Visuomenės, “draugų” akyse esu labai sėkmingas žmogus. Tačiau viduje jaučiuosi siaubingai vienišas ir nelaimingas, man gėda apie savo problemas kam nors pasakoti, nes bijau susigadinti savo įvaizdį prieš kitus.

Man visą gyvenimą labai sunkiai sekėsi pritapti prie kolektyvo. Moku bendrauti su pavieniais žmonėmis, puikiai kalbu prieš auditoriją, bet visiškai nemoku grupėse diskutuoti, jaustis lygiaverčiu bendruomenės nariu. Arba pernelyg save nuvertinu ir būnu pernelyg kuklus ir bijau net žodį ištarti, arba būnu arogantiškas kas, puikiai suprantu, yra gynyba nuo nepasitikėjimo savimi.

Tai ypač pasireiškia, jei esu tarp drąsių ir savim pasitikinčių žmonių. Nekenčiu savęs dėl savo baimių, jaučiuosi per silpnas jas įveikti, man trūksta artimųjų palaikymo, bet bijau į juos kreiptis nes tebenoriu, kad manytų apie mane labai gerai.

Jaučiu, kad mano baimės mane žudo, nes nebemoku atsipalaiduoti, palaikyti gerų santykių su žmonėmis, jaučiuosi nevertas drąsių, laisvų, protingų žmonių kompanijos ir draugijos. Kiekvieną dieną bandau drąsiai bendrauti kompanijoje, darbe, tačiau visuomet nuteisiu save, kad esu ne toks, nevertas jų, prastesnis ir viskas baigiasi skaudžiu pralaimėjimu prieš save ir savo baimes bei savo nuvertinimu, kuris vis stipriau įsirašo į pasąmonę ir tampa įpročiu.

Bijau, kad niekuomet neatsikratysiu to, nors norėčiau labiau už viską pasaulyje būti laisvas savo minčių šeimininkas, pozityvus, laimingas ir stiprus viduje žmogus. Kaip aš galiu pasikeisti?

Ačiū už atsakymą

Marius (vardas pakeistas)

Pataria psichoterapeutė Neringa Mikalauskaitė

Sveiki, Mariau, perskaičiau Jūsų laišką, kuriame dalinatės mintimis apie tai, jog nepaisant išorinės gerovės ir pilnatvės viduje jaučiatės vienišas ir nelaimingas. Klausiate, kaip galėtumėt pasikeisti?

Iš laiške išdėstytų faktų, susidaro įspūdis, jog Jums daug svarbiau „atrodyti“, o ne „būti“.

Pasikeisti galima atsisakius ribojančių įsitikinimų, kurie veda Jus patį į aklavietę, pakeitus juos į palaikančius, neutralius arba Jums labiau naudingus:

“Noriu, kad artimieji manytų apie mane labai gerai” – susitaikykite su tuo faktu, kad tiek artimieji, tiek aplinkiniai apie jus galvos taip, kaip jiems bus naudinga. Čia tikėtis kontroliuoti jų mintis yra neefektyvu.

“Nemoku atsipalaiduoti” – visko, ko nemoku, galiu išmokti. Išmokau daug man naudingų ir vertingų dalykų, reiškia, turiu tam gabumų ir žinių. Galiu turimus įgūdžius panaudoti kaip išmokti atsipalaiduoti.

“Man trūksta artimųjų palaikymo” – mano artimieji negali skaityti mano minčių ir įspėti mano poreikių, reiškia, pats turiu jiems atsiverti ir pasikalbėti atvirai apie tai, kas man svarbu.

“Bijau atsverti, pasirodyti silpnas” – pripažinti sau savo silpnybes ir baimes, ir drąsiai pažvelgti joms į akis, taip elgiasi suaugę ir sėkmingi žmones, o mano pasiekimai per 23 mano gyvenimo metus kalba patys už save.

“Nuteisiu save ir viskas baigiasi skaudžiu pralaimėjimu prieš save” – nuo šiol esu sau draugas ir išmintingas patarėjas. Palaikau save, gerbiu save ir vertinu save, nes jeigu to nedarysiu pats, kiti tai pajus ir elgsis su manimi taip pat prastai, kaip ir aš elgiuosi su savim, niekindamas ir žemindamas save. Aš jau suaugau ir tai, kuo vadovavausi, ir buvo man tiesa, kai buvau paauglys kenkia man dabar, kai tapau ir esu suaugęs vyras.

Išmokite pats save palaikyti ir tapkite pats sau draugu, o ne teisėju ir Jūsų virsmą tikrai pozityviai pastebės ir įvertins aplinkiniai.

Sėkmės!