Tinklaraščio sezoninevirtuve.lt ir kulinarinių knygų autorė, dviejų vaikų mama bei „RIMI šeimos pietų“ projekto partnerė Renata Ničajienė pataria, kaip greitai paruošti sveikus ir skanius priešpiečius vaikams.

„Vaikams ruošiamas priešpiečių maistas turėtų būti kuo įvairesnis ir maistingesnis. Į priešpiečių dėžutę dėkite tik tuos produktus, kurie nėra greitai gendantys. Rinkitės ilgiau brandintą sūrį ir mėsą, kuo šviežesnius vaisius ir uogas, o šiltu oru venkite pieno produktų. Jei bijote, kad maistas gali sugesti, šalia jo įmeskite sušaldytų vaisių sulčių pakelį, kuris maistą išlaikys vėsų. Kalbant apie gėrimus, geriausia dovana mažajam mokinukui – graži ir patogi gertuvė, kurią lengva ir patogu prisisegti prie kuprinės. Joje visada turėtų būti šviežio vandens. Taip savo vaiką įpratinsite gerti kuo daugiau natūralaus vandens,“ – patarimais dalinasi kulinarė, greitai pasirodysiančios naujos knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ autorė Renata Ničajienė.

Pasak kulinarės, svarbu atkreipti dėmesį ir į vaikų pomėgius. Jei vaikas mėgsta sumuštinius, tuomet verta rinktis rupią duoną, kokybišką mėsą ir sūrį, daržoves. Vietoje sumuštinių galima įdėti pjaustytų sezoninių daržovių – morkų, salierų, agurkų, ridikėlių, mažų pomidorų ir nedidelį indelį namuose ruošto jogurtinio padažo, kurį vaikai galės kabinti pjaustytomis daržovėmis. Jį paruošti galima sumaišius graikinį jogurtą su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais kapotomis žolelėmis ir česnakais. Svarbu, kad maistas priešpiečių dėžutėje būtų patogus valgyti rankomis. Jei reikia, į dėžutę įdėkite šaukštelį jogurtui ar šakutę salotoms.

„Jei vaikas mėgsta vaisius, prie jų būtinai pateikite javainių, natūralaus jogurto ar avižinių batonėlių. Pastebėjau, kad vaikai mieliau valgo jau supjaustytus obuolius, todėl į priešpiečių dėžutę juos dedu pjaustytus skiltelėmis, o kad nepatamsėtų, apšlakstau citrinų sultimis. Šalia įdedu indelį taip mėgstamo riešutų sviesto, į kurį vaikas galės pasidažyti pjaustytus obuolius. Tai ne tik skanu, bet ir sveika. Padažams supilti galite panaudoti spalvotas silikonines keksiukų kepimo formeles, kurios vaikams itin patinka“, – sako kulinarė.

Savo vaikams tinklaraštininkė ruošia avižinius batonėlius. „Šiuos maistingus batonėlius mano šeima mėgsta valgyti kaip sveiką užkandį, suteikiantį energijos ar kaip skanų saldumyną prie arbatos, vietoje įprastų sausainių ar saldainių. Batonėliuose gausu skaidulų ir vertingų maistinių medžiagų, kurias suteikia avižos, sėklos ir džiovintos uogos. Vaikai labai noriai jų įsimeta į priešpiečių dėžutę eidami į mokyklą. Prie jų dar įdedu vaisių. Iki pietų mano ketvirtokė dukra būna soti ir laiminga“, – apie pietus pasakojo R. Ničajienė.

Avižų ir sėklų batonėliai su sutirštintu pienu

(receptas iš greitai pasirodysiančios naujos Renatos Ničajienės receptų knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“)

20x30 cm kepimo skardai reikės:
250 g stambių avižinių dribsnių
0,5 stiklinės saulėgrąžų
0,5 stiklinės aguonų, sezamų, kokosų drožlių mišinio
0,5 stiklinės džiovintų juodųjų serbentų arba razinų
1 indelio saldinto sutirštinto pieno

Saulėgrąžas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol parus. Jas sumaišykite su aguonomis, kokosais, sezamais, džiovintomis uogomis ir avižiniais dribsniais. Sutirštintą pieną kiek pašildykite ir užpilkite ant paruošto mišinio. Viską gerai išmaišykite.

Paruoštą mišinį sukrėskite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus, šaukštu išlyginkite ir kepkite iki 130 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Iškepusį palikite praaušti, o atšalusį supjaustykite. Laikykite sausai iki savaitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)