Šį savaitgalį mane aplankė draugas Giedrius ir mes su juo ilgai diskutavome apie maistą ir mitybą. Giedrius yra prisiekęs gero maisto fanas, jo nuomone, gero maisto privalo būti daug, o pietūs (ypatingai savaitgalio) labai sotūs. Nusprendžiau Giedrių pradžiuginti sočiais sekmadienio pietumis, ir tam geriausiai tiko ėriena.

Nutarėme, kad mėginsime suteikti ėrienai šiek tiek indiško skonio. Galiausiai valgėme karališkus pietus, maloniai šnekučiavomės ir abu pripažinome, kad ėriena yra sekmadienio valgių čempionas.

Sotus ėrienos kepsnys trims-keturiems

1.5 kg ėrienos mentis (arba dvi mažesnės)
Žiupsnis malto kumino
Žiupsnis maltos aitriosios paprikos
Žiupsnis maltos saldžiosios paprikos
Žiupsnis maltų kalendros sėklų
Keletas cinamono lazdelių
2 dideli svogūnai
2 didelės morkos
Česnako galva
8 vidutinio dydžio bulvės
8 vidutinio dydžio morkos
Druska, juodieji pipirai ir aliejus
Ėriena

Man labiausiai patinka gaminti troškinius, nes ten viską sumaišome į vieną puodą ir paliekame troškintis. Pasistengsiu organizuotai pateikti ėrienos gaminimą. Yra trys esminiai žingsniai, o tarpe jų galime ilsėtis. Užtruksime 30-40 minučių kol pašausime ėrieną į orkaitę, tada 2 valandas ilsėsimės. Toliau pašausime bulves ir morkas į orkaitę, o iš karto po to paruošime padažą (arba neruošime).

Pradėkime. Įjungiame orkaitę kaisti iki 175 laipsnių ir į puodą sudėję bulves ir morkas užkaičiame virti (virimo laikas apie 30 minučių). Ėrienos mentį apšlakstome aliejumi ir padengiame malta aitriąja ir saldžiąja paprika (arba vien tik aitriąja, jei mėgsti aštriau), maltu kuminu, maltomis kalendros sėklomis ir rimtu žiupsniu druskos.

Į ėrienos kepimo indą stambiai įpjaustome du svogūnus ir dvi morkas, taip pat išmėtome nelukštentą česnaką (koks malonumas išlukštenti ir valgyti gerai ištroškintą česnaką). Įkaitiname keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepame ėrieną iš visų pusių tiek, kad pasidengtų rusva plutele. Tada perkeliame ėrieną į kepimo indą, padedame cinamono lazdeles ant viršaus, apdengiame folija ir pašauname kepti į 175 laipsnių orkaitę trims valandoms.

Kiek laiko užtrukote? Manau, kad ne ilgiau kaip 30 minučių, o jau laikas nuimti verdančias bulves ir morkas - jas palikime gerai išdžiūti. Ėriena jau mėgaujasi šilta orkaite, o bulvės su morkomis laukia savo eilės ten prisijungti. Pastarąsias reikėtų paprasčiausiai išdėstyti ant kepimo skardos, pašlakstyti aliejumi, apibarstyti druska, pipirais ir pašauti kepti kartu su ėriena 40 minučių iki ėrienos kepimo pabaigos.

Dabar tau reikia nuspręsti kokį padažą serviruosi prie ėrienos ir bulvių su morkomis. Padažo gaminimas priklauso nuo to, kiek laiko turi ir ką mėgsti. Yra keli variantai. Paprasčiausias kelias yra panaudoti tą fantastišką sultinį, kuris liks iškepus ėrieną (ten juk ir svogūnai, ir morkos, ir česnakai atidavė savo skonį). Išėmus ėrieną iš orkaitės, atskiriame sultinį nuo daržovių, ėrieną apdengiame folija ir paliekame 10 minučių pasiilsėti, o per tą laiką šiek tiek nugariname sultinį ant keptuvės.

Kitas variantas - patiekti pikantišką žalią padažą. Tau reikės 75 ml aliejaus, pusės citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, aitriosios paprikos (pagal poreikį), šviežios kalendros (saujelės), smulkialapės petražolės (dvi saujelės). Visus ingredientus sutrinam, sureguliuojame skonį su druska, cintrinos sultimis ir baigta.

Dar vienas variantas - graikiškasis Tzatziki. Didelį agurką nulupam, sutarkuojame ir nupilame skystį. Į agurką susmulkiname 2 skilteles česnako, saujelę šviežios mėtos, įpilame šaukštą raudonojo vyno acto, aliejaus, sumaišome su 400 ml natūralaus lieso jogurto, nepamirštame druskos, pipirų ir baigta (jei bijai naudoti liesą jogurtą - tai be reikalo, nes jis ne prasčiau tinka nei klasikinis graikiškas jogurtas).

Na ką, belieka sukviesti draugus ir iškelti maisto fiestą.

Skanaus!
Martynas