Pastaruoju metu psichologės Sonjos Lyubomirsky ir jos kolegų atlikti tyrimai liudijo, kad motinos ir tėvai (ypač pastarieji) patiria daugiau laimės ir džiaugsmo negu bevaikiai žmonės.

Per vieną apklausą, atliktą visos šalies mastu, paaiškėjo, kad tėvai buvo laimingesni ir labiau patenkinti savo gyvenimu, negu vaikų neturintys respondentai, tačiau daugiausia tai nulėmė išaugęs vyrų, kurie susilaukė palikuonių, džiaugsmas. Tačiau išryškėjo ir perspėjimo ženklų: vieniši ir nesusituokę tėvai nurodė patiriantys mažiau džiaugsmo. Tuo tarpu vyresnio amžiaus tėvai buvo laimingesni ir labiau patenkinti gyvenimu už jaunesnius (17 – 25 metų amžiaus) tėvus.

Per papildomas dvi apklausas tyrėjai patvirtino, kad tėvystė teikia džiaugsmą ir gyvenimo prasmę, bet šis rodiklis vėl buvo didesnis tarp tėčių, o ne mamų. Taip gali būti dėl to, kad ant motinų pečių gula daugiau namų ruošos ir vaikų priežiūros darbų.

Tyrėjai daro išvadą, kad tėvystė įprasmina gyvenimą, todėl teigiami jos aspektai nusveria neigiamus.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)