Kadangi spermatozoidų judrumas liepą ir rugpjūtį yra didžiausias, pavyzdžiui, lyginant su sausio mėnesiu, norintiems pradėti kūdikį mokslininkai pataria tai daryti būtent vasarą. Manoma, kad tai gali būti susiję su hormonų, tokių kaip testosteronas, lygio pokyčiais.

Šiais laikais viena iš šešių porų susiduria su nevaisingumo problemomis. Kai pora metus nesėkmingai bando pradėti kūdikį, manoma, kad jie turi nevaisingumo problemų. Vyrų nevaisingumas sudaro maždaug pusę atvejų, dažniausiai dėl to yra kaltas žemas spermatozoidų judrumas.

Kad apvaisintų kiaušialąstę, sperma turi įveikti gimdos kaklelį, gimdą ir kiaušintakius, o gebėjimas tai padaryti greitai yra vadinamas spermos judrumu. Sumažėjęs spermos judrumas apsunkina spermatozoidų kelią iki kiaušialąsčių, todėl pastojimas tampa mažiau įmanomas. Vyrai vaisingais laikomi tada, kai mažiausiai 40 procentų spermatozoidų yra judrūs.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 5188 vyrai, buvo atliktas šiaurės Italijoje esančioje Parmos universitetinėje ligoninėje. Buvo nustatyta, kad spermatozoidų judrumas mažiausias žiemą, o didžiausias – vasarą.

Didesnis nei 40 procentų judrumas vasarą buvo nustatytas 65,3 procento tyrimo dalyvių, o žiemą šis rodiklis nukrito iki 50 procentų. Mokslininkų teigimu, tai gali būti susiję su sezoniniais hormonų lygio svyravimais.

„Mes parodėme, kad egzistuoja kai kurių žmogaus spermos funkcinių aspektų sezoniškumas“, – teigia mokslų daktaras Alfredo De Giorgi.

Tyrimas pristatytas žurnale „Chronobiology International“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)