„Sezoninės virtuvės“ tinklaraščio ir kulinarinių knygų autorė, dviejų vaikų mama ir „RIMI šeimos pietų“ projekto partnerė Renata Ničajienė dalinasi gardžiais pietų receptais, kuriuos galite gaminti kartu su vaikais.

Šie receptai – iš naujos Renatos Ničajienės kulinarinės knygos „Gero maisto dienoraštis. Ruduo“.

Bulviniai vafliai

Šie bulviniai vafliai gali pakeisti taip visų mėgstamus bulvinius blynus, kurie dažniausiai būna labai riebūs. Kepant vaflinėje, išvengiama didelio kiekio riebalų. Į tarkuotas bulves dėl skonio įpilu tik kelis šaukštus tyro alyvuogių aliejaus. Bulvinius vaflius galima valgyti su pačiais įvairiausiais priedais, grietine, graikišku jogurtu. Juos labai mėgsta vaikai.

Reikės:

4 bulvių
1 nedidelio svogūno
2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
šviežių petražolių
jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Patiekti:
graikiško jogurto
grietinės

Bulves nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka, kartu sutarkuokite ir svogūną. Tarkuotas bulves sukrėskite į kiaurasamtį ir gerai nusunkite, kad išbėgtų kuo daugiau jų sulčių.

Nusunktas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, kapotomis petražolėmis, druska ir pipirais. Kepkite įkaitintoje vaflinėje apie 5–8 minutes, kol gerai iškeps ir taps traškūs.

Valgykite dar karštus su graikišku jogurtu ar grietine.

Šokoladinis lazdynų riešutų pienas

Nuostabiai gardus šokoladinis riešutų pienas, vaikams atstojantis skaniausią koktelį. Jau kurį laiką įvairiausią augalinį pieną gaminu namie, nes jį pasiruošti kur kas pigiau, nei nusipirkti parduotuvėje, be to, jis visada būna šviežias ir labai gardus.

600 ml
Be cukraus ir laktozės

Reikės:

1 stiklinės gliaudytų lazdynų riešutų
3 stiklinių vandens
0,5 šaukštelio jūros druskos
2 šaukštų klevų sirupo
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
2 šaukštelių tamsios kakavos

Vakare riešutus užpilkite vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Per 8–10 valandų jie išbrinks ir atgaus savo drėgmę. Išbrinkusius riešutus gerai nuplaukite tekančiu vandeniu.

Į trintuvą suberkite išbrinkusius riešutus ir supilkite vandenį. Plakite, kol riešutai visai susismulkins, o vanduo nusidažys baltai. Tada riešutų pieną perkoškite pro tankų sietelį ar drobę, kad pienas liktų be nuosėdų.

Perkoštą riešutų pieną pilkite atgal į trintuvą, ten pat supilkite klevų sirupą, vanilės ekstraktą, suberkite druską ir kakavą, viską išplakite. Paruoštą šokoladinį lazdynų riešutų pieną gerkite iš karto arba kelias dienas laikykite šaldytuve.

Naminiai moliūgų makaronai

Šiuos makaronus ruošiu tik iš moliūgų tyrės ir miltų – viso labo dviejų sudedamųjų dalių. Šiam receptui visai nenaudoju kiaušinių. Tokius makaronus patogiausia gaminti naudojant specialią makaronų gaminimo mašiną, nors juos galima iškočioti ir paprastu kočėlu bei rankomis supjaustyti norimo storio makaronais.

Tokius makaronus gaminkite kiek storesnius ir platesnius. Skaniausi naminiai makaronai paruošiami su kietagrūdžių kviečių miltais (it. semola di grano duro), kurių galima rasti specializuotose parduotuvėse, bet jų neturint galima gaminti su paprasčiausiais kvietiniais arba speltų miltais. Tokius makaronus mielai gamina patys vaikai, jie labai gardūs, be to naudingesni už tradicinius.

Reikės:

1 stiklinės nuvarvintos moliūgų tyrės
3 stiklinių kietagrūdžių kviečių miltų

Patiekti:

3 šaukštų lydyto sviesto
1 saujos šviežių šalavijų lapelių
tarkuoto kietojo sūrio

Nuvarvintą moliūgų tyrę sumaišykite su miltais ir minkykite, kol tešla taps kieta. Jei tešla per skysta, papildomai įberkite miltų. Miltų kiekis priklauso nuo moliūgų tyrės drėgnumo.

Paruoštą makaronų tešlą iškočiokite ir supjaustykite makaronų gaminimo mašina, o jei tokios neturite, iškočiokite 4 mm storio lakštą ir supjaustykite jį 1 cm storio makaronais. Kočiodami tešlą arba dirbdami su makaronų gaminimo mašina, tešlą gausiai apibarstykite miltais, kad ji neliptų prie rankų ir stalo.

Paruoštus makaronus apibarstykite miltais, kad jie nesuliptų, ir iš karto virkite. Jei norite, taip paruoštus makaronus galite užšaldyti.
Makaronus virkite gausiai sūdytame vandenyje, nes į pačią makaronų tešlą druskos nededama.

Šviežius makaronus virkite tik 3–4 minutes, nes tokie makaronai išverda daug greičiau. Išvirusius perkoškite ir patiekite su lydytame svieste pakepintais šalavijais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt