aA


Kviečiame ir jus dalyvauti konkurse bei laimėti puikius „Dansukker“ įsteigtus prizus!
Linkime gražių švenčių!
© Shutterstock nuotr.

Kalėdiniai sausainiai

100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
100 g medaus
75 ml vandens
150 g sviesto
1 v. šaukšto cinamono
1 v. šaukšto malto imbiero
1 a. šaukštelio kepimo miltelių
500 g miltų

Į puodą suberkite cukrų, įpilkite medaus ir vandens. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol ištirps (neužvirkite). Nukelkite nuo ugnies ir palikite pravėsti. Įmaišykite prieskonius ir kepimo miltelius. Pravėsusį prieskoniuotą sirupą sumaišykite su miltais ir užminkykite vientisą tešlą. Tešla bus minkšta, bet nebijokite, pastovėjus ji sutirštės. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite atvėsti šaldytuve. Geriausia pernakt.

Tešlą dar kartą išminkykite, kol lengvai minkysis. Ant miltais pabarstyto darbastalio plonai iškočiokite tešlą, išpjaukite norimos formos sausainius. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite 8-10 minučių orkaitėje 180 °C.

Glajui reikia gerai nuplauto kiaušinio baltymo ir 250 g cukraus pudros.

Baltymą lengvai šaukšto pagalba išplakti.Supilti cukraus pudra ir iš lėto šaukštu išsukti, kol neliks oro pūslių. Jei glajus per skystas varva nuo šaukšto pridėti dar pudros, jei jau labai tirštas galima išspausti kelis lašus citrinos.Glajus turėtų kristi nuo šaukšto.

Gabija M.

*****************

"Meduolinis vyniotinis"

Ingredientai:

50 g. sviesto
3 kiaušinių
3 šaukštų cukraus
3 šaukštų medaus
4 šaukštų miltų
1 a.š.sodos, nugesintos su citrinos sultimis
1/2 a. š. cinamono
truputis maltų gvazdikėlių
aliejaus (kepimo indui patepti)

Įdarui:

400 g. grietinės
2 šaukštų želatinos
4 šaukštų cukraus

1/4 a. š. citrinos rūgštelės

Kaip gaminti:

Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir gerai išplakite. Į dubenį įdėkite sviestą ir medų, statykite ant labai silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, kaitinkite, kol sviestas ir medus visiškai ištirps. Nukėlę nuo ugnies, sudėkite miltus, sodą, cinamoną ir gvazdikėlius, viską gerai išmaišykite.

Į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi ir pateptu aliejumi, supilkite paruoštą tešlą. Ją paskirstykite plonai. Jei kepimo indas mažesnis, kepti du kartus (gausis du vyniotiniai). Kepti 170◦ orkaitėje, apie 15 minučių, kol gražiai pagels.

Iškepusį lakštą ir dar karštą susukite ir palikite valandą atvėsti. Tuomet pasiruoškite kremą. Grietinę išmaišykite su cukrumi, citrinos rūgštele, vandenyje išbrinkinta ir ištirpdinta ant silpnos ugnies želatina. Trumpam įdėti į šaldytuvą, kad apstingtų.

Atvėsusį meduolį išvynioti ir ištepti įdaru bei vėl atgal susukti. Leisti sustingti. Puošti pagal fantaziją ir skonį.

"Meilės skanėstas"

Ingredientai:

250 g sviesto
130 g cukraus
2 kiaušinio baltymai
1 žiupsnelis druskos
2 a. š. vanilinio cukraus
350 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
mėgstamo džemo (aš naudojau raudonųjų serbentų)
šokolado
aliejaus

Kaip gaminti:

Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi iki purumo. Įmaišyti išplaktus kiaušinio baltymus, druską, vanilinį cukrų. Viską gerai paplakti. Palaipsniui įmaišyti miltus su kepimo milteliais. Šiek tiek paminkyti tešlą, suformuoti gražų gabalą ir įdėti į šaldytuvą 1-2 h. (arba galima trumpam į šaldiklį).

Atšalusią tešlą iškočioti į 2-4 mm storio lakštą, pabarstant truputį miltų. Naudojant formeles, pasigaminti po lygiai pilnavidurių ir tuščiavidurių sausainių.

Kepti 160°C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Išimtus sausainius iš orkaitės palikti atvėsti (neimti šiltų, nes gali sulūžti!!!). Vandens vonelėje išlydyti pusę šokolado plytelės ir sumaišyti su aliejumi (apie 1-2 šaukštus), Paruoštu šokoladu apšlakstyti sausainius su išpjova. Pilnavidurius ataušintus sausainius aptepti džemų ir ant jų uždėti sausainį su išpjova. Leisti sustingti.

Evelina M.

********************

Meduolinis namukas

Tešla:

3 puodeliai miltų
1 kiaušinis
3/4 puodelio melasos
1/2 puodelio rudojo cukraus
1/2 puodelio tirpinto sviesto
1/4 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbat. šaukštelio sodos
3/4 arbat. šaukštelio druskos
kupinas arbat. šaukštelis imbiero+meduolių prieskoniai

Namuko sutvirtinimui:

kiaušinio baltymas,
cukraus pudra,
citrina.

Pirma sumaišome visus šlapius ingredientus, tada į gautą masę dedame kas liko. Suminkome tešlą, kurią suvynioję į plėvelę dedame į šaldytuvą 30 min.

Ištraukę iškočiojam apie 1 cm storio lakštą. Formelėmis darom sausainius ar pjaustom namuko detales. Sutvirtinam namuką plaktu baltymu su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Kvepia Kalėdom.

Inga

*****************

Kalėdinis pyragas

Puošiantis stalą, ne per saldus, šlapio biskvito efekto.

Tešlai reikia:

6 kiaušinių
100 g sviesto
1 stiklinė cukraus
1-2 stiklinės miltų
100 g cukraus pudros
Cinamono

Iš trynių, tirpinto sviesto, cukraus ir miltų užmaišau tirštos grietinės konsistencijos tešlą ir pilu į kepimo indą. Ant tešlos keliauja 6-7 nelupti, pakankamai stambiai pjaustyti obuoliai.

Obuolius nubarstau cinamonu ir imuosi baltymų. Juos plakikliu išplaku iki standžių putų su 100g cukraus pudros, pudrą po šaukštelį beriant į plakamą masę, ir tolygiai sukrečiu ant obuolių.

Dar kartą nuberiu cinamonu. Šaunu į 200C įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40 minučių. Tiekiu karštą su ledais. Labai skanus ir šaltas.

Patarimas – baltymus prieš plakant atšaldykite ir, pradedant plakti, įberkite mažą žiupsnelį druskos – lengviau išsiplaks.

Kumucia

******************

Kalėdinės valgomos eglutės

Pabandžiau ir nutariau, kad būtų puikus nešinukas į darželio šventę ar keliaujant į svečius per švenčių maratoną. Tad greičiausiai tokiu gardumynu ir keliausim visur nešini.

Receptukai daugmaž būna panašūs, štai ko prireikė man:

0,5 kg „Selga“ tamsių sausainių;
180 g sviesto 1,5 pakelio (man skaniausias grietinėlės sviestas);
0,5 kg „Selga“ šviesių sausainių;
1 plytelės pieniško (ar juodo) šokolado be priedų;
Šaukštas grietinės;
Šaukštas sviesto;
Kakavos;
Pabarstukų tortams;
Šokoladinių monetų 2 vnt.;
Indelio sutirštinto saldinto pieno.
Galima dėt riešutų, bakalie mišinio, džiovintų vaisių, kokoso drožlių, razinų ir pan., kas ką mėgsta.

Kita:

Lipni juosta;
Kartoniniai 2 lapai;
Kepimo folija.

Gaminimas

Mes sulaužėme tamsius ir šviesius sausainius į atskirus dubenis.

Į kitą dubenį sudedam sviestą, ant silpnos ugnies kaitinant, nuolat maišau, kol ištirpsta, tuomet vėl maišant supilamas po truputį sutirštintas pienas(maišyti ir žiūrėti, kad neužvirtų).

Nukėlus nuo ugnies, pusę masės supyliau ant tamsių sausainių, o į kitą pusę įmaišiau kakavos ir supyliau masę ant šviesių sausainių.

Tuomet ant kartoninio lapo dedam atitinkamą gabalą folijos, ir susukam kūgio formą, sutvirtinam lipnios juostelės gabaliukais. Taip padarom du kūgius.

Tuomet imame šaukštą ir pridedam kūgius negriuko masės, dedam vis stipriai paspaudžiant, kad gautųsi forma.

Dedam į šaldytuvą nakčiai.
Kitą dieną nuimam kūgio formas ir gaunasi štai tokios formos.

Imame šokoladą, sualužom, dedam į karšto vandens vonelę ir ištirpinam. Dedam šaukštą sviesto ir šaukštą grietinės, gerai išmaišome. Ir paruošta mase aptepam eglutės formas.

Tuomet imame šokoladines monetas, jomis papušima viršūnes ir puošiam kuo turime – pabarstukais ar kita. Labai tiktų ir M&M‘s saldainiukai, kiti valgomi papuošimai. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų šokoladas.

Na, ir mėgaujamės Kalėdų dieną, nešamės į darželio kalėdines šventes, ar smaguriaujam svečiuose.
Saldžių Kalėdų!

Roberta

*****************

Imbieriniai sausainiai

125 g sviesto
5 valg. š. pieno
3 valg. š. melasos
150 valg. š. rudojo cukraus
375 g miltų
1 arbat. š. cinamono
2 arbat. š. malto imbiero
2 arbat. š. malto kardamono
1 arbat. š. tarkuotos apelsino/citrinos žievelės
½ arbat. š. kepimo miltelių

Nedideliame puode ištirpinti sviestą, cukrų, grietinėlę/pieną, melasą ir visus prieskonius. Užvirinti nereikia. Į gautą masę įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išminkyti ir padalinti į dvi, tris ar keturias lygias dalis, jas suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą valandai.

Orkaitę įkaitinti iki 170°C.

Iš šaldytuvo išimtą tešlą palaikyti kambario temperatūroje apie 10 min., kad būtų lengviau kočioti. Kočioti galima iškart ant kepimo popieriaus ploniau ar storiau. Tada formelėmis išspausti sausainukus ir kepti plonesnius apie 6 min., o storiau iškočiotus – apie 8 min., kol gražiai paruduos. Stebėkite, kad nesudegtų! Iškepusius atvėsinti skardoje.

Dekoruoti galima: cukraus pudra, išsukta su citrinos sultimis arba morengais (pirktiniais arba naminiais), sumaltais į miltus ir sumaišytus su šiek tiek vandens.

V.Areškienė

*******************

Sausainiai "Tirpstantys besmegeniai"

INGREDIENTAI

Tešlai:

650 g miltų
3 kiaušiniai
130 g cukraus pudros
150 g sviesto
180 g medaus
1,5 v. š. meduolių prieskonių
1,5 v. š. kakavos
1,5 v. š. kepimo miltelių

Papuošimui:

1 kiaušinio baltymo
150 g cukraus pudros
1 v. š. citrinos sulčių
Pakelio zefyrų
Šokolado (išlydyto)
Raudonos spalvos desertinio glajaus pieštuko

Jei meduolių prieskonius gaminate patys:

1 v. š. malto cinamono
1 a. š. malto imbiero
1 a. š. malto kardamono
0,5 a. š. maltų muskato riešutų
0,5 a. š. maltų gvazdikėlių
0,5 a. š. maltų kvapniųjų pipirų
0,3 a. š. juodųjų pipirų

Tešlos gaminimas:

Viename puode išlydyti sviestą, medų, kakavą ir meduolių prieskonius, masei pravėsus supilti cukraus pudrą, išmaišyti.
Persijoti miltus kartu su kepimo milteliais, supilti atvėsusią medaus, sviesto, prieskonių masę.

Įmušti kiaušinius, tešlą gerai išminkyti bei suformavus rutulį 15 min. palaikyti šaldytuve.

Iškočioti tešlą norimo storumo, išpjaustyti skritulio formos sausainius, kepti įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje.

Glajaus gaminimas:

Kiaušinio baltymą suplakti iki putų, supilti citrinos sultis bei cukraus pudrą, viską suplakti iki standžios masės.

Kol sausainiai kepa ir vėsta, glajų laikyti šaldytuve sandariai uždengus kad nepatektų oro.

Sausainių puošimas:

Prieš pradedant puošti zefyrus susipjaustyti per pusę.
Sausainių pagrindą padengti baltymo glajumi ir prilipdyti zefyrą.
Baltmo glajui išdžiūvus nupiešti akis bei rankas, raudonu glajaus pieštuku nupiešti šypseną.

Daiva

*****************

Šokoladainis

Reikės:

150 g tikro juodojo šokolado,
80 g sviesto,
150 g cukraus,
2 kiaušiniai,
šaukštas vanilės ekstrakto arba jei neturite įdėkite vanilinio cukraus,
45 g miltų,
20 g nesaldintos kakavos,
žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1) Šokoladą kartu su sviestu ištirpinkite ant garų vonelės, nuėmus nuo garų vonelės suberkite cukrų ir išmaišykite.

2) Kiaušinius išplakite su žiupsneliu druskos ir vanilės ekstraktu (vaniliniu cukrumi), į šį plakinį suverskite tirpintą šokoladą ir išmaišykite.

3) Miltus sumaišykite su kakava, suberkite į plakinį ir vėl išmaišykite.

4) Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suverskite tešlą, jos paviršių išlyginkite šaukštu, pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Kai iškeps atvėsinkite ir supjaustykite.

Varškės pyragas

Reikės:

200 g miltų
200 g cukraus
2 vnt. kiaušinių
100 g sviesto
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
1 vnt. kiaušinis
800 g liesos varškės
3-4 valg. šaukštas šaukštai aliejaus
2 pakeliai pudingo (vanilinio, avietinio ar kt., tik šokoladinis nelabai tinka)
500 ml pieno

Gaminimas:

Pirmiausia pasidarom pagrindą. Ištirpinam sviesta, sumaišom su cukrumi, kiaušiniu, miltais ir kepimo milteliais ir padedame šaltai. Tešla turi gautis tokia, kad būtų galima išlipdyti formą, t.y. nelabai kieta.

Kol tešla šąla, pasidarome įdarą. Ištriname kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, sudedame varškę ir gerai išmaišome. Kitame inde sumaišome pieną su pudingo milteliais (į pudingo receptą nežiūrėti) ir abi mases gerai sumaišome.

Neišsigąskite, kad masė gausis gana skysta (maždaug kaip kefyras). Pasiimame atsidarančią formą, ją išlipdome pagrindo tešla taip, kad kraštuose būtų apie 2 cm, kad neišbėgtų įdaro masė. Supilame įdarą ir dedame į 175 laipsniu orkaitę. Kepame maždaug valandą.

Skanaus:)
Milda S.

*********

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kokį būstą pirkti, kad būtų paprasta parduoti net ir po 10 metų? (11)

„Pirkdami būstą gyventojai turėtų pagalvoti apie jo vertę ir likvidumą ateityje. Ar prireikus...

Pirmieji širdies sutrikimų simptomai: kardiologė patarė, kaip galima išvengti ankstyvos mirties (98)

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje daugiausiai serga širdies ir kraujagyslių ligomis . Per...

Neįgali moteris šaukiasi pagalbos: eglutei 150 tūkst. eurų randa, o neįgalus žmogus neįdomus (256)

„Man ranka nekyla „palaikinti“ šiemetinės Panevėžio kalėdinės eglės. Jos puošybai...

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (1042)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Sinoptikas perspėja vairuotojus ir pėsčiuosius: formuosis ledas, jį paslėps sniegas (20)

Sekmadienį šalį apklos sniegas, o vakarinėje šalies dalyje vietomis gali pasirodyti ir lijundra....

Ramūnas Rudokas itin atvirame interviu apie perpus jaunesnę žmoną: tikiuosi, ši santuoka man paskutinė (35)

Tylos siena nuo žiniasklaidos apsitvėręs ir viešai savo asmeninio gyvenimo detalių...

Disco vakarėlio viešnios savo įvaizdžiais pataikė tiesiai į dešimtuką (13)

Disco forever ( liet. disko amžinai ) – taip stilistė Agnė Jagelavičiūtė paliepė...

Naujas rekordas sostinėje – tiek kalėdiškai persirengusių bėgikų Vilnius dar neregėjo raskite save nuotraukų galerijoje (24)

Vienas ilgiausių tradicijų Lietuvoje turintis „Eurovaistinės Kalėdinis bėgimas“ šiemet...

9 sveikų dantų paslaptys, kurias anksčiau žinojo tik odontologų draugai (4)

Smagu turėti draugą odontologą, tiesa? Savaime suprantama, nemokamai jūsų negydys, bet visada...