Šeimoje esant nepilnamečių vaikų, santuokas nutraukti reikia dar daugiau ryžto: išlaikymo, priteisto vaikui, negalima naudoti su vaiku liekančio tėvo ar motinos poreikių tenkinimui. Visgi reikia nepamiršti, kad Lietuvos teisinė sistema numato priemones, neleidžiančias nei vaikui, nei su juo gyvenančiam vienam iš tėvų likti benamiais, jei tik tokia galimybė yra, sakoma pranešime spaudai.

Vaiko išlaikymas turtu

Nepaisant to, kad geriausiai vaiko poreikius užtikrina išlaikymas, teikiamas periodinėmis išmokomis, pasitaiko atvejų, kai išlaikymas nustatomas turtu. Kartais tokia išlaikymo forma vietoje vaiko poreikių užtikrinimo pinigais pasirenkama dėl patogumo: išlaikymas turtu nustatomas skyrybų metu ir išlaikymą teikiančiam tėvui ar motinai šiuo klausimu daugiau nebereikia rūpintis. Kai kuriais atvejais išlaikymas turtu tampa vieninteliu garantu, kad vaiko poreikiais bus pasirūpinta laiku: išvengiama išlaikymo mokėjimo vėlavimo ar net vengimo. Visgi tokia išlaikymo forma sulaukia nemažai kritikos.

Nuotolinių skyrybų portalo skiriuosi.lt vadovė Justina Kučinskė pabrėžia, kad vaiko išlaikymą turtu kaip geriausią išlaikymo formą reikėtų vertinti labai atsargiai. Toks išlaikymas paprastai teikiamas gyvenamosiomis patalpomis, kuriose po skyrybų lieka gyventi nepilnametis ir vienas iš tėvų. Nustačius vaiko išlaikymą turtu, kasdienių vaiko poreikių našta atitenka su vaiku gyvenančiam tėvui, todėl tiek vaiko maistas, tiek mokslas ir laisvalaikis apmokamas iš šio kišenės.

Kadangi išlaikymu turtu su vaiku gyvenantis tėvas rūpinasi tik iki vaikui sukaks aštuoniolika, sulaukus pilnametystės toks turtas atitenka vaikui, o su juo gyvenęs tėvas netenka bet kokių teisių į tą turtą. “Kad ir kaip norėtųsi tikėti vaikų dėkingumu tėvams, tačiau pasitaiko ir tokių situacijų, kai vaikus iš savo kišenės užauginę tėvai paliekami ne tik be padėkos, bet ir be gyvenamosios vietos”, - patirtimi dalijasi J. Kučinskė.

Galimybė naudotis kito asmens turtu

Nedažnai prisimenama alternatyva išlaikymui turtu - galimybė naudotis kitam tėvui priklausančiu turtu iki vaikas sulauks pilnametystės arba kitaip turto uzufrukto teisė. Skyrybų atveju, - pasakoja J. Kučinskė, - galimybė pasinaudoti uzufruktu tampa labai svarbi, jei su vaiku liekantis gyventi vienas iš tėvų neturi nei pakankamai pajamų, kad galėtų išsinuomoti gyvenamąjį plotą, nei asmeninio turto, nei tokio turto neįgyja padalinus bendrą nuosavybę. Nustačius uzufruktą į kitam tėvui priklausančią gyvenamąją patalpą, su vaiku liekantis tėvas turi teisę apsigyventi tokiame bute ar name iki vaiko pilnametystės, neįgydamas nuosavybės teisės į šį turtą.

Svarbu paminėti, kad gyvenamosios patalpos uzufruktas nėra išlaikymo vaikui dalis, o tik papildoma garantija užtikrinti vaiko ir su juo liekančio tėvo ar motinos gerovę: išlaikymo klausimas skyrybų byloje sprendžiamas atskirai.

Galimybė naudotis kito asmens turtu taikoma ir auginantiems bendrą vaiką nesusituokusiems asmenims.

Išlaikymas turtu vs turto uzufruktas

Pagrindinis skirtumas tarp vaiko išlaikymo turtu ir turto uzufrukto susijęs su turto nuosavybės teise vaikui sulaukus pilnametystės. Išlaikymo turtu atveju, tokiu turtu iki vaikui sukaks aštuoniolika rūpinasi su juo gyvenantis tėvas ar mama, o vaiko nuosavybe turtas tampa tik šiam sulaukus pilnametystės. Uzufrukto atveju, turto nuosavybės teisė lieka tam, kam priklausė ir anksčiau, tik ten gali gyventi to žmogaus nepilnametis vaikas.

Dar vienas skirtumas - kitų nepilnamečio vaiko poreikių tenkinimas. Nustačius išlaikymą turtu vaiko reikmės užtikrinamos su juo gyvenančio tėvo sąskaita tuo tarpu uzufrukto atveju vaikui išlaikymą teikia ir su juo negyvenantis tėvas ar mama.

Kadangi turto uzufruktas užtikrina vaiko gyvenamąją vietą tik ribotą laiką, vaikui sulaukus aštuoniolikos tiek vaikas, tiek su juo likęs gyventi vienas iš tėvų gali likti be namų. Žvelgiant iš vaiko perspektyvos, išlaikymas turtu užtikrina vaiko gerovę ir sulaukus pilnametystės, todėl galėtų pasirodyti priimtinesnis, tačiau reikia nepamiršti ir su juo gyvenančio tėvo gerovės.

„Jeigu nustatoma, kad vaikui išlaikyti reikia 400 eurų per mėnesį, tai reiškia, kad kiekvienas iš tėvų prie vaiko išlaikymo turėtų prisidėti lygiomis dalimis - po 200 eurų per mėnesį. Nustačius vaiko išlaikymą turtu, su juo gyvenančiam tėvui išlaidos padvigubėja, kadangi visą išlaikymui reikiamą sumą apmoka tik jis, o turtas vaikui sulaukus pilnametystės juk lieka ne vaiką išlaikiusiam tėvui, o pačiam vaikui” - sako J. Kučinskė. „Tačiau atsidūrus tokioje finansinėje padėtyje, kai vaiką auginančiam tėvui ar motinai trūksta lėšų vaiko išlaikymui, toks tėvas ar motina turi galimybę kreiptis į teismą dėl leidimo parduoti vaikui priteistą išlaikymą turtu ir gautus pinigus naudoti vaiko poreikiams patenkinti”.

Uzufrukto ribos

Jeigu skiriantis be išlaikymo vaikui galima pasinaudoti ir turto uzufruktu, kodėl ne visos skyrybų bylos baigiasi tokiu rezultatu? Tam, kad būtų galimybė laikinai pasinaudoti kito asmens turtu, tokio turto turi būti: galima pasinaudoti tik kitam asmeniui asmeninės nuosavybės teise priklausančiu turtu, o ne jam priklausančia santuokos metu įgyto turto dalimi. Jeigu po skyrybų su vaiku gyvenančiam tėvui lieka dalis santuokos metu įgyto turto, įrodyti turto uzufrukto reikalingumą būtų labai sudėtinga, nes galima gyventi sau priklausančioje turto dalyje.

Siekiant pasinaudoti kitam asmeniui priklausančiu turtu, reikia įrodyti uzufrukto būtinybę: ne tik neturėti turto ar pakankamų pajamų, bet ir galimybės greitu laiku jų įsigyti. Nustatant uzufruktą, teismas taip pat atsižvelgia ir į to asmens, kuriam būtų leidžiama naudotis kito asmens turtu, elgesį: jei buvo galimybė įsigyti būstą, tačiau lėšos buvo realizuotos kitaip, teismas uzufrukto teisės gali ir nenustatyti.

Svarbu paminėti, kad turto uzufruktas nustatomas tam tikram terminui, kuris, pasikeitus besinaudojančiojo tuo turtu padėčiai, taip pat gali būti pakeistas. Pavyzdžiui, jei sužinoma, kad su vaiku gyvenantis tėvas ar mama pradeda gauti pajamas, uzufruktas tokiam asmeniui tampa nebebūtinas, ir dėl to gali būti panaikintas. Turto uzufruktą nustato teismas, todėl tik teismas gali jį ir panaikinti: tiek siekiant pratęsti uzufrukto terminą įrodant jo būtinybę, tiek pagrindžiant termino sutrumpinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)