Ta prasme – aš nuoširdžiai nesuprantu, o piktieji komentatoriai, kodėl mane skaitot ir gaištat savo brangų laiką, jei aš tokia visa nevykus-nepavykus, nieko apie maistą neišmanau, ne iš tų produktų gaminu, tik pataikauju savo grafomanijai ir t.t., ir pan. Ir ne, čia nėra neadekvati reakcija į kritiką, man tikrai labai įdomu, kodėl žmonės savo noru skaito autorių, kurie jiems nepatinka, rašliavas, ir kaskart skundžiasi, kad vajė-baisu-baisu. Bet gal čia mano nuovokos problemos, gal visai nereikia žmonių elgesy logikos ieškot…

Kita vertus, psichologinius aspektus gal derėtų palikt visokiems psicho-ekspertams, o mes pakalbėkim apie ryžius. Mėgstat? Nes pasaulis, o ypač dalis ryčiau mūsų – labai. Bet šįsyk išmėginkim labiau mūsų skonių receptoriams įprastus derinius, o ryžių karius ir sušius palikim kitiems kartams, gerai?

***

Jeigu parduotuvėje susipažinot tik su ta lentyna, kurioj gyvena „ilgagrūdžiai plikyti“, tai metas keistis ir išmėginti naujas ryžių rūšis. Kitokios spalvos, kvapai, tekstūros, žodžiu, leiskitės būt stebinami.

Kreminė vištienos ir ryžių sriuba

6 valgytojams reiks:

šaukšto alyvuogių aliejaus
svogūno
poros skiltelių česnako
didelės morkos
poros saliero stiebų
2 vištos ketvirčių (maždaug pusės kilogramo)
poros lauro lapelių
šaukštelio džiovinto raudonėlio
šaukštelio džiovinto čiobrelio
druskos
pipirų
100 g laukinių ryžių
100 g raudonųjų ryžių
30 g svieso
2 šaukštų miltų
500 ml pieno

Procesas:

Pasiruošiam daržoves: svogūną supjaustom kubeliais, česnako skilteles smulkiai sukapojam, morką ir saliero stiebus suraikom pusapskritimiais.

Nemažam puode įkaitinam aliejų. Sudedam svogūną ir kepam vidutiniškai kaitriai maždaug 5 minutes. Tuomet sudedam likusias daržoves ir kepam dar 5 minutes. Dedam nesmulkintą vištieną (su kaulais ir odele), lauro lapelius, raudonėlį, čiobrelį, pipirų pagal skonį ir maždaug šaukštelį druskos. Įplam maždaug 1-1,2 litro vandens, suberiam ryžius, užverdam ir kaitinam maždaug valandą ant mažos ugnies.

Baigiant virti išimam vištieną ir lauro lapelius. Pastaruosius išmetam, o mėsai leidžiam truputį praaušt, kad pirštų nenudegintų. Per tą laiką nedideliam prikaistuvy ištirpdom sviestą, suberiam miltus ir pakepam maždaug minutę. Nesiliaudami maišyti supilam pieną ir kaitinam, kol sutirštėja. Supilam į sriubą.

Vištieną nulupam, nukaulėjam ir suplėšom nedideliais gabalėliais. Sudedam į puodą. Užverdam. Patikrinam, ar netrūksta druskos ar pipirų. Leidžiam penkias minutes pastovėt ir pilstom į dubenėlius. Skanaus.

***

Ryžiai, mėsa, daržovės, sūris, traški plutelė – reikia dar ko nors?

Ryžių ir jautienos apkepas

6 valgytojams susirandam:

250 g ilgagrūdžių ryžių
alyvuogių aliejaus
400 g maltos jautienos
svogūną
morką
raudonąją papriką
3 pomidorus
2 šaukštus pomidorų pastos
100 g šaldytų žirnelių
druskos
pipirų
maltų čili pipirų
125 g mocarelos sūrio
150 g puskiečio fermentinio sūrio
4-5 šaukštus džiūvėsėlių

Procesas:

Ryžius išverdam (apie tai, kaip tai padaryt teisingai, pasakojau čia, svogūną supjaustom kubeliais, morką ir papriką – šiaudeliais.

Keptuvėje įkaitinam šlakelį aliejaus ir sudedam jautieną. Maišydami kepam tol, kol nebematyti raudonos mėsos. Išimam ją iš keptuvės ir pasidedam netolies. Vėl įkaitinam šlakelį aliejaus. Suberiam svogūnus, kepam, kol pasidaro skaidrūs. Sudedam morką ir papriką. Sykiais pamaišydami kepam 5-7 min.

Per tą laiką nuplikom, nulupam ir kubeliais supjaustom pomidorus. Dedam juos į suminkštėjusias daržoves, grąžinam į keptuvę mėsą, ten pat keliauja žirneliai, pomidorų pasta, druska, pipirai ir čili. Įpilam 150 ml vandens ir troškinam 15 minučių. Tuomet sudedam ryžius, gerai išmaišom, pakaitinam dar penkias minutes. Leidžiam kiek praaušt.

Įkaitinam orkaitę iki 190 laipsnių. Abiejų rūšių sūrį supjaustom nedideliais kubeliais ir sumaišom. Kepimo formą (geriau tinka aukštesniais kraštais) ištepam aliejum ir pabarstom džiūvėsėliais. Dedam trečdalį ryžių- jautienos masės, tuomet – trečdalį sūrio. Taip sluoksniuojam, kol baigiasi ingredientai. Viršų apibarstom džiūvėsėliais ir kepam 30-35 minutes. Išėmę iš orkaitės leidžiam 5 minutes pastovėt, kad sūriai šiek tiek pravėstų ir liežuvių nenuplikytų. Patiekiam su šviežiom daržovėm. Skanaus.

***

Kiekvienas Italijos regionas turi savą ryžių pyrago versiją; mano žiniomis, šito kilmės vieta – Toskana. Nemeluosiu ir nesakysiu, kad ryžių jame nesijaučia (nors, ok, atsirado tokių žmonių, kurie sužinoję sudedamąsias dalis išpūtė akis – ryyyyyyyyyžiai?). Jaučiasi. Bet geriausia įmanoma prasme.

Toskanos ryžių pyragas

26 cm skersmens pyragui:

Tešlai:


300 g miltų
150 g cukraus
šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio
150 g sviesto
2 kiaušinių trynių
1 citrinos žievelės

Įdarui:


300 g apvaliagrūdžių ryžių
1 l pieno
žiupsnio druskos
2 šaukštelių vanilinio cukraus
75 g cukraus
2 kiaušinių
2 kiaušinių baltymų

Procesas:

Iš pradžių ruošiam įdarą. Pieną pilam į storadugnį puodą, beriam druską ir vanilinį cukrų. Užverdam. Suberiam ryžius, sumažinam kaitrą ir verdam 30-40 minučių, kol kruopos ištęžta (t.y., kol išverdam ryžių košę).

Kol puodas kunkuliuoja, užminkom tešlą. Sumaišom miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpjaustom sviestą ir pirštais suformuojam trupinius. Sudedam kiaušinių trynius ir citrinos žievelę. Minkom tol, kol tešla sulimpa į vieną gabalą (nesusigundykit įdėt daugiau skysčių, nuo rankų šilumos aptirtpęs sviestas padės suklijuot trupinius). Suvyniojam tešlą į maistinę plėvėlę ir dedam šaldytuvan.

Į išvirusius ryžius įberiam 50 g cukraus, išmaišom, kad ištirptų, ir atšaldom.

Įjungiam orkaitę kaist – 170 laipsnių. Kepimo formą ištepam sviestu. Plėšiam atšalusios tešlos (kol iki galo atauš ryžiai, tešla pakankamai subręs) gabalėlį, pirštais jį suplojam ir po truputį klijuodami suformuojam pyrago pagrindą bei poros centimetrų aukščio kraštus.

Įdarui skirtų kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų ir sudedam ryžius. Gerai išmaišom. Visus (t.y., keturis) baltymus išplakam su likusiu cukrum iki standžios baltos masės. Po truputį įmaišom į tešlą. Supilam įdarą į kepimo formą, šaunam orkaitėn ir kepam 35-40 minučių.

Iškepusį ataušinam ir pašaldom porą valandų šaldytuve. Patiekiam apibarstę cukraus pudra. Skanaus.

Įdomaus savaitgalio!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)