Mūsų nacionalinėje virtuvėje puikuojasi šaltibarščiai ir tai turbūt tas unikalus mūsų virtuvei patiekalas (bulviniai ir miltiniai patiekalai pasklidę per visą pasaulį). Iš tiesų šaltibarščiai yra įstabaus skonio patiekalas ir norėtųsi, kad jis savo žinomumu nenusileistų ispaniškam Gazpacho (gal tokia diena ateis).

Nepaisant to, kad mes gerai žinome šaltibarščių skonį (mano geras draugas juos gali valgyti visą vasarą pietums diena iš dienos !!!), Lieknieji Gurmanai siūlo išmėginti ir kitų šaltų sriubų variacijas (ypatingai mano geram draugui).

Švelni morkų sriuba

1kg morkų
1 baltas svogūnas
5 puodeliai sultinio arba vandens
Kuokštelis šviežio raudonėlio
Apelsinas
Aliejus
Druska ir pipirai

Labai paprastas ir pilnas švelnių morkų receptas. Raudonėlis, morkos ir apelsino sultys tiesiog prašosi leisti laiką kartu – finale gavau saldžią, minkštą ir oranžinę sriubą.

Nuskustas ir nedideliais gabalėliais supjaustytas morkas ir supjaustytą svogūną ant mažos kaitros kepiau 5 minutes kol suminkštėjo. Tada supyliau vandenį (aš naudoju vandenį nes labai mėgstu išgrynintą skonį), sudėjau šviežio raudonėlio lapelius ir viriau apie 15 minučių. Viską pertryniau, paskaninau vieno apelsino sultimis, sureguliavau skonį su druska ir pipirais, atvėsinau ir labai skaniai suvalgiau.

Kreminė bulvių ir porų sriuba

3 bulvės
3 poro stiebai
Kuokštelis šviežių čiobrelių
4 puodeliai sultinio arba vandens
Aliejus
Druska ir pipirai

Kulinariniame pasaulyje labiau pagarsėjus kaip Vichyssoise (dėl kurios prigimties pešasi amerikiečiai su prancūzais), bet pas mane tai tiesiog bulvių ir porų sriuba. Pagal tradiciją valgoma atvėsinta, kartais net praskiesta pienu.

Nuluptas ir kubeliais supjaustytas bulves kartu su supjaustytu poru kepiau 3-5 minutes kol suminkštėjo. Tada supyliau vandenį, pagardinau čiobreliu ir viriau apie 15 minučių. Išvirus pertryniau ir atvėsinau.

Asmeniškai buvau sužavėtas šios sriubos sotumu ir turtingu (gal net kiek rudenį primenančiu) skoniu.

Mano Gazpacho variacija

1kg pomidorų
Didelis agurkas
3 skiltelės česnako
1/2 raudonosios paprikos
Nedidelė aitrioji paprika
Virta bulvė
Aliejus
Druska

Klasikinis Gazpacho gaminamas kartu su dienos senumo balta duona, bet pritaikant Lieknųjų Gurmanų programai aš ją pakeičiau virta bulve ir likau labai patenkintas rezultatu (galima apsieiti be duonos ir be bulvės, nuo to priklauso sriubos konsistencija).

Greitai pagaminama sriuba, kuri atgaivins pietų metu. Visus ingredientus kartu su 3 gausiais valgomaisiais šaukštais aliejaus pertryniau iki norimos konsistencijos. Šį kartą sutryniau iki vientisos masės (užsižiūrėjau futbolą...), tačiau jei sustoju ties konsistencija su mažais gabalėliais būna dar skaniau.

Saldi ir balta meliono sriuba

Gerai prinokęs vidutinio dydžio melionas
2 puodeliai natūralaus lieso jogurto
1/4 puodelio pieno
Žiupsnelis maltos aitriosios paprikos
Kuokštelis šviežios mėtos
Citrinos arba laimo griežinėlis
Graikiniai riešutai

Puiki vakarienė, arba puikus desertas. Aitriosios paprikos ir mėtos duetas persiskverbia per jogurtą ir dera su saldžiu melionu (kuo jis saldesnis, tuo skaniau).

Jogurtą ir pieną gerai sumaišiau su susmulkintais metų lapais. Atskirame inde sutarkavau nuluptą ir nusėklintą melioną, paskaninau aitriąja paprika ir šlakeliu citrinos ar laimo sulčių. Abu indus palikau šaldytuve kelias valandas (leidau skoniams gerai susimaišyti ir patiekalui atvėsti). Patiekiant sumaišiau jogurtą su melionu ir pagardinau graikiniais riešutais.

Saulėtos savaitės ir skanių sriubų!

Martynas