Svarbiausia – tinkamai pasirinkti kokybišką mėsą. „Mėsa turi būti šviežia, natūraliai rausvos arba šviesiai raudonos spalvos. Reikia žinoti, kokius šašlykus mėgstate – sultingus ar sausesnius. Jeigu mėgstate sultingesnius, tai siūlome rinktis kiaulienos sprandinę ar mentę. Sausesniems tiks kumpis, nugarinė“, – pataria „Maxima“ maisto gamybos meistras Darius Lažauninkas.

Svarbu, ir kaip mėsa pjaustoma – jeigu norima, kad ji būtų minkšta, pjaustyti turimą mėsą reikia juostelėmis išilgai skaidulų, paskui jas gabalėliais dalinti skersai.

„Gal kartais atrodo, kad mėsos supjaustymas nėra svarbus, tačiau nuo to priklauso, ar kepsnys bus minkštas ir tirps burnoje, ar bus kietas ir tąsus. Kartais įsigijus net ir geriausią mėsą ir netinkamai ją supjausčius galima lengvai sugadinti patiekalą“, – pasakoja maisto gamybos meistras.

Populiariausia mėsa kepti ant kepsninės yra kiauliena, o mėgstamiausias pirkėjų marinatas – majonezinis, jį labiausiai mėgstantys pasisakė pusė apklaustųjų. Antras pagal populiarumą šašlykų marinatas – su Provanso žolėmis ir aliejumi.

Populiariausio šašlyko receptas

4 porcijoms pikantiškų kiaulienos šašlykų reikės:

• 1 kg geros kokybės kiaulienos sprandinės ar mentės (sausesnės mėsos mėgėjams tiks kumpis, nugarinė)
• 1 nedidelio (200 ml) indelio mėgstamo majonezo;
• 1 nedidelio (200 ml) indelio mėgstamo pomidoro padažo;
• 2 vidutinio dydžio svogūnų;
• Prieskonių;
• Citrinos;
• Druskos pagal skonį.

Norimo dydžio gabaliukais supjaustoma pasirinkta kiauliena.
Druską ir prieskonius suberiame ant mėsos viską gerai išmaišome, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai. Tada sudedame sumaltą ar sutrintą svogūną ir išspaustą citriną, ir vėl viską gerai išmaišome, kad išsiskyrusios svogūno ir citrinos sultys susimaišytų su mėsa, į ją įsigertų. Svogūną rekomenduojame malti ar trinti, nes taip jis duoda gerokai daugiau skonio.

Tada supilamas majonezas ir pomidorų padažas. Paliekame šašlyką marinuotis apie 12 valandų.

Kepti ant žarijų rekomenduojama apie 20 minučių, keliskart perverčiant, kad mėsa būtų sultingesnė, neperdžiūtų ir tolygiai apkeptų.

Kokius įdomesnius garnyrus galima paruošti prie ant žarijų keptos mėsos?

Minėta apklausa parodė, kad lietuviai nėra labai išradingi, rinkdamiesi garnyrą prie šašlyko. Keturi iš penkių tiesiog pasipjausto šviežių daržovių, apie šeštadalis respondento pasigamina salotų.

Meistro siūlomi įvairesni kepti garnyrai prie mėsos: paprika, pomidorai, svogūnai, cukinija, kukurūzų burbuolės, apvirtos supjaustytos bulvės, obuoliai, kriaušės. Prie paukštienos puikiai tiks pakepti ananasai, persikai. Daugumos šių garnyrų galima net nebarstyti prieskoniais – norintieji druskos ir pipirų užsibers tiesiog lėkštėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)