Gebėjimas būti lyderiu – nedaugeliui duota dovana

Dauguma įsitikinę, kad lyderiais ne tampama, o gimstama. Tai tikrai netiesa. Kur kas daugiau tiesos slypi aforizme „Lyderystės išmokyti neįmanoma, jos galima tik išmokti“. Vadinasi, to išmokti galima!

Potencialą tapti gerais organizatoriais turi kur kas daugiau žmonių, nei galima būtų manyti. Kaip ir dauguma įgūdžių, lyderiavimas reikalauja laiko, treniruočių ir darbo taisant klaidas.

Pagrindinė lyderiui privaloma savybė – gebėjimas rūpintis kitais. Sutikite, kad šis charakterio bruožas yra unikalus.

Antra būtina savybė – tikslo, misijos pojūtis. Lyderis nustato tikslą ir parodo, kuria linkme judėti. Klausimas tik vienas – ar paskui jį seks kiti...

Lyderis turi būti charizmatiškas

Taip, dauguma lyderių pasižymi charizma, kitaip tariant, jiems būdingos tam tikros asmeninės savybės ir autoritetingumas. Tik atidžiau pasižiūrėjus paaiškėja, kad dauguma sėkmingai vadovaujančių asmenų charizma pasigirti negali. Ne viena visame pasaulyje gerai žinoma asmenybė turi savų trūkumų ir problemų. Taigi, lyderiui kur kas svarbesni yra socialiniai įgūdžiai, nei techniniai. Charizmos ir patrauklumo lyderiui suteikia jo atliekama misija ir vykdomi reikalai, o ne atvirkščiai.

Žinoma, charizmatiškam lyderiui rezultatams pasiekti reikia mažiau pastangų, tačiau ir administracinė valdymo sistema veikia pakankamai gerai, ypač techninėje pramonėje. Kita vertus, charizma grįsta valdymo sistema yra labiau pažeidžiama, nes jos centre stovi vienintelė asmenybė. Jeigu kas nors su ja nutiktų, gali subyrėti visa sistema.

Veiksmingas vadovavimas grįstas kontrole, prievarta ir manipuliavimu

Tikrai ne. Pats veiksmingiausias vadovavimas grįstas asmeniniu pavyzdžiu, gebėjimu įkvėpti, pagarba ir sugebėjimu greitai priimti sprendimus.

Lyderis yra tas, paskui kurį einate ten, kur patys nueiti nedrįstumėte. A. Kalabinas išskyrė pagrindines lyderio funkcijas – išgelbėti ir išsaugoti, pamaitinti ir sušildyti, nuspręsti ir nukreipti. Visa tai paremta pagrindiniais žmogaus instinktais – savisauga ir išlikimu.

Žmonės seka paskui lyderį todėl, kad pritaria jo vizijai ir tikslui. O geras lyderis padeda žmonėms tapti geresniais nei jie yra. Jis sukuria darbo atmosferą, kuri vilioja, palaiko ir motyvuoja darbuotojus.

Lyderis – aukštas pareigas einantis žmogus

Tikroji lyderystė nepagrįsta pareigomis. Jos pagrindas – veiklumas, efektyvumas ir galimybės. Ne vienas buvome liudininkais, kai „lyderiams“ šis vaidmuo buvo tiesiog paskirtas, o tai netrukus žmones demoralizavo, o verslą – sužlugdė.

Geriausios kompanijos stengiasi atrasti ir išugdyti kaip įmanoma daugiau lyderių. Tokiose bendrovėse vadovai ne skiriami, o leidžiama jiems patiems iškilti į aukštumas. Žmones traukia tie, kurie yra verti pagarbos, gali būti pavyzdžiu, iš kurių galima mokytis ir kuriais galima sekti.

Geri lyderiai yra labiau išsilavinę už likusius

Diplomų skaičius ir jų prestižiškumas visiškai nesusijęs su lyderio savybių lygiu. Kai asmenybė subręsta iki vadovavimo žmonėms, geriausias mokytojas – vien tik patirtis, o geriausias variklis – valia.

Kaip sakoma, formalus išsilavinimas leis jums užsidirbti prasimaitinimui, saviaukla atneš jums pinigus, o valia – valdžią. Kaip žinia, patys garsiausi verslo ir politikos lyderiai ne visada yra baigę universitetus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)