aA
Molėtų rajono miestelyje - Giedraičiuose gaminamas šokoladas „Chocolate Naive“ buvo pripažintas kaip vienas geriausių Europoje nepriklausomo konkurso „International Chocolate Awards“ ir pateko į Pasaulio finalą.
Lietuvių gaminamas šokoladas įvertintas prestižiškiausiuose pasaulio apdovanojimuose
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)

„Back to the Origins“ kolekcijos juodasis šokoladas su kava savo skoniu sužavėjo komisiją ir sėkmingai perėjo tris konkurso etapus. Viso šiame konkurse varžosi virš 200 šokolado gamintojų iš viso pasaulio. „Chocolate Naive“ yra pirmoji Lietuvos bendrovė, patekusi į 9 kartą vykstančius „International Chocolate Awards“, ir pirmoji smulki įmonė, dalyvaujanti tokio lygio gurmaniškų produktų konkurse.

„Visiems pasaulio šokolado gamintojams „International Chocolate Awards“ yra svarbiausias metų įvykis. Tai išskirtinė proga būti įvertintam geriausių konditerių, maisto ekspertų ir žurnalistų. Šokoladas vertinamas šešiose kategorijose: balto, pieniško ir juodo bei tų pačių rūšių, tik su priedais. Mes pasiekėme finalą su juodojo šokolado plytele, pagardinta XVIII a. lietuvių didiko Alberto Paco išvesta kavos rūšimi Paco de Paco. Todėl mums, kaip lietuviams, tai dvigubas apdovanojimas: mums už šokoladą ir Albertui Pacui – už kavą“, – sakė šokolado įmonės įkūrėjas ir meistras Domantas Užpalis.

Tarptautinio konkurso dalyvius vertino 8 ekspertų žiuri komisija, vadovaujama kakavos ir šokolado industrijos asociacijos „Direct Cacao“ vykdomojo valdybos pirmininko ir šokolado apžvalgų portalo „Seventy%“ įkūrėjas bei redaktorius Martin Christy.

Lietuvių gaminamas šokoladas įvertintas prestižiškiausiuose pasaulio apdovanojimuose
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)

Vertindama gamintojų skanėstus komisija laikėsi tam tikrų skonio receptorių budrumo išsaugojimo reikalavimų: per vieną sesiją ragavo ne daugiau kaip 20 plytelių. Vertintojai skonio pojūčio intensyvumą palaikė tarp ragavimų užkąsdami polenta (specialia kukurūzų koše) bei kitais priedais – duona, obuoliais, krekeriais ar tiesiog užgerdami vandeniu.

„Šis apdovanojimas mums parodo, jog smulki ir palyginti neseniai (prieš 3 metus) įsikūrusi įmonė iš Lietuvos gali sulaukti tokio pat pripažinimo, kokį turi dešimtmečiais gamybos technologijas tobulinančios bendrovės. Norėčiau, kad šis apdovanojimas padrąsintų jaunus žmones dažniau imtis savo gamybos verslo ir neapriboti savo siekių vien Lietuvos rinka“, – kalbėjo D. Užpalis.

Konkurso metu komisija įvertino ne tik lietuviško šokolado skonį, gaminimo technologiją, bet ir pusfinalyje laimėjusio šokolado istoriją. Juodojo šokolado su kava plytelės atsiradimas siejamas su Lietuvos didiko Alberto Paco kelione į Pietų Ameriką. Po varginančios dvylika mėnesių trukusios kelionės saulėtame El Salvadore jis susidomėjo kavos pupelių genetika ir išvedė naują jų rūšį – Paco de Paco. Naujajame juodajame šokolade su kava klajūnas, galima sakyti, simboliškai sugrįžo ir į Lietuvą.

Tarptautiniu šokolado konkursu siekiama atrinkti geriausios pasaulyje kokybės šokoladą. Nacionaliniai konkursai vyksta Italijoje ir Kanadoje, tarptautiniai pusfinaliai – Londone ir Niujorke. Lietuvių gaminamas šokoladas taip pat pateko ir į Pasaulio finalą. Iš jau atrinktų savo regionuose geriausiųjų šokolado gamintojų nugalėtojų vardai paaiškės „International Chocolate Awards“ finale, kuris įvyks Londone spalį rengiamos šokolado savaitės metu.

Lietuvių gaminamas šokoladas įvertintas prestižiškiausiuose pasaulio apdovanojimuose
© Gamintojo nuotr.

Dar iki konkurso „Chocolate Naive“ buvo pažįstamas Belgijos, Vokietojos, Olandijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių gurmanams. Apie juos rašė tarptautinis gyvenimo būdo žurnalas „Monocle“, dienraštis „London Evening Standard“, tinklaraščiai „Chocolate and Zucchini“, „Chocolate Unwrapped“, „C-Spot“, „Chocolatiers“ ir gausybė kitų pasaulinių leidinių. „Next Organic Berlin“ naujų maisto gamintojų konkurse lietuvių gaminys buvo pripažintas kaip geriausias ir daugiausiai potencialo turintis Europoje. Lietuviško šokolado gamintojus taip pat konsultavo viena autoritetingiausių pasaulyje šokolado vertintojų Chloé Doutre-Roussel.

Giedraičiuose įsikūrusi šokolado įmonė yra tik viena iš 150 pasaulio šokolado gamintojų, kurių produkcijos ruošimo ratas prasideda nuo kakavos pupelės. Aukščiausios rūšies kakavos pupelės yra atrenkamos išskirtiniuose ūkiuose, iš kur toliau senaisiais ispanų užkariautojų keliais yra plukdomos į Europą, kol pasiekia savo gamybos vietą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prabilo apie išskirtinius pokovidinius sutrikimus: vasarą ruošiamės nemažam pacientų srautui (127)

Išanalizavus pastarojo pusmečio duomenis, mokslininkai pastebėjo, kad COVID-19 infekcija persirgę...

Lietuviai sugužėjo į Palangą: Basanavičiaus gatvė – pilnut pilnutėlė Palangos meras: situacija kontroliuojama (papildyta) (384)

Panaikinus kelionių ribojimus tarp atskirų savivaldybių lietuviai šoko į automobilius ir...

Dėl vertingos senovinės kolekcijos – nemalonumai: nemaniau, kad tai draudžiama (10)

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Radviliškio rajone...

Su dviem moterimis sūnų auginantis Raskevičius: apie žmonių įvairovę turi būti ugdoma nuo mažens (1623)

Prieš rinkimus pagarsėjęs provokuojančiu įvaizdžiu, debatuose pasirodęs moteriškais apdarais,...

Užgoš Jefimovą? Naujoji Rusijos plaukimo žvaigždė stebina ir baseine, ir internete (64)

Rusijos plaukime sužibo nauja žvaigždė, kuri ne tik dideliu potencialu, bet ir pikantiškomis...

Po 50-ties – tik trumpi plaukai? Nė velnio: plaukų stilistė papasakojo, kokie kirpimai ir spalvos tinka brandžioms moterims (50)

Daugelis 50-ties sulaukusios moterys eina į kirpyklas su prašymu, kad joms parinktų trumpų plaukų...

Profesorius vaikų pamėgtą užkandį įvertino labai griežtai: tai gali sukelti netgi vėžį (57)

„Mano atsakymas vienareikšmis – jų nereikėtų duoti“, – taip vaikų gastroenterologas prof....

Romualdas Požerskis parodai atvėrė autobiografinį archyvą: įamžino, kaip laisvės ieškojo jo kartos jaunimas (7)

Tądien, kai kalbinome fotografą Romualdą Požerskį, dėl karantino švelninimo buvo atlaisvintas...