Geriau neskaldytos

Visada geriau rinktis neskaldytas kruopas. Organizmui naudingos jos visos, bet ypač vertinamos avižinės ir grikių kruopos. Pastarosios už tai, kad jose vienintelėse yra daug rutino, kuris gerina kraujotaką, sugrąžina kapiliarams ir venoms elastingumą ir patvarumą bei neleidžia jiems užakti.

Miežiai turi daug naudingos ląstelienos, mažinančios cholesterolio lygį organizme, o kukurūzai mus aprūpina būtinomis aminorūgštimis ir antioksidantais, ypač, kai vartojami kartu su pupelėmis ir kitomis ankštinėmis daržovėmis.

Košes valgom per retai

Deja, į šiuolaikinio žmogaus valgiaraštį košės įtraukiamos vis rečiau. Nedaug jų duodama ir vaikams. O JAV Nacionalinio vėžio instituto specialistai primygtinai rekomenduoja išlaikyti šiuos valgius savo meniu, nes jie ne tik suteikia visą vitaminų ir kitų naudingųjų elementų kompleksą, bet ir padeda pailginti gyvenimo trukmę.

Dvidešimt metų mokslininkai stebėjo 400 tūkst. savanorių ir nustatė, kad tie jų, kurie reguliariai valgė košes, žymiai rečiau sirgo onkologinėmis ligomis. O valgiusių ne mažiau kaip 20 g kruopų per dieną mirties nuo vėžio rizika sumažėjo 20 proc., palyginti su tais, kurie kasdien suvalgydavo mažiau nei 15 g kruopų.

Receptai:

Grikių košė su grybais

Reikės:

500 g grikių,

5 didelių pievagrybių,

pieno – pagal norimą padažo tirštumą,

1 šaukšto kvietinių miltų,

1 sultinio kubelio,

2 šaukštų aliejaus,

druskos, pipirų - pagal skonį.

Išvirti grikius pasūdytame vandenyje. Supjaustyti griežinėliais pievagrybius, įpilti į keptuvę aliejaus ir apkepti pievagrybius, kol gražiai pagels. Tada į tą pačią keptuvę su pievagrybiais suberti miltus ir išmaišius pakepti keletą sekundžių, maišant įpilti pieno ir dar pakaitinti (1 min.) Pieno reikia pilti, kol gausis norimo tirštumo padažas, įberti druskos, pipirų, įdėti pasmulkintą sultinio kubelį ir dar kartą viską išmaišyti. Išvirtus grikius sudėti į lėkštę ir užpilti padažu.

Ryžių ir lęšių košė

Reikės:

1 stiklinės ryžių,

1 stiklinės lęšių

5 morkų

1 didelio svogūno

4 skiltelių česnako

druskos, pipirų – pagal skonį,

1 jalapeno pipiro arba 4 raugintų agurkėlių,

pusės stiklinės aliejaus.

Užvirinti vandenį, įberti druskos, įpilti aliejaus, supilti lęšius su ryžiais. Išvirus galima palikti išbrinkti. Smulkiai supjaustyti svogūną, stambiai sutarkuoti morkas ir apkepti. Tuomet suberti supjaustytus jalapeną, česnaką, prieskonius. Į morkas sudėti kruopas ir truputį patroškinti ir pabarstyti pipirais.