Skirti dėmesio vaikams

Dauguma tėvų į savo atžalas atkreipia dėmesį tik tada, kai vaikai nustoja jų klausyti arba kai jiems nutinka kas nors nemalonaus. Kol jokių pavojaus ženklų nematyti, gimdytojai gyvena paskendę rūpesčiuose ir darbuose, manydami, kad atžalos savaime žino, jog yra mylimos. Tačiau norint gerai sutarti su vaikais, dėmesio jiems reikia skirti kasdien.

Suprantama, kad grįžę iš darbo tėvai jaučiasi pavargę, todėl bendravimas su vaikais gali sekinti arba paskatinti išlieti blogas emocijas. Tad visų pirma vertėtų atsipalaiduoti, geriausia – kartu su vaikais. Galima išeiti pasivaikščioti arba pavedžioti šunį, drauge gaminti vakarienę arba tiesiog pasėdėti balkone ir išgerti arbatos. Bendra įtampos nekelianti veikla padės ne tik nurimti, bet ir sustiprinti draugišką ryšį su atžalomis. Svarbiausia – skatinti bendravimą ir leisti vaikui suprasti, kad jis yra mylimas, juo rūpinamasi ir norima būti supratingais tėvais.

Rodyti pagarbą tėvams

Kad ir kiek žmogus turėtų draugų, svarbiausi žmonės pasaulyje vis tiek išlieka šeimos nariai. Net jeigu negalite pasigirti ypač šiltais santykiais su tėvais, bent šiek tiek juos pagerinti tikrai įmanoma. Visų pirma bendraujant su gimdytojais būtina stebėti savo reakcijas ir kylančias emocijas.

Jeigu dėl nuomonių nesutapimų kyla įtampa, nereikėtų pradėti ginčytis ir įrodinėti savo tiesos. Verčiau pasakyti tėvams, kad vertinate jų nuomonę ir būtinai ją apsvarstysite. Galbūt juos nuvilsite ir priimsite gimdytojams nepatinkantį sprendimą, tačiau bent leisite tėvams žinoti, kad juos išklausėte bei nesate jiems abejingi.

Būti santūriems su kaimynais

Ar žinojote, kad per didelis plepumas yra dažniausia kaimynų susipykimo priežastis? Dėl to vertėtų būti apdairiems ir stebėti kaimynų elgesį. Jeigu jie mėgsta skleisti paskalas apie kitus žmones (netgi apie tuos, kurių jūs nepažįstate), laikykite liežuvį už dantų.

Nepamirškite, kad jūsų pasakyta frazė apie santykius su vyru arba išreikštas džiaugsmas dėl šaunių atostogų, gali pavirsti žaidimu „sugedęs telefonas“. Todėl nenustebkite, jeigu vieną dieną iš apylinkėje gyvenančio žmogaus išgirsite, kad jus mylintis vyras linkęs smurtauti, o atostogaujate ne Lietuvos pajūryje, bet kitame pasaulio krašte... Gerai pamąstykite ir skolinant bei skolinantis daiktus arba pinigus, ypač kai nesate užtikrinti kaimynų sąžiningumu.

Iš anksto nenusistatyti prieš vadovą

Dažniausiai į vadovus pavaldiniai žiūri kaip į visagalius tironus, su kuriais verčiau nekonfliktuoti ir turėti kuo mažiau reikalų. Tačiau toks požiūris ir perdėtas vadovo vengimas ne visada pasiteisina. Kartais įtampą sukelia vien tik pats kontakto vengimas su vadovaujančiu asmeniu.

Tada nemalonios emocijos darbuotojui trukdo kokybiškai atlikti darbą ir gerai jaustis. Tad, jeigu į darbą negalite eiti kaip į šventę, bent jau pabandykite už durų palikti visus neigiamus nusistatymus ir nuoskaudas.

Mokykitės žiūrėti į viršininką kaip į jums vadovaujantį, tačiau tuo
pačiu metu ir lygiavertį žmogų. Juk ir jis turi šeimą, rūpesčių bei daugybę reikalų. Visada atsižvelkite į jums išsakomas pastabas, tačiau niekada asmeniškai nepriimkite pakelto balso tono – gali būti, kad jis skirtas ne jums.

Nenuolaidžiauti kolegoms

Prastai sutariant su vienu iš kolegų, geriausia apskritai kuo mažiau su juo bendrauti. Palaikykite tik formalius santykius, neaptarinėkite asmeninių reikalų, nes bėgant laikui bet koks atvirumas atsigręš prieš jus patį. Taip pat naudinga bet kokius nesutarimus sukonkretinti.

Dėl ko kyla bendravimo sunkumai? Dėl perfekcionizmo, niurzgėjimo, vėlavimo, darbų neįvykdymo? Įvardiję konkrečią priežastį, lengviau rasite būdą, kaip išspręsti problemą. Kad ir kokia būtų sunkaus bendravimo priežastis, svarbiausia – nenuolaidžiauti. Žinoma, iš pradžių jūsų kolega gali reaguoti priešiškai – juk jūsų elgesio pokyčiai vers keistis ir jį...

Nebūti piktam su antrąja puse

Kai kurie žmonės mano, kad idealūs santykiai privalo būti be jokių pykčių ir nesutarimų. Deja, to išvengti neįmanoma. Tačiau galima pasistengti kontroliuoti savo ūmias reakcijas, dėl kurių ir kyla įvairūs nesusipratimai bei pykčiai.

Kai ginčijatės su partneriu ir pradedate karščiuotis, užduokite sau klausimą: ar mano reakcija padeda išspręsti iškilusią problemą, ar ją tik didina? Jeigu pastebėjote, kad jus apėmė įtūžis, visų pirma nusiraminkite. Pakaks kelias minutes pasivaikščioti arba išsimaudyti po drungnu dušu. Didelė tikimybė, kad nurimus konfliktą pavyks išspręsti taikiai.

Analizuoti nemėgstamus žmones

Jeigu tenka bendrauti su žmonėmis, kurių tiesiog negalite pakęsti, paklauskite savęs, kodėl taip yra? Kokios to žmogaus savybės verčia jaustis nemaloniai? Įvardykite jas ir... atraskite savyje. Anot psichologų, žmonės yra vieni kitų atspindžiai. Tai gali reikšti, kad kito asmens jums nepatinkančios savybės yra būdingos jums pačiam arba galėjo būti būdingos anksčiau.

Dėl to dabar, pastebimos kitame žmoguje, nemaloniai primena praeitį. Dar vienas galimas variantas, kad jus erzina tokios savybės, kurių sau neleidžiate, nes jos atrodo nederamos. Tai gali būti tingumas, plepumas, neatsakingumas, nevalyvumas ir pan. Tokiu atveju jums nepatinkamas žmogus parodo, kokiose srityse jūs keliate sau itin aukštus reikalavimus. Taigi bendraujant su tokiu asmeniu reikėtų mažiau piktintis, bet daugiau analizuoti – taip geriau pažinsite save patį.

Išklausyti vaiko auklėtojus

Bendraujant su vaiką prižiūrinčiais ir jį mokančiais žmonėmis svarbu juos išklausyti. Dažnai tėvai, išgirdę jiems nepatinkančią informaciją, iš karto pagalvoja, kad to negali būti ir toliau neklauso, tarsi užsiblokuoja. Tai didžiulė klaida. Sutikite, juk didelę laiko dalį vaikas praleidžia ne su jumis, bet su aukle, vaikų darželio personalu arba mokytoja.

Labai tikėtina, kad būdamas kitoje aplinkoje, vaikas elgiasi kitaip. Galbūt namie atžala girdi daug draudimų arba nesulaukia pakankamai dėmesio, todėl mokykloje bando išlieti susikaupusias emocijas laisvai elgdamasis ir krėsdamas šunybes? Kitas variantas – namie vaikas jaučiasi saugus ir dėl to yra laimingas, o būdamas su svetimais žmonėmis tampa uždaru, nebendraujančiu arba agresyviu.

Būti kantriems su drauge

Jeigu bendraujant su drauge kyla įtarimas, kad ją kamuoja priešmenstruacinis sindromas (PMS) – venkite aršių diskusijų, rimtų temų ir santykių aiškinimosi. Žinoma, nepaisant to, galite vis tiek neišvengti barnių, nes PMS laikotarpiu dažnai dailiosios lyties atstovės jautriai reaguoja absoliučiai į viską. Todėl pasistenkite būti kantrūs ir atlaidūs. Juk ne veltui kartais juokaujama, kad moterys per PMS – nepakaltinamos. Na, o jeigu padėtis bus visiškai kritiška ir nežinosite, ko griebtis – pavaišinkite draugę šokoladu. Šis saldumynas ją bent trumpam tikrai nuramins.

Nepasiduoti visažinei kirpėjai

Jeigu apsilankę naujoje kirpykloje supratote, kad patekote pas visažinę kirpėją, neišsigąskite. Jeigu ji pradės kurti nerealias vizijas apie jūsų šukuoseną ir plaukų spalvą, o į jūsų pastabas nereaguos, nepabijokite kalbėti griežtai. Antraip gali būti, kad iš kirpyklos išeisite nusivylę ir jausdamiesi tarsi eksperimentinis triušis. Todėl įsismarkavusią kirpėją tiesiog būtina sustabdyti žodeliu „palaukite“, o tuomet dar kartą pasakyti, kokio rezultato tikitės.

Palikti praeityje buvusią meilę

Psichologai tvirtina, kad su buvusiais mylimaisiais galima palaikyti ryšius tik tuomet, kai nėra likę jokių nuoskaudų ir iliuzijų. Taigi jeigu dar puoselėjate kokius nors jausmus savo buvusiai meilei, arba jaučiate, kad buvęs mylimasis su nostalgija galvoja apie jau nutrūkusius santykius – apsiribokite tik paprastu pasisveikinimu. Juk gyvenimas lekia į priekį ir nėra prasmės gręžiotis į praeitį!

Ieškoti jaunatviškumo senjoruose

Dažnas jaunuolis tvirtina, kad neįsivaizduoja savęs seno ir netgi nenori arba bijo apie tai pagalvoti. Ko gero, negatyviai nuteikia susiraukę ir vos krutantys senukai, kurių gyvenimo prasmė – skųstis gyvenimu, politikais ir t. t. Tačiau ar kada nors pagalvojote, kad tokia bloga nuomonė apie senukus jus pačius paverčia panašiu į juos?

Todėl tokį požiūrį derėtų keisti. Reikėtų pamėginti būti atlaidesniems, gailestingesniems, mokėti išklausyti ir visur ieškoti šviesiosios pusės. Juk iš senolių pasakojimų galima pasisemti ne tik gyvenimiškos patirties, bet ir sužinoti gana pikantiškų, jaunystėje įvykusių, nutikimų. Tuomet senjorą išvysite ne kaip seną bambeklį, bet kaip jaunatvišką padūkėlį.

Atsikratyti įkyruolių

Ar jums dažnai tenka bendrauti su įkyriais žmonėmis? Kaip manote, kodėl juos traukiate? Gali būti, kad jūs esate vienas tų, kuriems dažnai būna sunku apsispręsti ir pasakyti žodelį „ne“. Taigi reikėtų mokytis kiekvienam sutiktam įkyruoliui sakyti garsų ir aiškų „ne“. Tik nepamirškite, kad jeigu parodysite nors šiek tiek abejonių, nepasitikėjimo savo jėgomis arba kalbėsite nervingai, įkyruolis tai tuojau pat pajus ir atakuos dar stipriau.

Šypsotis piktai kasininkei

Dažnam, apsiperkančiam prekybos centre, tenka susidurti su nemalonia kasininke. Galbūt kartais netgi piktdžiugiškai pagalvojate, kad jos mina labiau primena ne veidą, bet užpakalį? Vykite tokias mintis šalin! Verčiau pabandykite įsivaizduoti monotonišką kasininkės darbą ir ilgas pirkėjų eiles, kai reikia kuo greičiau visus aptarnauti. Todėl kad ir kokia pikta būtų jus aptarnaujanti kasininkė, sukaupkite jėgas ir atsidėkokite jai... šypsena.

Jeigu sugebėsite tai padaryti, praskaidrinsite dieną ne tik sau, bet ir rūsčiajai darbuotojai.