Šalyje startuoja pirmos penkios mokymo įstaigos, kuriose moksleiviai naudosis pažangia technologija – elektronine pinigine, elektroniniu raktu, viešojo transporto bilietu ir bibliotekos skaitytojo pažymėjimu viename. Naujas galimybes mokykloms atveria išplėsta ir patobulinta „TAMO“ sistema, susieta su „Mokipay“ mobiliąja pinigine.

Lietuvoje įgyvendinama „ateities“ mokyklų koncepcija šiandien buvo pristatyta Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Tai viena iš trijų miesto „ateities“ mokyklų, kuriose nuo rugsėjo 2 d. moksleiviai naudosis „TAMO“ ir „Mokipay“ sistemų galimybėmis. Naujoji sistema taip pat veiks Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijoje bei Senamiesčio progimnazijoje. Dar po vieną „ateities“ mokyklą bus Vilniuje ir Klaipėdoje. Planuojama, kad nuo kitų metų tokių mokymo įstaigų daugės, o iki 2016 m. sistemos galimybėmis naudosis visos šalies mokyklos.

„TAMO“, startavęs, kaip elektroninis dienynas ir per metus tapęs rinkos lyderiu, kuriuo naudojasi per 500 šalies mokyklų, nuo šiol apims kur kas daugiau svarbių funkcijų tėvams, vaikams bei mokyklai. Dalis jų bus atliekamos elektroninio moksleivio pažymėjimo pagalba.

„Dabartiniai moksleiviai yra lanksti ir imli „išmanioji karta“, ženklią dalį savo gyvenimo perkėlusi į virtualią erdvę ir naudojanti pažangius įrankius socialiniam bendravimui, pramogoms, akiračio lavinimui. Šios tendencijos neišvengiamai persikels ir į švietimo sritį, mokyklos gyvenimą. Jau šiandien turime progą pamatyti, kaip atrodys mūsų mokyklos po kelerių metų“, - sakė „ateities“ mokyklą pristačiusi UAB „Tavo mokykla“ direktorė Viktorija Burlinskaitė.

Jos teigimu, naujomis funkcijomis papildyta „TAMO“ sistema mokykloms atvers dar neišnaudotas galimybės atlikti daugelį dalykų greičiau, paprasčiau ir išmaniau.

„Sėkmingai prigiję elektroniniai dienynai atvėrė daug galimybių pagyvinti mokymąsi ir tokiomis priemonėmis kaip akademinių pasiekimų skatinimo programa pagerino mokinių motyvaciją. Į sistemą įsiliejęs elektroninis moksleivio pažymėjimas mokymosi procesui suteiks dar didesnį pagreitį. Kaip toliau vystysis „TAMO“, padės nuspręsti pirmųjų ją išbandžiusių „ateities“ mokyklų bendruomenės“, - teigė V. Burlinskaitė.

Viena iš naujosios sistemos galimybių bus elektroninė piniginė, kuria bus galima atsiskaityti ten, kur įdiegti „Mokipay“ skaitytuvai. Pavyzdžiui, moksleiviai galės greitai ir saugiai susimokėti už pietus mokykloje. Sistema taip pat atpažins mokinius, turinčius teisę į socialinį maitinimą. Sistemoje, t.y., savo kompiuteryje ar mobiliajame telefone, mokiniai matys išlaidų istoriją. Tokiu būdu tikimasi lavinti jų asmeninių finansų įgūdžius.

Elektroninę piniginę galima papildyti „TAMO“ pagalba, naudojantis elektroninės bankininkystės sistema, o skubiai prireikus – keliais mygtukų paspaudimais mobiliajame telefone. Atlikti pavedimus tarp sistemos naudotojų bei papildyti mobiliąją sąskaitą bus galima nemokamai.

„TAMO“ pažymėjimas taip pat taps elektroninės spynos raktu – jį pridėję prie skaitytuvo, mokiniai, pedagogai ir mokyklos darbuotojai galės patekti į mokyklos vidų, mokytojų kambarį bei atskiras klases. Sistemoje, susietoje su sistemos el. dienyno duomenų baze, bus fiksuojami visi įėjimai ir išėjimai. Pažymėjimas taip pat suteiks teisę greitai užsisakyti ir pasiimti knygas mokyklos bibliotekoje, naudotis viešojo transporto paslaugomis, įvairiomis nuolaidomis, skirtomis moksleiviams.

Švietimo aprūpinimo centro direktoriaus Tautvydo Salio įsitikinimu, tokios pažangios elektroninės sistemos yra visų Lietuvos mokyklų ateitis.

„Progreso, kurį siūlo dabartinės technologijos, nesulaikysi, juolab, jei jis sugeba palengvinti gyvenimą mokykloms, tėvams ir mokiniams. Apie pažymėjimą „viskas viename“ kalbėjome jau keletą metų ir džiugu, jog pagaliau žengti pirmieji realūs žingsniai. Tikiuosi, sistema bus diegiama aktyviai ir plačiu mastu“, - teigė T. Salys.

Anot Kauno „Aušros“ gimnazijos direktoriaus pavaduotojo Gintauto Rimkevičiaus, mokyklos bendruomenei priimtina idėja diegti šiuolaikines technologijas.

„Mielai priėmėme pasiūlymą diegti tokį sprendimą ir tikime jo perspektyvomis. Esame pačiame miesto centre, kur vyksta intensyvus judėjimas, tad didesnė įėjimo į mokyklą kontrolė yra svarbi visiems. Ramiau jausis ir tėvai, kurie elektroninio pažymėjimo pagalba galės stebėti, kur ir kaip pinigus išleidžia jų atžalos, palengvės nemokamo maitinimo apskaita, mokiniams nebereikės nešiotis grynųjų, taigi ir rizikuoti, kad bus apvogti ar pinigus pames. Pažymėjimo privalumų yra išties daug, dabar belieka juos išnaudoti“, - sakė G. Rimkevičius.

Klaipėdos L. Stulpino progimnazijos direktorės Dianos Čedavičienės teigimu, mokyklai viena svarbiausių „TAMO“ sistemos funkcijų yra mokinių lankomumo apskaita.

„Turime dalį nuolat vėluojančių į pamokas vaikų ir iki šiol ši problema nebuvo efektyviai sprendžiama. Dabar sistemoje galėsime matyti labai tikslius moksleivių lankomumo duomenis. Ne mažiau svarbi yra saugesnė atmosfera mokykloje, į ją nebeturės progų patekti pašaliniai žmonės. Didžioji dalis tėvų ir moksleivių laukia galimybės atsiskaityti valgykloje be grynųjų pinigų. Apskritai mokyklos bendruomenė šią sistemą vertina kaip pažangią ir perspektyvią“, - sakė progimnazijos direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)