegas aplankė paskutinę šalį iš 198, kurias buvo užsibrėžęs aplankyti. Į Žaliojo kyšulio salą jis atvyko kartu su savo dviem broliais, seserimi ir 11 draugų. Jo motina, neturėjusi galimybės būti šalia, parašė jam laišką, kurį perskaitė jo sesuo: „Sveikinu tave su misijos įvykdymu! Tai tau kainavo daug pinigų bei laiko. Mes tavimi dalinomės su pasauliu ilgus metus“.

2014 metais Gunnaras pabuvojo 19 šalių per vieną parą ir taip pasiekė dar vieną rekordą. Graikija, Bulgarija, Kosovas, Serbija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Slevėnija, Vengrija, Čekija, Slovakija, Austrija, Vokietija, Nyderlandai, Belgija, Liuksemburgas, Prancūzija, Šveicarija ir Lichtenšteinas – šias šalis per vieną parą Gunnaras aplankė su kelių draugų kompanija. Keliautojai-ekstremalai persėsdavo iš automobilių į lėktuvus ir atvirkščiai. Anksčiau draugai jau bandė pasiekti tokį rekordą, tačiau iš pirmo karto jiems pavykdavo aplankyti tik 17 valstybių.

Kai pasibaigė valstybės

Žinoma, nepasidalinti savo kelionių aplink pasaulį įspūdžiais Garforsas negalėjo. Todėl, surinkęs visus kelionių užrašus, jis išleido knygą pavadinimu „198: kai man baigėsi valstybės“. Savo kelionių užrašuose keliautojas dalinasi patarimais, kaip gerai suplanuoti savo kelionę, kokias vietas aplankyti vienoje ar kitoje valstybėje, nurodo apytikslį kelionės biudžetą. Šiais metais Garforso knyga buvo išversta į anglų kalbą.

Apie kitus kelionės vadovus norvegas atsiliepia taip: „Aš negaliu pakęsti jų todėl, kad jie paprastai siūlo žmonėms aplankyti tas pačias vietas ir dar ta pačia tvarka. Dėl to paslaugos vertė krenta, o kainos auga, o jūs būsite apsupti kitų turistų minios. Jei norite išgyventi unikalią patirtį, venkite vietų, kurias rekomenduoja aplankyti kelionių vadovai“.

Nepaisant norvego pomėgio klajoti, jis lieka ištikimas savo tėvynei. Gunnaras pripažįsta, kad jis yra šiek tiek šališkas, tačiau Norvegija lieka jo favorite. Nuostabūs peizažai, baltosios naktys ir šiaurės pašvaistės – tai tik keletas priežasčių, dėl kurių yra verta aplankyti Norvegiją, mano labiausiai patyręs pasaulio keliautojas.

Septyni Gunnaro Garforso patarimai, leisiantys keliauti neišeinant iš darbo:


1. Jūs galite keliauti netgi ne atostogų metu. Išnaudokit bet kokią galimybę – ar tai būtų išeiginės dienos, ar šventės.

2. Keliaukite tik su rankiniu bagažu. Taip jūs sutaupysite laiko ir pinigų. Jūs taip pat galėsite nusipirkti naujų drabužių kitoje šalyje. Taip keliaudamas jūs atrodysite kaip vietinis, o ne turistas su milžiniška kuprine, kuri visiems trukdo. Be krūvos daiktų jūs būsite ramesni ir lakstesni.

3. Visas sėdimas vietas naudokite kaip lovą: miegokite lėktuve, autobuse, laive, traukinyje – kur tik išeina. Taip jūs sutaupysite pinigų, skirtų nakvynei.

4. Jei keliaujate po darbo, rezervuokite sau vietą ateinančioms išeiginėms. Atgalinį bilietą galite nusipirkti patys – pasinaudokite galimybe patyrinėti naują šalį iki darbo savaitės pradžios,

5. Greičiausiai jūs keliausite su persėdimais. Vietoje kelių valandų laukimo oro uoste, pasivaikščiokite toje šalyje, kurioje dabar esate. Gali būti, kad ji patiks labiau nei ta, į kurią traukiate.

6. Įsigykite „InterRail“ bilietą – tai dar vienas būdas aplankyti kelias valstybes per gana trumpą laiką ir be didelių išlaidų.

7. Turėkite du pasus. Daugelyje šalių tai leidžiama, jei jūs galite įrodyti, kad tai būtinybė, nes keliaujate po daugelį valstybių. Tai leis jums keliauti su vienu pasu, o kitas lauks vizos.

Norvego kelionių po pasaulį fotoįspūdžius galite išvysti jo paskyroje.