Pasirodo, tėvų ryšys su vaiku yra vaiko emocinės sveikatos pagrindas. 957 vaikų iki 15 metų duomenų analizė parodė, kad geri santykiai su tėvais ir draugais lėmė geresnius sprendimus meilės srityje. Tyrimai taip pat parodė, kad tvirti santykiai su tėvais ir bendraamžiais saugojo vaikus nuo intensyvių romantiškų santykių ankstyvame amžiuje.

Vaikai susižavi, galbūt net įsimyli klasės ar kiemo draugą – ir štai tada jiems reikia tėvų paramos. Tėvai turi būti šalia ir tuomet, kai šie santykiai baigiasi, nes vaikui gali skaudėti.

20 proc. 15 metų paauglių teigė šiuo metu yra užmezgę romantiškus santykius. Galbūt jūs tikitės, kad vaikas dar truputį palauks, bet realybė tokia, kad meilė tarp paauglių egzistuoja. Jūsų požiūris į šiuos santykius turės didelės įtakos emociniam vaiko vystymuisi ir vėlesniems pasirinkimams.

„Tėvai turi žinoti, kad tai yra natūrali vaiko raidos dalis“, - sako gydytojas Kevinas Navinas.

Visgi tai laikas, kai dar galite kažką padaryti savo vaiko labui. Pavyzdžiui, mylimuosius turinčių paauglių tėvai gali skatinti juos užsiimti kokia nors aktyvia veikla už meilės santykių ribų, daugiau bendrauti su kitais žmonėmis.

„Tokiu atveju vaiko aplinkoje bus žmonių, kuriais jis galės pasitikėti, kurie padės nutraukti fiziškai ir psichologiškai žalojančius santykius, skatins neskubėti užmegzti intymių santykių, bus šalia, kai santykiai pasibaigs“, - sako K. Navinas.

Kalbėkite apie meilę. Duokite žinoti, kad santykiai neturi būti grįsti vien tik jausmais – būtina vadovautis ir protu, nes priešingu atveju gali smarkiai nukentėti savigarba. Vaiko emocinė sveikata smarkiai priklauso ir nuo jūsų požiūrio į jo draugystę. Stenkitės išlaikyti aukso viduriuką ir duokite vaikui žinoti, kad jis visada gali jumis pasikliauti.

Papasakokite keletą juokingų ir graudžių savo paties meilės istorijų – taip sustiprinsite judviejų ryšį.

„Pabrėžkite, kad skausmas, kuris atsiranda nutrūkus santykiams, laikui bėgant išnyksta, o mes įgyjame naujos patirties ir galiausiai sutinkame dar didesnę meilę“, - pataria psichologijos profesorius George'as Scarlettas.

Kalbėkite apie seksą. Pirmas toks pokalbis turi įvykti anksčiau, nei norėtumėte – dar neužsimezgus romantiškiems santykiams su priešinga lytimi. Turite pasikalbėti ir apie oralinį seksą bei intymaus turinio žinutes.

Rimtai žiūrėkite į vaiko jausmus. Žinoma, pirmasis romanas retai kada baigiasi vestuvėmis, bet jūsų vaikas niekada nėra jautęs stipresnių emocijų nei dabar.

„Nesišaipykite, negėdinkite, nesakykite „radai ko verkti, išgyvensi“, - pataria G. Scarlettas.

Nustatykite pagrindines taisykles. Tikriausiai jūsų vaikas nori visą laiką būti su mylimuoju, bet jūs žinote geriau. Vaiko meilės objektas neturėtų būti kviečiamas į kiekvieną išvyką, vakarėlį ar apsipirkimą, o įprastos šeimos ir socialinės rutinos turėtų išlikti nepakitusios. Nustatę ribas leidžiate vaikui žinoti, kad rūpinatės jo gyvenimu ir neduodate jam visiškos laisvės daryti, ką nori, kada nori ir kaip nori.

Išlaikykite šiokį tokį atstumą. „Vis dažniau pastebiu, kad kai kurie tėvai per daug aktyviai dalyvauja vaiko asmeniniame gyvenime,“ - sako K. Navinas. Nesielkite su vaiko draugu kaip su būsimu žentu ar marčia. Ir nors vertėtų tapti vaiko draugu „Facebook“, nereikėtų siūlytis tapti ir vaiko mylimojo draugu. Jei labai susidraugausite, jūsų vaikas gali dar sunkiau išgyventi išsiskyrimą, nes manys, kad sugriovė ir jūsų santykius.

Klausykite. Kad ir kaip knietėtų pravesti pamoką apie romantišką meilę, K. Navinas pataria tik klausti ir klausyti.

„Labai dažnai mes klausiame tik tam, kad galėtume pradėti monologą“, - pastebi jis. Atsispirkite šiai pagundai. Tai ypač aktualu tada, kai vaikas kenčia išsiskyrimo skausmą. Tokiu metu jam labiausiai reikia žmogaus, kuris išklausytų, ir peties, ant kurio galėtų paverkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)