aA
O kodėl Kalėdoms neišsikepus kalakuto pagal paties kulinarijos guru J. Oliverio receptą?
© Shutterstock nuotr.

Produktai:

5 kg svorio kalakutas,
alyvuogių aliejaus,
jūros druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 mandarinas,
kelios šakelės šviežių rozmarinų,
2 svogūnai, gana stambiai supjaustyti,
2 salierų stiebai, stambiai supjaustyti,
2 morkos, stambiai supjaustytos,

Įdarui:

alyvuogių aliejaus,
2 svogūnai, stambokai supjaustyti,
Jūros druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1/2 šaukštelio malto muskato riešuto,
Kelios šviežių šalavijų šakelės, supjaustyti,
300 g maltos kiaulienos,
1 sauja džiūvėsėlių.

Kaip gaminti:

1. Kalakutą išimkite iš šaldytuvo likus valandai iki gaminimo pradžios, kad jis atšiltų iki kambario temperatūros. Nuplaukite jį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, viduje irgi nusausinkite. Apšlakstykite kalakutą alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, pipirais, gerai įtrinkite į kalakutą.

2. Įjunkite orkaitę, o tada pagaminkite kalakuto įdarą. Ant vidutinio kaitrumo viryklės uždėkite didelę didelę keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, 10 min. pakepkite svogūnus. Įberkite žiupsnį druskos, pipirų, malto muskato riešuto, smulkintus raudonėlių lapelius, tada dar 1 – 2 min. pakepkite.

3. Masę su svogūnais sudėkite į didelį dubenį, palikite visiškai atvėsti. Kai atvės, sudėkite kiaulienos faršą, džiūvėsėlius, viską kruopščiai išminkykite rankomis. Šią masę suvoliokite į rutulį, uždenkite ir laikykite šaltai, kol ateis metas įdaryti kalakutą.

4. Atpjaukite truputį odos iš nugarinės kalakuto kaklo pusės ir sudėkite pusę įdaro. Ne per daug, nes jei bus prikimšta per kietai, keps lėčiau. Paskui užtraukite odą ant angos arba užriškite.

5. Apsukite kalakutą, tada įdėkite į didelę ertmę truputį įdaro, mandarino skiltelių ir kelias šakeles rozmarino. Sudėkite stambiai pjaustytas daržoves į kepimo skardą, ant viršaus uždėkite kalakutą, apdenkite folija, pašaukite į orkaitę ir sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių Celsijaus. Reikia kepti apie 35 – 40 min. kilogramui, taigi 5 kg kalakutas keps 3,5 valandos.

6. Kas 20 min. patikrinkite, kaip kepa kalakutas, aplaistykite sultimis iš kepimo skardos. Po 2,5 val. nuimkite foliją, kad odelė apskrustų.

7. Po 3,5 val. išimkite kalakutą iš orkaitės, įbeskite aštrų peiliuką į storiausią šlaunies dalį. Jei bėga sultys, mėsa minkšta, kalakutas iškepęs. Jei ne, dar kiek pakepkite, paskui vėl patikrinkite. Iškepęs kalakutas tegu pabūna 1 val., o didesnį patartina palaikyti 2 val. Per tą laiką galite pasigaminti salotas, garnyrą.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Prakalbino žmones apie seksą sovietmečiu: tai buvo labiau panašu į pilietinį karą nei į revoliuciją (8)

Seksas, malonumas, meilė ir šeima – požiūrio į šiuos dalykus raidą sovietmečiu ėmėsi tirti...

Medeina Čijauskaitė. Esame auklėjamos būti neįgaliomis princesėmis (157)

Man be proto gaila neišnaudoto moterų potencialo. Man gaila kiekvienos, kuri žiojėjančią...

Lietuvio gyvenimas primena pasakojimą apie Odisėją: į jūrą išplaukė trims mėnesiams, o grįžo po metų – neatpažino net sūnus (55)

Kone dešimtmetis praleistas jūroje gaudant vėją, trijų mėnesių plaukimas virtęs metus trukusia...

Naujas Kremliaus statytinis Europos pašonėje kėsinasi įsiūbuoti konfliktą Balkanuose kyla grėsmė visam regionui (303)

Bosnijos prezidiumo narys pasisakė už nepriklausomą Serbų respubliką. Ar V. Putinas išpildys...

Prezidentiniuose reitinguose – neįtikėtini pokyčiai: atsiskleidė Šimonytės fenomenas (2343)

Gyventojams vardinant pretendentus į prezidentus, populiariausiųjų trejetukas keičiasi – į...

Andriaus Šedžiaus teisininkė atvertė visas kortas: kas iš tiesų stabdo skandalingas garsiosios poros skyrybas? (92)

Šiuo metu besiskiriantis verslininkas ir politikas Andrius Šedžius parengiamuosiuose...

Keista teisėjų klaida: lemiamu metu įskaitė nebūtus taškus į „Žalgirio“ krepšį epizodo įrašas (90)

Kauno „Žalgirio“ vyrams Eurolygoje nepavyko iškovoti antros pergalės iš eilės, nors vienu...

Legendomis apipinta Lietuvos vieta: be perstojo kunkuliuojantis įvairiaspalvis vanduo kaitina vaizduotę (2)

Kurtuvėnų regioninis parkas – įkurtas siekiant išsaugoti ežeringo ir miškingo Kurtuvėnų...

Populiariausia pasaulyje operacinė sistema tuoj neatpažįstamai pasikeis (5)

Populiariausia pasaulyje mobiliųjų įrenginių operacinė sistema „Android“ jau greitai taps...

Tikras prancūzų virtuvės pasididžiavimas – svogūnų sriuba: vienas gardžiausių ir pigiausių receptų video receptas (24)

Jei dar nesate ragavę šios tradicinės prancūzų sriubos , neskubėkite pradėti raukytis –...