TRINTA: braškių šerbetas

Jums reikės:

300 g braškių,
600 g natūralaus jogurto
100 g cukraus
Šaukštelio citrinų rūgšties
Kivių, riešutų arba mėtų lapelių papuošti

Kaip paruošti:

Braškes nuplaukite, susmulkinkite trintuvu iki tyrės konsistencijos ir sukrėskite į indą su dangteliu, kurį galite dėti į šaldiklį. Suberkite cukrų (gali būti ir rudasis) ir citrinų rūgštį. Plakite plaktuvu, kol cukrus visiškai ištirps. Tada pilkite jogurtą ir šiek tiek išplakite.

Indą uždenkite ir dėkite į šaldiklį. Po kelių valandų ištraukite ir dar minutę paplakite plaktuvu. Tada vėl dėkite į šaldiklį. Taip darykite 3 kartus kas 2 val.

Šerbetą patiekite ledams skirtuose indeliuose, papuošę smulkintais kiviais, riešutais ar mėtų lapeliais.

DVISPALVĖ: špinatų ir braškių salotos

Jums reikės:

1 saujos špinatų lapų
Stiklinės pjaustytų braškių
Saujelės graikinių riešutų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Šlakelio balzamiko acto
1 arbatinio šaukštelio baltųjų arba juodųjų sezamo sėklų
0,5 arbatinio šaukštelio cukraus

Kaip paruošti:

Nuplaukite špinatų lapus ir nuskabykite kotelius. Jeigu lapai stambūs, suplėšykite ir dėkite į dubenį.

Nuplaukite braškes, nuskabykite lapelius ir supjaustykite puselėmis arba griežinėliais. Dėkite prie špinatų.

Maišykite aliejų su balzamiko actu, cukrumi ir sezamo sėklomis. Padažu apliekite salotas ir užberkite saujelę graikinių riešutų.

TRAPU: pyragas su braškėmis

Jums reikės:
Tešlai:

200 g miltų
100 g sviesto
1 kiaušinio
0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 valgomųjų šaukštų cukraus
Žiupsnelio druskos
Riebalų (formai ištepti)

Įdarui:

100 g cukraus
500 g braškių

Kaip paruošti:

Sumaišykite miltus, supjaustytą gabalėliais sviestą, kiaušinį, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Viską suminkykite į vienalytę masę. Ją įvyniokite į plėvelę ir 1 val. laikykite šaltai.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos ir uždėkite torto formos dugną. Pagal jį išpjaukite apskritimą. Jį sudėkite į gerai riebalais išteptą torto formą. Iš likusios tešlos suformuokite mažus pailgus ritinėlius, jais torto pagrindą, ritinėlius dedant iš centro kraštų link, padalykite į kelis laukelius. Taip pat formuokite kraštus. Pyragą storai apibarstykite cukrumi ir kepkite 20 min.

Nuplaukite ir gerai nusausinkite braškes. Atvėsusį pagrindą išimkite iš torto formos ir padėkite ant padėklo. Pyrago laukeliuose išdėliokite pusiau perpjautas braškes. Pyragą patiekite su plakta grietinėle.

NEKEPTA: braškių tortas

Jums reikės:

800 g braškių
500 g varškės
1 l braškių želės
500 g sausainių
150 g sviesto

Kaip paruošti:

Sutrinkite sausainius ir sausainių trupinius sumaišykite su 100 g sviesto. Masę tolygiai paskleiskite po indo dugną ir suspauskite (tai bus torto pagrindas).

Varškę suplakite su 50 g sviesto, gautą masę užpilkite ant sausainių ir išlyginkite.

Braškes supjaustykite į smulkesnius gabalėlius ir tolygiai sudėkite ant varškės.

Pagamintą 1 l braškių želės atvėsinkite ir užpilkite ant torto.
Tortą įdėkite į šaldytuvą, kol žėlė sustings.

SKAIČIUS

100. Suvalgę tiek gramų braškių gausite net 98 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos.