O jei savo vaikui lieptumėte pasirinkti, ką suvalgyti – brokolį ar šokolado gabalėlį – kaip manote, koks būtų jo pasirinkimas?

Tikriausiai nedvejodami sakytumėte, jog šokoladas varžovų neturi. Tačiau kaip pakeisti šį vaikų įprotį ir paskatinti juos rinktis sveikus ir maistingus produktus?

Paslėptos daržovės. Brokoliai, kalafiorai, pomidorai, cukinijos – tai tokios daržovės, kurias gamindami galite lengvai paslėpti, juos susmulkinę ir sudėję į vaikų mėgstamus patiekalus, nieko jiems nesakydami. Retas vaikas nemėgsta makaronų, tad gamindami padažą pridėkite daugiau daržovių, kurias galite susmulkinti net iki visiškos košelės, tokiu būdu panaikindami savo „nusikaltimo“ pėdsakus, sakoma pranešime spaudai.

Žaidimai. Paskatinkite savo vaikus žaisti strateginius žaidimus, kuriuose jie turi auginti daržoves ir rūpintis savo ūkiu. Teigiamos emocijos, siejamos su žaidimu ir jame esančiomis daržovėmis, gali pagelbėti ir požiūriui į nuosavoje virtuvėje esančias daržoves.
Riešutų sviestas. Jei Jūsų vaikas vis dar nenoriai valgo daržoves, išbandykite jau daug kartų išbandytą tradicinį metodą – aptepkite plonu sluoksniu riešutų sviesto. Daržovės su įvairesniais padažais taip pat padeda spręsti „nevalgiukų“ protesto akcijas.

Pavyzdys. Buvo atlikta daugybė tyrimų, ieškant geriausio būdo, kaip įtraukti į vaikų mitybą kuo daugiau daržovių. Buvo tiriami įvairūs auklėjimo metodai bei jų įtaka, buvo aiškinamasi, ar geriau veikia griežta kontrolė ir spaudimas, ar paprastas susitarimas. Na, o rezultatai iš tiesų paprasti – efektyviausias būdas be didelės prievartos įtraukti daugiau daržovių – pačių tėvų pavyzdys. Ne paslaptis, vaikai, ypač mažesnieji, kopijuoja, tad matydami savo tėvus, besigardžiuojančius daržovėmis bei vaisiais, patys taip pat labiau norės ištirti tuos skonius.

Vaisių ir daržovių prieinamumas. Dar viena tendencija buvo pastebėta vaikų gimtadienio metu, šalia gausybės saldumynų patiekiant ir vaisių. Ir ką jūs manote – nors ant stalo puikavosi daugybė saldumynų, vaikai lygiai taip pat valgė ir vaisius. Tad paprasčiausias būdas – visada turėkite vaisių vaikams matomoje ir lengvai pasiekiamoje vietoje.

Būkite kūrybingi. Prie daržovių, patiekiamų mokykloje, buvo išdėliotos kortelės su pavadinimais – „Minčių skaitymo morkos“, „Ypatingų galių pupelės“ ir t.t. Buvo apskaičiuota, kad suvalgytų daržovių kiekis po mėnesio šioje mokykloje išaugo 100%. Tad ir namuose galite šiek tiek pažaisti ir suteikti daržovėms „ypatingų“, tik jų teikiamų galių.

Venkite nesveiko maisto. Nesakome, kad turite visiškai išbraukti kai kuriuos vaikų itin mėgstamus, tačiau ne pačius sveikiausius produktus. Tiesiog sumažinkite šių produktų bei nesveikų patiekalų kiekį iki minimumo. Juk ir patys esame patyrę – kai aplink nėra pagundų, joms tiesiog lengviau atsispirti.

Supažindinkite su naujais skoniais. Daugelis vaikų turi tiesiog nepaaiškinamą naujų ir nemėgintų skonių fobiją. Atrodo, jis dar nė karto savo gyvenime nėra ragavęs moliūgo, tačiau nė už ką nenori imti jo į burną. Tokiu atveju, verta pabandyti vaikus supažindinti su naujais skoniais, juos pateikiant labai mažyčiais gabalėliais. Šis vaiko elgesys – tai evoliucijos pasekmė, kuomet mes nenorime valgyti mums visai nepažįstamų produktų, nes manome, jog jie gali būti nuodingi mūsų organizmui. Taip pat, laimėti derybas galite sutarę, kad suvalgęs mažą gabalėlį naujos daržovės, kitą mažą gabalėlį gaus to, ką labai mėgsta.

Daugiau patarimų bei įžvalgų apie sveiką vaikų mitybą galėsite išgirsti Kovo 18-19 dienomis „Radisson Blu Lietuva“ konferencijų centre, Konstitucijos pr. 20, Vilniuje, vyksiančioje 5-osios Ann Wigmore sveikos mitybos konferencijoje, kurioje žymiausi pasaulio bei Lietuvos gyvensenos medicinos, mitybos ir visuomenės sveikatos ekspertai (Brenda Davis, Jeffrey M. Smith, Mladen Golubic, Ignas Bakėjus, Paulius Jaruševičius) dalinsis savo įžvalgomis ir patirtimi, kaip būti sveikiems, ilgai gyventi, išvengti lėtinių ligų, o susirgus pasveikti natūraliais būdais.

Daugiau informacijos apie konferenciją, bei kartu vyksiančią Vilniaus sveikatos mugę rasite sveikatosmuge.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt