Naminis majonezas

6 kiaušinių tryniai
1 valgomasis šaukštas acto
1 valgomasis šaukštas garstyčių
1 citrinos sultys
800 ml saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
pagal skonį cukraus, druskos ir maltų pipirų

Į kiaušinių trynius supilkite citrinos sultis, įdėkite garstyčias, įberkite druskos, cukraus bei pipirų ir viską išplakite. Tada nuolat maišant silpna srovele supilkite aliejų, kol gausite tirštą masę. Pabaigoje atsargiai įpilkite actą – padažas nubals ir pasidarys šiek tiek skystesnis.

Mangų padažas

1 nunokęs geltonas mangas
1 skiltelė česnako
1 valgomasis šaukštas medaus
0,5 arbatinio šaukštelio vynuogių acto
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
pagal skonį druskos ir maltų raudonų saldžiųjų paprikų

Į smulkintuvą sudėkite nuluptą mangą, sutraiškytą česnako galvutę, medų, actą bei aliejų, įberkite druskos ir paprikų. Viską susmulkinkite iki vientisos masės. Šis padažas labai tinka prie žuvies ir jūros produktų. Jeigu norite jam suteikti pikantiškumo, įdėkite daugiau česnako, gabalėlį aitriosios paprikos arba šiek tiek šviežio imbiero.

Spanguolių padažas

1 stiklinė spanguolių
2 obuoliai
1 svogūno galva
nedidelis gabalėlis imbiero
1 skiltelė česnako
1 stiklinė baltojo vyno
1 arbatinis šaukštelis medaus
0,5 arbatinio šaukštelio sojų padažo
aliejaus

Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus. Jame apkepkite susmulkintą svogūną. Suberkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius, smulkiai sutarkuotą imbierą, bei susmulkintą česnaką. Supilkite vyną ir kaitinkite iki virimo.

Įdėkite medų bei sojų padažą, supilkite spanguoles ir viską ant nedidelės ugnies troškinkite maždaug dešimt minučių. Tada viską supilkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Padažą vėl supilkite į keptuvę ir pakaitinkite. Atvėsęs padažas puikiai tinka prie paukštienos: žąsienos, kalakutienos ar keptos anties.

Agurkinis padažas

3 nedideli švieži agurkai
1 mėlynojo svogūno galva
100 ml natūralaus jogurto
2-3 arbatiniai šaukšteliai šviežių smulkintų žalumynų (tinka krapai, petražolės, mėtos, svogūnų laiškai, kalendra)
1 valgomasis šaukštas citrinų sulčių
2 skiltelės česnako
pagal skonį jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų

Agurkus sutarkuokite ir pasūdę palikite pusvalandžiui, kad išsiskirtų sultys. Tuo metu labai smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Agurkus nusunkite, sultis išpilkite, o minkštimą sumaišykite su česnaku ir svogūnais.

Suberkite žalumynus ir supilkite jogurtą. Atsargiai išmaišykite ir po lašą sulašinkite citrinų sultis. Įberkite kiek norisi pipirų. Prieš patiekiant būtina šaldytuve palaikyti apie valandą. Padažas šaldytuve bus šviežias ne ilgiau kaip dvi paras.

Grietinėlės ir garstyčių padažas

1 valgomasis šaukštas naminio majonezo
2 valgomieji šaukštai riebios grietinėlės
1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių
1 arbatinis šaukštelis citrinų sulčių

Visus ingredientus supilkite į nedidelį indą ir šakute išplakite iki vientisos konsistencijos. Padažas tinka prie troškintų, garuose paruoštų ar apkeptų daržovių bei žuvies.

Universalus padažas

100 g naminio majonezo
2 valgomieji šaukštai kečupo
2 valgomieji šaukštai citrinų sulčių
0,5 raudonos saldžiosios paprikos
0,5 mėlynojo svogūno galvos
1 valgomasis šaukštas smulkintų petražolių
žiupsnelis Kajeno pipirų
pagal skonį druskos

Į smulkintuvą suberkite gabalėliais supjaustytą raudonąją papriką, svogūną bei petražoles. Supilkite majonezą, kečupą bei citrinų sultis ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Pagardinkite pipirais ir druska. Esant būtinybei įpilkite iki poros šaukštų virinto vandens, kad gautumėte norimą konsistenciją.

Šis padažas tinka su šviežiomis ar apvirtomis daržovėmis, salotų lapais bei prie jūrų produktų, žuvies ar mėsos. Padažas iš tiesų universalus, nes puikiai dera prie bet kokių patiekalų. Sandariai uždarytą šaldytuve jį galima laikyti tris dienas.

Salotų užpilas

100 ml alyvuogių aliejaus
1 arbatinis šaukštelis vyno acto
1 arbatinis šaukštelis sausų garstyčių
žiupsnelis druskos
pagal skonį maltų pipirų, raudonųjų paprikų ir cukraus

Visus ingredientus sumaišykite, uždenkite hermetišku dangteliu ir parai pastatykite į šaldytuvą. Prieš naudojimą suplakite. Šis užpilas tinka lapinėms salotoms bei daržovių lapams pagardinti. Juo taip pat galima užpilti garais apdorotas ar virtas daržoves.

Pikantiškas salsos padažas

1 nedidelis mėlynasis svogūnas
8 mėsingi pomidorai
1 valgomasis šaukštas maltos kalendros
žiupsnelis kmynų
1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
pagal skonį druskos ir maltų pipirų

Svogūną ir pomidorus supjaustykite kubeliais, supilkite visus likusius ingredientus ir gerai išmaišę nakčiai pastatykite į šaldytuvą. Pikantiškas salsos padažas patiekiama prie mėsos ir paukštienos.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)