Neigiami jausmai, nemalonūs potyriai kiekvieno žinduolio smegenyse asocijuojasi su grėsme gyvybei. Visa tai, kas padeda to išvengti, instinktyviai asocijuojasi su galimybe išgyventi.

Jeigu jūs jaučiatės nesuprastas, ignoruojamas, o spurgos padeda užsimiršti, ši patirtis užsifiksuoja jūsų smegenyse. Vienatvę, kitų ignoravimą žinduoliai suvokia kaip grėsmę gyvybei, nes izoliavimas jiems reiškė grėsmę būti sudraskytiems plėšrūnų. Spurga jus gali apsaugoti nuo liūto nasrų. O jos atsisakymas smegenims signalizuoja, kad esate pavojuje. Jos reikalauja jūsų kažko imtis. Šis signalas toks stiprus, kad žmonės dažnai pasiduoda ir griebiasi spurgų.

Norėdami blogą įprotį pakeisti geru, jūs pirmiausia turite pakeisti mąstymą.

Signalai smegenyse perduodami tam tikrais kanalais – tai galima palyginti su vandens tekėjimu vamzdžiais vengiant pasipriešinimo. Jei jūs nutiesite smegenyse naują kanalą, signalai eis juo. Jei jūs turėsite ką nors, kas jus paguodžia, smegenys ieškos tos paguodos, kai jūs pajusite grėsmę. Kad išsiugdytumėte naują įprotį, turite susieti jį su malonumu. Tai sunku, nes senas įprotis giliai įsišaknijęs.

Tarkime, jūs nusprendžiate griebtis morkyčių, kai tik pasijuntate prastai. Tačiau jos nepaguodžia taip, kaip spurgos. Spurgos, riebalai ir cukrus, esantys jose, gamtoje reiškia išgyvenimą. Jie padeda išsiskirti laimės hormonams, ir smegenys tai įsimena. Tačiau dažnas veiksmo kartojimas taip pat įsimena – jei jūs blogai pasijutę valgysite tik morkytes, smegenys pripras ir įsitvirtins naujas įprotis.

Jei kartosite tai 45 dienas, išsiugdysite naują įprotį, valgydami morkas taip pat galėsite save nuraminti, paguosti, kaip ir valgydami spurgas.
Dauguma žmonių elgiasi priešingai. Kas norės graužti morkas, vos pasijutę blogai?

Dažnai net nemokame įvardinti, neatpažįstame savo nerimo, prastos savijautos. Tačiau žinduolių išgyvenimo instinktai iškart pradeda veikti, kai tik pamąstote apie spurgas, nors dar net nepasijautėte prastai. Niekas nenori galvoti apie blogą savijautą, kai galima pasmaguriauti spurgomis. Tačiau toks įprotis yra žalingas, jei jūs norite jo atsikratyti, turite išsiugdyti naują.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)