aA
Dar ne taip seniai italų virtuvė mūsų šalies gyventojams siejosi tik su picomis ir makaronais, tačiau dabar jau ne vienas mūsų žino, kad tai – tik maža dalelė to, ką mums gali pasiūlyti Italijos kulinarinė patirtis.
Tiramisas
© Shutterstock nuotr.

Itališki desertai - ne vien Tiramisu - dėl ypatingų savo skonio savybių populiarūs visame pasaulyje.

Viduržemio jūros regiono restorano „Vapiano“ atstovė Vilma Markauskaitė pateikia penkis faktus apie pačius populiariausius itališkus desertus.

Klasikinis itališkas desertas „Tiramisu Della Casa“. „Tiramisu“, išvertus iš italų kalbos, reiškia „Pakelk mane“. Šis desertas pirmą kartą pagamintas buvo tik 1969 m., vienoje Trevizo kavinėje jos šefo Carminantonio Iannaccone. Jis teigia tobulinęs receptą du metus, siekdamas, kad „Tiramisu“ valgantis žmogus pajustų visų regionui būdingų skonių - stiprios kavos, maskarponės sūrio, kiaušinių, sausainių – dermę. Keista yra tai, kad šis žmogus, sukūręs, ko gero, populiariausią itališką desertą, šiuo metu dirba šefu nedidelėje kepyklėlėje Manhetene.

Jis niekada neužpatentavo savo kūrinio ir iš jo nesusikrovė turtų. Jam pačiam labiausiai gaila ne dėl neuždirbtų pinigų, bet dėl to, kad dabar visame pasaulyje populiarus „Tiramisu“ neretai gaminamas iškraipant jo originalų receptą.

Gaivus klasikinis sūrio pyragas. Šio deserto istorija prasideda daug anksčiau negu „Tiramisu“. Manoma, kad savotišką sūrio pyragą gamindavosi jau senovės graikai. Iš jų šią tradiciją perėmė romėnai. Neturėdami mums įprasto cukraus, jie šį desertą saldindavo medumi. Citrinos žievelė jau tada buvo neatsiejamas pyrago ingredientas. Kas pirmasis pagamino mums įprastą klasikinį sūrio pyragą – pasakyti neįmanoma. Šis desertas vystėsi tūkstančius metų. Italai šį desertą neretai vadina „Močiutės pyragu“, kadangi šalyje įprastai sūrio pyragą šeimos šventėms gamina močiutės.

Grietinėlės desertas su vanile „Panna Cotta“. Šis desertas atsirado Šiaurės Italijoje, Pjemonto regione. Tiksli šio deserto atsiradimo vieta ir aplinkybės nėra žinoma, aišku tik, kad jis gaminamas jau šimtus metų. Dabar deserto gamyboje, be vanilės, pieno, braškių, grietinėlės ir cukraus naudojama ir želatina, kad desertas sustingtų. Senuose receptuose minima, kad deserto gamybai naudoti ... virti žuvų kaulai. Taip buvo daroma dėl to, kad verdant juos išsiskirdavo kolagenas - baltymas, padedantis sustingti maistui, panašiai kaip želatina.

Maskarponės sūrio kremas su šviežiomis braškėmis. Manoma, kad šis desertas atsirado Toskanoje. Čia jis ilgą laiką buvo laikomas vaikų patiekalu – šiame regione įprasta, kad mamos ar močiutės šiuo desertu prieš miegą leidžia pasmaližiauti vaikams, jei šie gerai elgėsi. V. Markauskaitės teigimu, ir „Vapiano“ šį desertą dažnai užsako būtent mamos savo mažyliams. Tačiau ilgainiui šį desertą pamėgo ne tik vaikai, ir jis paplito po visą pasaulį. Maskarponės sūris, naudojamas deserte, buvo išrastas XVI ar XVII a., spėjama, kad laimingo atsitiktinumu atveju, kadangi jo gamybos technologija skiriasi nuo kitų sūrių.

Itališki sausainukai. Sausainius Italijoje pirmieji kepti ėmė vienuoliai viduramžiais. Kiekvienas vienuolynas turėjo savo receptą, kurį saugojo nuo visų kitų. Kepti kuo skanesnius sausainukus italų vienuoliams buvo svarbu – vienuolynams sausainukų pardavinėjimas neretai buvo vienas pagrindinių uždarbio šaltinių, o aristokratai, paremdavę vienuolynus, galėjo tikėtis skanėstų siuntinio per Kalėdas. Be to, sausainių kepimas padėjo užtikrinti, kad net ir karų metu vienuolynai išlikdavo saugūs – nesvarbu, kas laimėdavo karą, sausainiukų norėjo visi. Atėjus moderniems laikams, vienuolynai nebebuvo tokie uždari ir pasidalino savo patirtimi su pasauliu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gaujų šaudynėmis ir laukinio kapitalizmo prabanga garsėjusi Kauno legenda sulaukė liūdnos pabaigos (13)

Laukinio kapitalizmo metais prabanga garsėjęs, Kaune, Jonavos gatvėje veikęs šešėlinio pasaulio...

Rusijos picų karalius užkariauja pasaulį: konkurentus lenkia dėl slapto ingrediento, kuris net nevalgomas (4)

Jei jau įsigudrini užsidirbti pristatydamas karštas picas Arktyje, kur sūrio blokai atkeliauja ant...

Ginekologė – apie Sinickio pasirinkimą pasidaryti vazektomiją: žmonai jis padarė paslaugą (533)

Daugiau vaikų su žmona nebeplanuojantis Tomas Sinickis garsiai pareiškė, kad jam yra atlikta...

Meksikos gatvėse – tikras karas: pareigūnai puolė „El Chapo“ sūnų, gatves nusėjo aibė lavonų po mūšio Guzmanas paleistas (100)

Šiaurinėje Meksikos dalyje įvyko intensyvūs susirėmimai, kai saugumo pajėgos sučiupo vieną...

Šio vaikino situacija ypač sudėtinga: ligos atvejis Lietuvoje – toks vienintelis, o prieinamo gydymo nėra (106)

Iš Pajūrio kilęs 18-metis Jonas (vardas pakeistas dėl asmeninio šeimos noro - DELFI) vengia...

Slėpkite paltus: šiluma nė neketina trauktis

Šiandien per šalį keliaus mažai aktyvus atmosferos frontas. Lietaus jis atneš labai mažai,...

Lietuviškasis „Olympiakos“ nusileido Plazos „Zenit“, Giedraitis neišgelbėjo „Albos“ Barselonoje (7)

Antrąją nesėkmę Eurolygos pirmenybėse patyrė Pirėjo „Olympiakos“ (1-2) krepšininkai....

Teniso deive vadintos Suzanne Lenglen gyvenimas apgaubtas paslaptimi. Kaip ir mirtis (4)

Prieš 100 metų Suzanne Lenglen debiutavo Vimbldono turnyre ir iškart užkariavo ne tik teniso...

LNK: Kauno klinikose ligonei vietoje vaistų sulašino dezinfekcinio skysčio (358)

Absurdas Kaune – vietoje vaistų paauglei į veną sulašino dezinfekcinio skysčio, praneša LNK...

Proveržis vėžio gydymo srityje: nauja technologija net ir paslėptas vėžio ląsteles išduoda imuninei sistemai (13)

Imunoterapijos ateityje gali tapti efektyviausiu vėžio gydymo būdu. Paprastai tariant,...