Mokslininkai teigia, kad vienoje sausų pusryčių porcijoje aptikta tiek cukraus, kiek jo yra šokoladiniame pyragėlyje ar gardžioje spurgoje su džemo įdaru. O tai reiškia, kad suvalgę porciją dribsnių gauname ketvirtadalį visos paros cukraus normos. Bet tai dar ne viskas.

Dribsniai glazūruotu paviršiumi dažniausiai viršija ne tik leistiną cukraus, bet ir druskos kiekį. Todėl medikai bei mitybos specialistai pataria geriau rinktis nesaldžius sausus pusryčius, jei be jų sunkiai sekasi pradėti dieną, ir atidžiau pastudijuoti produktų etiketes.

Pusryčiauti privalu. Tyrimų duomenimis, net 82 proc. lietuvių pusryčiams valgo sumuštinius. Pripratimas ar apsileidimas? Juk tai daug lengviau ir paprasčiau, nei vos prabudus kepti blynus, kiaušinienę arba virti maistingąją košę. Vis dėlto verta rytais šiek tiek pasistengti, kad vėliau nereikėtų stoviniuoti prie gydytojo kabineto durų ar skųstis energijos stoka dienai dar net neįpusėjus. Ne, vien kava nepadės. Pusryčiai turi būti ne tik maistingi, bet ir pakankamai kaloringi. Tad pažadinkite savo organizmą maloniais kvapais ir sočiais pusryčiais.

Sūrio blyneliai

Sūrio blyneliai

250 g varškės ar varškės sūrio, kiaušinis, 50 g cukraus, 90 g miltų, aliejaus.

Kiaušinį išplakite su cukrumi ir sumaišykite su varške bei miltais, porą šaukštų palikite apvolioti. Šiuos likusius miltus suberkite į plokščią lėkštę, dėkite į juos po šaukštą varškės masės, gerai apvoliokite miltuose, suteikite blynelio formą, nupurtykite miltų perteklių ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.

Saldus omletas

Saldus omletas

Kiaušinis, 30 g miltinio cukraus, po 25 g kvietinių miltų ir razinų,  20 g grietinės,  10 g sviesto, 50 g varškės.

Kiaušinį išplakite su miltiniu cukrumi. Įmaišykite grietinę ir varškę. Maišydami suberkite miltus bei razinas ir dar kartą gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, supilkite omleto masę ir kepkite uždengtame inde ant silpnos ugnies. Kepdami omletą galite maišyti arba tik apkepti iš abiejų pusių.

Avižinių dribsnių košė su daržovėmis

Dribsnių košė

4 šaukštai avižinių dribsnių, 250 ml daržovių sultinio arba vandens, mažas burokėlis, maža morka,  pusė svogūno,  pusė šaukštelio Provanso žolelių mišinio, po šaukštelį sviesto ir aliejaus.

Daržoves susmulkinkite, apšlakstykite aliejumi, išmaišykite ir sudėję į skardą kepkite 20 min. vidutinio karštumo orkaitėje. Kol daržovės keps, avižinius dribsnius užpilkite karštu sultiniu ar vandeniu, įberkite prieskoninių žolelių mišinio ir išvirkite košę, kaip nurodytą ant pakelio. Iškepusias daržoves susmulkinkite ir įmaišykite į košę.

Suvožtiniai su silke

Suvožtiniai su silke

2 dideli žali obuoliai, riebios silkės filė, 200 g tepamo sūrelio, skiltelė česnako, pusės citrinos sultys, žiupsnelis maltų baltųjų pipirų, šaukštas alyvuogių aliejaus, ryšelis krapų.

Vieną silkių filė supjaustykite gabaliukais ir kartu su tepamu sūreliu, susmulkintais česnakais, citrinos sultimis, žiupsneliu pipirų bei alyvuogių aliejumi sudėkite į elektrinį trintuvą. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Obuolius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonytėmis riekelėmis. Ant obuolio riekutės dėkite po 2–3 šaukštus silkių ir sūrelio masės, ant viršaus – kitą obuolio riekutę ir šiek tiek paspauskite, kad visi sluoksniai susiklijuotų. Ant pikantiško suvožtinio viršaus uždėkite nedidelį gabalėlį silkės, atpjautos iš likusios filė, ir papuoškite šakele krapų.