aA
Miltiniai patiekalai Europos ir Lietuvos dvarų virtuvėse itin išpopuliarėjo 16 amžiuje kartu su itališkos renesanso kultūros banga. Kai kurie tyrinėtojai šį amžių net vadina „pyragų amžiumi“.
© Shutterstock nuotr.

Itališką kultūrą į Lietuvą atnešė italė Bona Sforca – Žygimanto Augusto motina (taigi Barboros Radvilaitės anyta). Nuo tų laikų didikų virtuvėse gaminami ne tik naliesnikai, bet ir makaronai, skryliai, lazanijos ir tortai (apvalios formos sluoksniuotos tešlos pyragai su įdaru).

Kaip teigia R. Laužikas “Skryliai arba lazankės yra tolimas, bet tikras romėniškų testaroli giminaitis. Plonos iškočiotos tešlos rombais pjaustyti ir virti gabalėliai, patiekiami su įvairiais padažais ar užpilais, ilgai valgytas didikų dvaruose. XVII amžiuje minimas net kaip puotos patiekalas. Vėliau buvo plačiai kopijuojamas valstiečių virtuvės, todėl ilgainiui tapo tikru lietuvišku etnografiniu valgiu.”

Lietiniai blyneliai – tik didikams

Lietiniai blyneliai – prabangus patiekalas, kurį 16-17 amžiais skanauti galėjo tik pasiturintys žmonės, – kunigaikščiai, didikai, bajorai ar turtingi miestiečiai.

„Kad iškeptume tikrą ploną lietinį blyną, reikia itin aukštos kokybės kvietinių miltų, kurie tais laikais buvo brangūs. Kvietinės duonos kepalas galėjo kainuoti 7-8 kartus daugiau nei ruginės“, - pasakoja lietuviškos virtuvės tyrinėtojas dr. Rimvydas Laužikas. Iš paprastų, nepikliuotų ar ruginių miltų lietinių blynų neiškepsi“.
Lietiniai blynai tuomet dažnai gaminti su įvairiais įdarais – tokie vadinti naliesnikais.

Kaip ir ššiandien, tais laikais didikų virtuvėje darbavęsi kuchmistrai (taip vadinti virtuvės šefai) į naliesnikus įsukdavo įvairiausio įdaro, net specialiai paruoštų ryžių ar manų košių.

Dr. R. Laužikas pasakoja, kad prabangumo statusą turėjo ir kiti miltiniai patiekalai, pavyzdžiui sausainiai ar riebaluose kepti „blyneliai” panašūs į mūsų laikų žagarėlius. Jų taip pat neiškepsi be “aukščiausios rūšies” miltų. Anot istoriko, šiais laikais, valgomo maisto požiūriu, kone kiekvienas esame kaip XVII amžiaus valdovas ar didikas, nes galime valgyti tai, ką norime ir kada norime, todėl ir lietiniais blynais ar lazanijomis nebesistebime.

Lietiniai mūsų stalui

Mūsų dienomis, kai maisto asortimento pasiūla tokia didelė (miltų, duonos, aliejų rūšių ir t.t.), kiekvienas galime maitintis kaip bajoras. Visgi apie cholesterolį tais laikais niekas nieko nežinojo, tačiau šiandien norintiems mažinti su maistu gaunamą cholesterolio kiekį vertėtų elgtis kaip bajorams per pasninką ir kepimui rinktis augalinius riebalus, - pataria gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.

Būtent per pasninką senais laikais buvo kepama ne ant taukų, kaip paprastai, o naudojamas aliejus, - aguonų, kanapių ar sėmenų. Šiais laikais esant tokiam dideliam aliejaus pasirinkimui, gydytoja dietologė L. Viniarskaitė atkreipia dėmesį, kad turėtume atsižvelgti į kiekvieno jų paskirtį.

Vienas iš kepimui tinkamų aliejų, anot L. Viniarskaitės, yra rafinuotas rapsų aliejus, turintis aukštą degimo temperatūrą. „Šio aliejaus maistinė sudėtis yra gera, jame yra tinkamas nepakeičiamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių santykis“. Rapsai geri dar ir tuo, kad tai yra mūsų krašto augalas, o, anot dietologės, tai, kas užaugę mūsų aplinkoje, mums puikiai tinka.

Velykinis laikotarpis yra itin tinkamas metas grąžinti senovinę Lietuvos bajorų dvasią į mūsų valgomąjį, todėl dalinamės vienu naliesnikų receptu iš 19 amžiuje leistos W. A. L. Zawadska knygos „Lietuvos virėja“.

Nereikėtų nustebti dėl to, kad senuose receptuose patiekalo gaminimas nėra aprašytas itin detaliai. „Anksčiau kulinarijos knygas kuchmistrai rašė vieni kitiems, todėl receptuose rašyti savaime aiškius dalykus būtų buvęs nesusipratimas, - pastebi dr. R. Laužikas.

Lietiniai su migdolais

Reikės:

100 g migdolų,
3 šaukštai cukraus,
4 kiaušiniai,
lietiniai.

Iškepti lietinius, pagaminti įdarą: nuplikyti 100 g migdolų, sugrūsti, sumaišyti su trimis šaukštais smulkaus cukraus ir keturiais tryniais, gerai ištrinti, sudėti išplaktus baltymus, atsargiai išmaišyti ir aptepti kiekvieną lietinį. Susukti ir apkepinti, kad pagelstų.
Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

ES lyderiai perėmė „Brexit“ proceso kontrolę: nuomonė – vieninga (156)

Europos Sąjungos lyderiai perėmė iš britų ministrės pirmininkės Theresos May „Brexit“...

Užkalnio šuo skraido prabangiau nei dauguma lietuvių: kiek kainuoja kelionė su augintiniu? (136)

Žmonėms vis dažniau keliaujant bei atostogaujant, jų augintiniai priversti keliauti kartu su jais,...

Mokesčių inspektoriai mina ant kulnų: sugauti nesusimokančius panaudoja netikėčiausius būdus (138)

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) šešėlinę nuomos rinką pažaboti bando nerdami į...

Vladimiras Laučius. Kas iš tiesų daro gėdą Lietuvai dvejuose rinkimuose (614)

Tą dieną , kai buvo draudžiama agitacija ne tik savivaldos, bet ir prezidento, ir Europos...

Vairuotojus įspėja būti atsargiais – sukčiai ėmėsi eismo įvykių deklaracijų (19)

Gauti teisingai ir aiškiai užpildytą eismo įvykio deklaraciją draudikų darbo praktikoje –...

Seimo opozicinės frakcijos vienijasi: stabdysime dažnėjančias žalingas demokratijai iniciatyvas papildyta (349)

Seimo opozicinės partijos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD),...

Mindaugas Sinkevičius nesieks LSDP pirmininko posto (24)

Jonavos rajono meru tapęs buvęs ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius nusprendė atsiimti savo...

Triukas, padėsiantis greičiau numesti svorio: sugaišite vos 15 min. per dieną (2)

Jei kas lieptų fiksuoti kiekvieną kąsnį, kurį įsidedate į burną, kai laikotės svorio metimo...

Lietuvos bankas: pensininkai skursta, o lovos ligoninėse - tuščios (133)

Lietuvos valdžios sektoriaus finansavimas - vienas kukliausių ES, tačiau, palyginti su kitomis ES...

Šias dekoravimo klaidas daro daugelis naujakurių: kaip jas išspręsti, kad nekirstų per kišenę (1)

Dekoravimas – sudėtinga užduotis, ypač, jeigu atsikraustote į pirmąjį savo būstą. Kortos...