“Antsvoris šunims yra pavojingas. Nutukimas gali sukelti arba paaštrinti daugybę ligų, pavyzdžiui, artritą, ir sutrumpinti gyvenimo trukmę, - teigė Glazgo universiteto tyrėjai. - Per pastaruosius 25 metus nutukusių žmonių skaičius Jungtinėje Karalystėje išaugo 400 proc. Veterinarai pastebi, kad nutukę žmonės dažniau augina ir nutukusius šunis.”

Tyrimo metu 5-iose netoli Glazgo įsikūrusiose veterinarijos klinikose specialistai išmatavo 700 vyresnius nei vienerių metų šunis bei jų šeimininkus. Rezultatai, paskelbti “Journal of Small Animal Practice”, parodė, kad tik 35 proc. gyvūnų buvo idealaus kūno sudėjimo. 59 proc. keturkojų kūno masė buvo per didelė, iš jų 20 proc. pripažinti nutukusiais, o 39 proc. - turinčiais nedaug viršsvorio. Tik 1 iš 20 šunų svėrė per mažai.

Veterinarai kruopščiai išmatavo riebalų pasiskirstymą įvairiose šunų kūno dalyse ir priskyrė gyvūnus vienai iš septynių kategorijų.

Aukščiausioje, “daug viršsvorio turinčių”, kategorijoje atsidūrę gyvūnai svėrė bent 15 proc. daugiau, nei turėtų optimaliai sverti pagal savo kūno dydį.

Nuodugnesni tyrimai parodė, kad tie šunys, kuriuos šeimininkai maitindavo savo maisto likučiais, buvo dažniau priskiriami “nutukusiųjų” kategorijai. Užkandžiais lepinami šunys taip pat buvo kur kas sunkesni.

Vyresnių šeimininkų augintiniai buvo storesni ir gaudavo daugiau užkandžių, kai kurie jų - net 6 per dieną, rašo telegraph.co.uk.

Nustatyta, kad savininkų pajamos taip pat susijusios su nutukimo rizika - mažiau pasiturinčių žmonių šunys dažniau turėjo viršsvorio. Tikimybė, kad šuo bus nutukęs, sumažėja 61 proc., jei šeimininkai per metus uždirba daugiau nei 40 tūkst. svarų, palyginus su tais, kurie uždirba mažiau nei 10 tūkst. svarų sterlingų.

Visame pasaulyje atlikti įvairūs tyrimai rodo, kad šunys tampa vis storesni - kaip ir žmonės. Prancūzijoje viršsvorio turi 39 proc. šunų, Australijoje - net 41 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją