Salotos su grietine

Topinambus ir morkas (3:2) nuvalome ir sutarkuojame stambia tarka, užpilame grietine (arba majonezu), sumaišome, pabarstome smulkintais žalumynais.

Su juodosiomis slyvomis

500 g topinambų išverdame pasūdytame vandenyje, nulupame, supjaustome gabalėliais. Juodąsias slyvas verdame nedideliame kiekyje vandens, vėliau sutriname. Viską sumaišome ir užpilame grietine.

Su kukurūzais

Nulupame topinambus, užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min. Supjaustome kubeliais, sumaišome su susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotais kukurūzais, užpilame majonezu.

500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.

Mišrainė

Topinambus, burokėlius ir morkas išverdame, nulupame, supjaustome šiaudeliais. Įdedame raugintų kopūstų, susmulkintų agurkų ir svogūno galvutę.

Viską sumaišome ir ir užpilame aliejumi arba majonezu. Viską sudedame į salotinę, papuošiame burokėlių ir morkų gabalėliais, pabarstome smulkintais svogūnų laiškais ir krapais.

Tokią mišrainę galima pagaminti ir naudojant šviežius (nevirtus) topinambus.

400 g topinambų imama po 200 g burokėlių, agurkų ir morkų, 100 g kopūstų. Aliejaus, druskos ir cukraus – pagal skonį.

Ikra

Pomidorus supjaustome gabalėliais ir pakepiname aliejuje. Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkiname ir pakepiname atskirai. Daržoves sumaišome ir troškiname ant lėtos ugnies uždengtoje keptuvėje, dedame druskos, česnako, smulkintų žalių petražolių, viską sumaišome.

Kol daržovės buvo troškinamos, jos prisigėrė aliejaus, todėl papildomai dėti aliejaus nereikia.

500 g topinambų imama 200 g pomidorų, 100 g svogūnų ir morkų, česnako galvutė, 100 g aliejaus, druskos - pagal skonį.

Padažas prie mėsos

Su obuoliais. Topinambų gumbus sutarkuojame stambia tarka, pakepiname svieste. Obuolio skilteles patroškiname kol suminkštės nedideliame kiekyje vandens, viską pertriname per sietelį. Viską sumaišome, išplakame mikseriu iki purumo, įpilame grietinėlės.

Topinambų ir obuolių dedame lygiomis dalimis, įpilame 200g grietinėlės.

Su svogūnais. Nuluptus gumbus sutarkuojame stambia tarka, svogūnus susmulkiname, sumaišome, apibarstome miltais ir pakepiname aliejuje iki auksinės spalvos. Tada sudedame į puodą, užpilame verdančia grietinėle ir viską paverdame apie 3 min., po to įberiame druskos ir išplakame mikseriu iki purumo.

Mišrainė

Nulupame topinambus, supjaustome plonais šiaudeliais, sumaišome su susmulkintais svogūnais ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilame kefyru, dedame druskos, pabarstome krapais.

Mielinis pyragas (boba)

Mieles ištirpiname nedideliame kiekyje šilto pieno, pridedame stiklinę miltų ir išplaktus kiaušinius, viską gerai išmaišome, kad masė taptų vientisa. Paliekame 2-3 val. šiltoje vietoje. Nuluptus topinambus sutarkuojame stambia tarka, sumaišome su pakilusia tešla, įpilame dar stiklinę miltų ir truputį druskos. Tešlą gerai išmaišome, dedame į sviestu išteptą skardą ir kepame orkaitėje kol įgaus auksinę spalvą.

500 g topinambų imame 2 stiklines miltų, pusę stiklinės pieno, 2 kiaušinius, 25 g mielių.

Jeigu norite gaminti be mielių, miltus galite pakeisti virtais ryžiais, o kiaušinius išplakti su pienu – taip galite iškepti originalų kepinį.

Sote

Šakniagumbius nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Raudonuosius kopūstus supjaustome šiaudeliais. Porus supjaustome 2-3 cm gabalėliais. Daržoves sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame ne ilgiau 10 min. – daržovės turi išlikti truputėlį kietokos. Vandenį nupilame, užbarstome druska, tarkuotu sūriu, užpilame grietine ir pakaitiname iki užvirs.

500 g topinambų imame 500 g porų, po 200 g raudonųjų kopūstų ir grietinės, 100-150 g sūrio.

Frikadelės

Paruošiame faršą: mėsą ir topinambus (lygiomis dalimis), svogūnų galvutes sumalame mėsmale, pasūdome, pabarstome pipirais, įmušame kiaušinį. Viską gerai sumaišome, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dedame juos į verdantį pasūdytą vandenį. Kai frikadelės iškyla į paviršių – jas išgriebiame kiaurasamčiu. Patiekiame su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.

Kepinėliai

Topinambų šakniagumbius nulupame, sutarkuojame smulkia tarka, įmušame kiaušinius, dedame sviestą, druskos, sodą, cukraus, miltus ir užmaišome minkštą tešlą. Šaukštu dedame nedideles porcijas tešlos ant sviestu išteptos skardos ir kepame karštoje orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.

0,5 kg topinambų reikia 2 kiaušinių, 500 g miltų, po 100-150 g cukraus ir sviesto, po ¼ arbatinio šaukštelio druskos ir sodos.

Saldumynų mėgėjų džiaugsmas

Nulupame topinambus ir obuolius. Visko imame po lygiai, troškiname nedideliame kiekyje vandens, pertriname per sietelį ir dedame medaus pagal skonį.

Topinambai nėra tokie populiarūs kaip moliūgai. O gaila: tai ypač naudinga daržovė. Pavyzdžiui vitaminų B1, B2, C šiose daržovėse tris kartus daugiau negu morkose ir burokėliuose. Mineralinių medžiagų – gal net visa Mendelejevo lentelė. Juose yra insulino ir fruktozės – tai nekenksmingas cukrus diabetikams. Jis nepakeičiamas diabeto profilaktikoje, taip pat naudojama užpilas bei arbata paruošta iš džiovintų topinambų lapų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)