Anksčiau mano racione buvo pakankamai daug saldumo, tad atsisakydamas cukraus, bijojau, kad mano košė niekada nebus tokia, kokia buvo. Jaudinausi dėl tamsesnių gyvenimo spalvų. Atsisakius cukraus, iš tiesų mano košė pasidarė tokia, kokia niekada nebuvo – neapsakomai saldi.

Vaisai pagaliau tapo labai saldūs – tokie saldūs, kad viską pradėjau saldinti bananais, o paskutinį kartą į košę pridėjus šiek tiek per daug džiovintų slyvų valgant apsalau. Jaučiuosi taip, lyg bučiau iš naujo gavęs savo skonio receptorius.

Jei vis dar vartojate cukrų ir cukruotus produktus – padarykite eksperimentą ir jų atsisakykite, o jei laikotės mūsų programos, tada siūlau paragauti paprastos košės ir fantastiško varškės apkepo.

Pusrytinė košė (vienam asmeniui): avižiniai dribsniai, vanduo arba pienas, bananas, džiovintos slyvos, abrikosai, ar bet kokie švieži vaisiai, riešutai.

Jūs nustebtumėte, kiek mano pažįstamų nėra virę košės. Atrodo, košę gamina ir valgo visi, tačiau kartais skubantys žmonės užpilą košę iš greitųjų pakuočių...

Nieko panašaus nereikia daryti – skaniai košei paruošti tereikia keletos minučių laiko. Paslaptis slypi teisingose ingredientų proporcijose. Dvi dalys skysčio (mano atveju - vanduo) su viena dalimi dribsnių, viską paverdame vos 5 minutes ir paliekama šiltai pabrinkti (aš tuo tarpu bėgu į dušą).

Prieš užverdant sudedu pjaustytus džiovintus vaisius ir sutrintą bananą. Jei naudoju šviežius vaisius, tada juos kartu su riešutais sudedu į jau paruoštą košę.

Kai už lango vasara, kartais norisi ko nors gaivinančio nuo pat ryto. Tada košės neverdu. Visus ingredientus užpilu šaltu pienu ir palieku 15 minučių palaukti manęs, kol išsimaudysiu duše.

Nėra ryto, kai nevalgyčiau dribsnių, pasaldintų bananu – smaližiaus rojus.

Urtės varškės apkepas smaližiams (keturiems asmenims)

1 kg liesos varškės;
4 bananai;
1 sauja razinų;
1 sauja supjaustytų džiovintų abrikosų ir slyvų;
6 šaukštai manų išmirkytų vienoje stiklinėje pieno;
3 kiaušinių tryniai;
3 kiaušinių baltymai;
300 g lieso jogurto.

Pirmiausiai įjungiu orkaitę. Tada atskyriau kiaušinių trynius nuo baltymų. Tryniai iš karto nukeliavo į bendrą dubenį, o baltymai - į mažą dubenėlį. Kol suplakiau kiaušinių baltymus visi kiti ingredientai pateko į tą patį didelį dubenį kartu su tryniais. Bananai prieš patekdami į bendrą masę buvo lėkštutėje sutrinti šakute. Viskas buvo švelniai išmaišyta - mėgstu, kad varškė liktų šiek tiek grūdėta. Po to vėlgi švelniai buvo įmaišytos kiaušinių baltymų putos.

Paruoštą masę sukrėčiau į stiklinį kepimo indą. Prieš tai jį ištepiau šlakeliu aliejaus ir lengvai pabarsčiau manų kruopomis. Kol vyko pasiruošimas, orkaitė įkaito - beliko tik pašauti apkepą kepimui.

Kepiau 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Kol apkepas gražiai rusvėjo orkaitėje, buvo paruoštas padažas iš 300 g lieso jogurto ir 3 šakute sutrintų bananų.

Lietuviai turi tokį pasakymą: sviestas sviestuotas, Urtės apkepui tiktų pasakymas bananas bananuotas, nes bananus dėjau į tešlą, o bananiniu padažu pasigardinau valgydamas.

Patiekalas tikrai smaližiams, taigi kas nemėgstate labai saldžiai pasireguliuokite pagal skonį (mažiau bananų ar mažiau džiovintų vaisių).

Valgydamas dar pasiskaninau pakepintais lazdynų riešutais.

Saldžios savaitės!

Martynas