Gamintojai tvirtina, kad jų gaminami sojos produktai kokybiški ir išvalyti nuo alergenų ir toksinių medžiagų, bet būna visaip... Mūsų krašte vis dar yra mėgėjų ir užsiauginti, ir pasigaminti. Tad reikia šį tą žinoti ir apie pagrindinių sojos produktų gamybos technologiją. O kaip juos panaudoti, tikrai sugalvosite, nes tinka visur.
Sojos baltymai lengvai pasisavinami ir tirpsta vandenyje, todėl patiekalus reikėtų gaminti iš virtų ir maltų, o ne pakepintų ar keptų pupelių. Sojoje yra medžiagų, kurios reikalingos pačiam augalui, didina jo atsparumą. Kadangi žmogaus organizmui jos kenksmingos, paprasčiausias būdas atsikratyti – terminis. Pupeles ruošti maistui šiek tiek sudėtingiau nei kitas ankštines daržoves. Tai reikia žinoti, kitaip paruošite nevalgomą patiekalą.

Kaip virti

Švarias sojos pupeles užpilame vandeniu ir palaikome 10–15 valandų. Per šį laiką jos išbrinksta ir trigubai padidėja, o jose esančios naudingos medžiagos tampa lengvai virškinamos. Vandenį nupilame, pupeles nuplauname. Vėl užpilame švariu vandeniu ir verdame 3 valandas ar dar ilgiau ant lėtos ugnies. Iš virtų pupelių galima pagaminti įvairių patiekalų.

Sojos pienas

3 stiklinės pupelių mirkomos apie 12 valandų, po to 3–4 kartus permalamos mėsmale (elektrine užteks vieną). Masė užpilama 5–6 l šalto virinto vandens, maišant užverdama ir paverdama 5–6 min ant lėtos ugnies. Iškošę per marlinį skudurėlį gausime pieną ir masę (okara).

Sojos masė lengvai virškinama, turi daug vertingų savybių, ląstelienos. Ją galima naudoti kepiniams (1 : 1) su kvietiniais miltais arba vietoj kiaušinių (1 kiaušinis = 1 šaukštas masės + 2 šaukštai vandens), padažams. Kinijoje vadinama „mėsa be kaulų“. Tinka kotletams (pusiau su mėsa), blynams, galima užšaldyti.

Sojos varškė (tofu)

Sojos pieną reikėtų surauginti (panašiai kaip karvės). Procesui pagreitinti įdedama citrinų, obuolių, rūgštynių, acto rūgšties arba šiek tiek rūgštaus karvės pieno. Paprasčiausia – į pieną išspausti citrinos sultis. Po to 10–15 min lėtai maišome. Susidariusius dribsnius atsargiai išimame į marlinį maišelį ir paslegiame.

Po 1–2 val turime gelsvą, švelnaus skonio varškės masę (minkštą sūrį). Ją pamerkiame į vandenį ir po valandos galime valgyti. Varškę pavyksta išlaikyti savaitę (vandenį reikia kasdien keisti), galima užšaldyti. galima dėti į košes, sriubas, salotas ir kitur. Tai lengvai virškinamas vertingas produktas.

Sojos sūris

Išbrinkusią maltą soją masę kaitiname 1–2 valandas ant labai lėtos ugnies neleisdami užvirti, po to paliekame, kad nusistovėtų. Vėl supilame į marlinį maišelį ir paslegiame. Gauname sojos pieną ir išspaudas. Sojos pieną rauginame šiltoje vietoje, po 18–24 valandų vėl supilame į sūrmaišį ir paslegiame. Po 2–3 parų sūrį galima valgyti. Išspaudas, kaip ir sojos masę, gautą gaminant pieną, galima naudoti tuoj pat, dėti į kepinius.

Sojos grietinė

Gaminama panašiai. Ją galima atskirti rauginant pieną ar įpylus rūgščių sulčių (citrinos, spanguolių). Viršutinis surauginto pieno sluoksnis ir yra grietinė.

Daigintos pupelės

Pupeles reikia išmirkyti, sudėti į kiaurasamtį ir visą savaitę drėkinti šiltu vandeniu (porą kartų per dieną). Kai daigai užauga 8–10 cm ilgio, juos nulaužiame, nuimame ploną plėvelę ir perpilame verdančiu vandeniu. Tinka salotoms su kitomis daržovėmis, žalumynais, jūros kopūstais, padažu ir prieskoniais.

Kotletai

Sojos masę permalame su svogūnu ir česnaku (galima sumaišyti su maltais žirniais ar pupelėmis), pagardiname prieskoniais. Formuojame kotletus ir kepame orkaitėje.

Sklindžiai

Žalias bulves ar moliūgą sutarkuojame, sumaišome su sojos mase, manų kruopomis, prieskoniais. Kepame kaip ir kitokius sklindžius.

Paštetas

Virtų sojos pupelių masę sumaišome su smulkintais riešutais (ypač tinka pakepinti žemės riešutai) ar grybais, ar smulkiai sutarkuotais virtais burokėliais, morkomis. Pagardiname prieskoniais, pakepintu svogūnu ar kitomis daržovėmis. Masę patroškiname orkaitėje, uždengtame puode. Galima valgyti šaltą ir šiltą.

Kava

Išmirkytas pupeles kepiname orkaitėje, kol pasidarys auksinės spalvos. Po to sumalame.

Įdomybės

*Pasakojama, kad 1941 metais viename laikraštyje buvo išpausdinta prie naujos mašinos bagažinės su kirviu rankoje stovinčio Henrio Fordo nuotrauka. Mat, kai kurios korpuso detalės – iš plastmasės, pagamintos iš sojos, tad ir kirvis joms buvo nebaisus!..

*Sakoma, kad iš 1 kg sojos pupelių galima pagaminti 6 maistingus valgius ir kiekvienu iš jų pamaitinti 24 žmones.

*Teigiama, kad:iš galvijų, kurie ganomi 1 ha ganyklų, galima gauti tiek baltymų, kad vienas žmogus prasimaitintų 731 dieną,iš 1 ha, užsėto kviečiais, gaunama tiek baltymų, kad vienas žmogus gali prasimaitinti 1572 dienas,iš 1 ha užaugintų sojų pupelių gaunama baltymų, kurių žmogui užtektų 5099 dienas.

*Yra sukurta netgi „sojos karvė“ – pupelių perdirbimo aparatas, kuris gali „duoti“ 600 l pieno per dieną.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Žudikų ir prievartautojų gauja, kuriai pakluso ne tik kaliniai, bet ir kalėjimo prižiūrėtojai (25)

Lietuvos kalėjimų sistemoje – precedento neturintis skandalas: į nusikalstamą susivienijimą...

Grėsmės Lietuvos energetikai: „blackout`as“ už 3 milijardus ir VSD įspėjimai (10)

Birželio pabaigoje Briuselyje pasirašytas politinis susitarimas dėl Baltijos šalių elektros...

JAV didina spaudimą – po naujų sankcijų Irano vadovybei Pompeo pažadėjo daugiau veiksmų (15)

Jungtinės Valstijos nebijo imtis sankcijų prieš Irano vyriausybės aukščiausio rango...

Savaitės orai: bus labai tvanku (23)

Pirmadienio dieną Lietuvoje bus nepastoviai debesuota. Daugelyje pietinių ir rytinių rajonų...

Keturių mažamečių mama kaimu grožisi valydama kaminą (65)

Vaikštome su Daiva Mikelioniene jos šeimos sodyboje Verstaminų kaime. Apžiūrėti visam turtui...

„Liverpool“ vartininko Kariuso košmaras tęsiasi: klydo ir vos palietęs kamuolį, ir paskutinę akimirką pralaimėjo „Borussia“ ekipai (3)

UEFA Čempionų lygos finale du kartus itin apmaudžiai klydęs „Liverpool“ vartininkas Loris...

Turime dvi problemas – emigraciją į užsienį ir emigraciją į Vilnių (406)

Pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Rygos įsikūrusio Rokiškio Nepriklausomybės aikštėje...

Toronte per šaudynes sužeisti devyni žmonės užpuolikas nukreipė ginklą į save (5)

Sekmadienį Kanados mieste Toronte per šaudynes viename iš gyvenamųjų rajonų buvo sužeisti...

Juodieji serbentai – tikra vitaminų superžvaigždė (4)

Ilgą laiką juodieji serbentai JAV buvo vadinami „uždraustuoju vaisiumi“, rašo...

Dėl aptiktų nuošliaužų tvirtinamas Aleksoto kalnas Kaune (17)

Kaune , ant Aleksoto kalno, aptikus nedidelių nuošliaužų, siekiama sutvirtinti jo šlaitą,...