Klausimai, kurių tikriausiai jau seniai sau nebeužduoda tėvai Vakarų Europoje ir Skandinavijoje, tačiau vis dar aktualūs Lietuvoje. Aktyvių mamų sambūris atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje palankaus požiūrio į šeimą tradicija dar tik formuojasi.

Aktyvių mamų sambūris daugiausiai gauna nusiskundimų, kad įvairiose įstaigose labiausiai trūksta vežimėliams skirtų užvažiavimų, taip pat reta įstaiga turi mamos/tėčio ir vaiko kambarį, vaikams nėra kuo užsiimti, kol tėvai tvarko reikalus. Taip pat pasigendama informacijos, kurios įstaigos jau pasiruošusios priimti tėvelius su mažyliais.

„Požiūris į šeimas su vaikais Lietuvoje įvairus. Matome, kad pirmieji palankios šeimai aplinkos kūrimo žingsniai žengiami: prekybos centrai, maitinimo įstaigos vis labiau orientuojasi į šeimas, pritaiko savo erdves tėvams su mažais vaikais. Didžiuosiuose miestuose situacija kur kas geresnė nei rajonuose, čia daug investuojama prisitaikyti prie šeimų su vaikais poreikių. Tačiau daugelis valstybinių įstaigų ir verslo institucijų, neprivalančių sukurti vaikams palankios erdvės, to ir nedaro,“ – teigia Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė.

Pasak pašnekovės, visgi Lietuvoje jau atsiranda gerų pavyzdžių, kaip institucijos gali patenkinti šeimų su mažais vaikais poreikius. Visą parą veikiančią vaikų žaidimų aikštelę jau turi Tarptautinis Vilniaus oro uostas, kai kurios suaugusiųjų poliklinikos taip pat įrengė žaidimų erdves vaikams.

Į šeimą orientuotą aplinką pradėjo kurti ir finansinės institucijos. DNB bankas viename savo padalinių įrengė žaidimų sienelę vaikams, taip pat pagrindiniuose padaliniuose pastatė mažiesiems skirtus baldus, kad laukdami tėvų jie turėtų, kur piešti ar žaisti.

„Pastebėjome, kad patys tėvai dar nedrąsiai su savimi vedasi vaikus į tokias vietas kaip bankas. Galbūt bijo, kad vaikas trukdys, kad kritiškai į juos pažiūrės aplinkiniai. Tačiau mes skatiname ir drąsiname į konsultacijas pas šeimos bankininką atsivesti visą šeimą – ir mažuosius jos narius. Po truputį ledus pralaužiame. Jeigu vaikas nerimsta, randame jam veiklos, pakalbiname, o kartą teko ir kūdikį palaikyti, kol tėvai pasirašė dokumentus. Reikia ir tėvams įveikti tam tikrą barjerą ir vaiko buvimą tokiose institucijose kaip bankas priimti natūraliai. Vis dar dažnai patys tėvai nejaukiai jaučiasi kartu atsivedę vaiką,“ – patirtimi dalijasi šeimos bankininkė Jurgita Pažūsė.

Pasak šeimos bankininkės, tėvai turėtų drąsiau vykti į konsultacijas su vaiku. Darbuotojai visada pasirengę parodyto dėmesį mažiesiems, o ir patiems vaikams bus naudinga iš arčiau susipažinti su tokiomis institucijomis kaip bankas.

„Vestis vaikus į tokias institucijas kaip bankas naudinga tuo, kad vaikai iš arti susipažįsta su šeimos finansų valdymu, finansiniais procesais. Tai savotiškas vaikų finansinio raštingumo ugdymas. Ne mažiau svarbu ir tai, kad vaikai augdami pripranta prie šios aplinkos. Dar dabar pasitaiko jaunų žmonių, kurie, atėję į banką, rodos, jaučiasi nejaukiai, nedrąsiai. Toks elgesys suprantamas, kai pirmoji pažintis su finansinėmis institucijomis pradedama tik suaugus,“ – teigia J. Pažūsė.

Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė įsitikinusi – pačioms įstaigoms būtų naudinga kurti šeimoms palankią aplinką. Mat anksčiau ar vėliau ir Lietuvą pasieks Skandinavijoje jau šaknis įleidusi tradicija vienam iš tėvų ilgiau likti namuose su vaiku.

„Gerėjant ekonominei situacijai Lietuvoje, ir pas mus daugės tėvų, galinčių sau leisti ilgiau likti namuose su vaiku. Kol kas pas mus gaji postsovietinė tradicija, kai manoma, kad tėvai tvarkyti kasdienius reikalus gali tik palikę vaiką darželyje ar kam nors prižiūrėti. Tačiau kuo daugiau atsiras vaikams palankių erdvių, tuo ir tėvai jaukiau jausis visur eidami su vaiku, kartu keisis ir visos visuomenės požiūris. Juk vaikams visur vieta, kur juos nusprendžia vestis tėvai,“ – mano R. Žemaitė.

Pavyzdžių, kaip verslo, finansinės ir valstybinės institucijos kuria šeimoms palankią aplinką pasaulyje apstu. Štai didžiausi Indijos bankai „Federal Bank“ ir „Axis Bank“ jau seniai savo padaliniuose turi įrengę erdves vaikams, kur mažieji gali rasti žaislų, knygų, vaizdo žaidimų. Tėvai, atėję pasikonsultuoti su bankininku, gali ramiai palikti vaikus žaisti. Žaidimų kambarius vaikams turi įrengę ir didieji tarptautiniai oro uostai, pvz., Hitrou Londone, Honkongo tarptautinis oro uostas, kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)