Užkandžiai

Salotos su salierais

Supjaustykite smulkiais gabaliukais pusę saliero šaknies. Supjaustykite kubeliais rūgštų obuolį. Įberkite šaukštą Pekano riešutų ir šaukštą daigintų kviečių.

Padažui sumaišykite arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus, arbatinį šaukštelį graikinių riešutų aliejaus ir 2 šaukštus vandens. Įberkite žiupsnelį maltų pipirų ir ciberžolės.

Krevetės su mangais

Sutrinkite mangą ir pridėkite 2 šaukštus citrinos sulčių, druskos, maltų pipirų ir kalendros. Stmabiai supjaustykite 10 virtų karališkųjų krevečių. Sudėkite jas į mango tyrę, išmaišykite ir palikite marinuotis 2 – 3 val.

Sūris su žalumynais

Stambiai supjaustykite 400 g avies pieno sūrio, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite sezamo sėklomis. Pridėkite plonai pjaustytų šviežių daržovių (morkų ar burokėlių), saują daigintų kviečių, druskos, šaukštą smulkintų lazdyno riešutų ir kelis lašus citrinos sulčių.

Dorados piršteliai

Sumaišykite 30 g tarkuotos imbiero šaknies, 2 šaukštus sojų padažo, citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę. Keturis dorados filė gabaliukus pamirkykite šiame padaže, o tada dėkite į orkaitę ant kepimo popieriaus ir kepkite 200 laipsnių karštyje maždaug 20 minučių.

Šparagai su lašiša

12 jaunų šparagų ūglių supjaustykite maždaug 4 mm storio juostelėmis. Pakepinkite juos iki aukso spalvos. Pridėkite 400 g plonai pjaustytos šviežios lašišos. Apibarstykite jūros dumbliais ir baltomis sezamo sėklomis.

Vištienos salotos

Išvirkite ant garų 4 vištienos krūtinėles. Supjaustykite gabaliukais. Pridėkite smulkiai pjaustytą česnako skiltelę, laimo sulčių ir tarkuotą laimo žievelę, dvi citrinžolės šakeles ir du šaukštelius sojų padažo. Išmaišykite. Pridėkite mėtų, maltos kalendros ir žiedeliais pjaustyto svogūno.

Jūros gėrybės su imbieru

Supjaustykite 10 g imbiero šaknies ir sudėkite į keptuvę kartu su skiltele česnako. Įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus, įberkite kelis žiupsnelius ciberžolės. Sudėkite 1 kg jūros gėrybių. Įpilkite 100 g baltojo vyno, uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite troškintis ant silpnos ugnies 10 min.

Pagrindiniai patiekalai

Kreminė sriuba su prieskoniais

Išvirkite vištienos sultinį. Pridėkite į ją 800 g kubeliais pjaustytos saliero šaknies ir virkite 20 min. Sutirnkite sriubą į vienlytę masę. Šberkite šafrano, druskos, pipirų ir įpilkite arbatinį šaukštelį sezamų arba argano laiejaus.

Vietoje saliero šaknies galima naudoti cukiniją ir vietoje prieskonių dėti kmynų ir kedrinės pinijos riešutų. Dar vienas variantas: išvirti sultinyje žirnius ir trinant sriubą pridėti 6 lapelius mėtų ir arbatinį šaukštelį pistacijų aliejaus. Patiekti su kepintomis pistacijomis.

Makaronai su cukinija

Išvirkite ant garų pusę kilogramo griežinėliais pjaustytos cukinijos. Sutrinkite juos maišytuvu su dviem šaukšteliais alyvuogių aliejaus , šaukšteliu kedrinių pinijų, valgomuoju šaukštų citrinos sulčių ir dideliu žiupsniu bazilikų lapelių. Pagal skonį pridėkite druskos ir pipirų. Gautu padažu apliekite 300 g virtų spagečių iš rupaus malimo miltų.

Ryžiai su lęšiais

Perplaukite 100 g ilgagrūdžių ryžių ir 100 g lęšių. Suberkite juos į puodą ir užpilkite vandeniu, kad virš kruopų jo būtų dar 2 cm. Virkite ant silpnos ugnies 20 min. Po to pridėkite smulkintą česnako skiltelę, gvazdikėlių, šiek tiek tarkuotos imbiero šaknies ir citrinos žievelės. Pasūdykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pridėkite pipirų. Valgykite šiltą.

Pupelės su raudonuoju svogūnu

150 g baltųjų pupelių 12 val. mirkykite vandenyje. Nupilkite vandenį ir sudėkite pupeles į puodą. Pridėkite česnako skiltelę, gvazdikėlių, lauro lapą ir čiobrelio šakelę. Užpilkite vandens ir virkite 2 val. Išvirusias pupeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi, 2 šaukštais vyno acto, pridėkite druskos ir pipirų. Papuoškite raudonojo svogūno žiedais. Valgykite šaltą.

Jautiena su egzotišku sultiniu

Sudėkite į puodą 700 g jautienos medalionų ir užpilkite vandeniu. Įdėkite dvi šakeles citrinžolės, 50 g imbiero šaknies, 2 gvazdikėlius, pjaustyto svogūno, aštrių raudonųjų pipirų ir druskos.

Užvirus vandeniui, virkite ant silpnos ugnies pusantros valandos. Tada nukaiskite puodą ir leiskite atvėsti. Pridėkite kalendros, mėtų ir kelis lašus citrinos sulčių. Ištraukite mėsą iš sultinio ir patiekite su daržovėmis, virtomis ant garų.

Kiauliena su apelsinais

Išspauskite dviejų apelsinų sultis ir sutarkuokite jų žieves. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepinkite kiaulienos išpjovą ir pjaustytus svogūnus. Sudėkite apelsinų sultis ir keturis žiupsnelius ciberžolės. Troškinkite 40 min., reguliariai vartydamos mėsą. Kitoje keptuvėje pakepinkite trintas apelsino žieveles, pridėkite medaus ir šaukštelį obuolių acto. Prieš patiekdamos papuoškite mėsą karamelizuotomis apelsinų žievelėmis.

Desertai

Manų pudingas su medumi

Sumaišykite 250 ml pieno su tokiu pačiu kiekiu vandens. Pridėkite 2 šaukštelius medaus ir 100 g manų kruopų.Virkite 20 min., nuolat maišydamos. Pagal skonį pridėkte citrinos žievelės, vanilės ir cinamono. Atšaldykite šaldytuve.

Pikantiškas kokteilis

Sumaišykite maišytuvo inde 0,5 l pieno, 2 šaukštus agavos sirupo (arba medaus), 4 žiupsnelius ciberžolės ir du žiupsnelius muskato riešuto. Pridėkite 200 – 300 g šviežių vaisių, viską suplakite ir patiekite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)