Šalčio šokas stiprina visą kūną, ypač kraujo apytaką, širdį, plaučius, hormoninę sistemą, odą ir imunitetą. Galite net sulieknėti! Tam, kad užplūstų palaimos pojūtis, reikia tik ryžto kelioms minutėms įlįsti į šaltą vandenį. Iš pradžių bent jau kyštelėti į eketę mažąjį kojos pirštelį. Po maudynių šaltame vandenyje apima su niekuo nepalyginamas vidinės harmonijos ir proto aiškumo pojūtis. Nestinga mokslinių duomenų apie teigiamą šalčio poveikį ir sergantiems depresija.

Tad – kaip palįsti po tuo šaltu dušu?

Susanna Søberg „Žiemos maudynės“

9 skyrius

Šaltas dušas

Vienas du trys – dabar! Ne, visgi negaliu. Susikaupiu ir bandau vėl. Vienas du trys – dabar! Ir vienu ypu pasuku vandens maišytuvo rankenėlę, kad bėgtų ne karštas, o šaltas vanduo. Pulsas jau pakilęs nuo jaudulio ir nusiteikimo maudytis po šaltu vandeniu, ir – AAAAAAAAHHH! ŠALTA! Mano kūnas reaguoja labai stipriai, lyg ką tik būtų nubudęs, o oda tarsi šaukia: „KĄ, PO GALAIS, ČIA DARAI? JUK MAUDOMĖS PO KARŠTU DUŠU, AR TO NEGANA?“

Jei nesate pripratę, jausmas toks, tarsi viršutinę kūno dalį kas badytų adatomis; žemyn sruvenantis vanduo sušyla nuo odos ir oro, todėl apatinė kūno dalis taip nebedilgčioja. Vandens srovę paskirstau tolygiai, kad vienodai jausčiau skausmą – iš manęs sklinda visokių garsų, kurių nei laukiau, nei planavau. Tie garsai manyje tiesiog yra – BRRR – HU HU HUU HU HU – AHH HU HU HUUUH UH AHHU! Sukiojuosi ir raivausi. Pažvelgiu į duris, o ten stovi mano berniukai ir stebeilija į mane didžiai nustebę.

„Ką čia darai, mamyte?“

Kažin, ar jau praėjo 30 sekundžių? Tikrai ne! Užsuku čiaupą ir išeinu iš dušo.

„Mamytė maudėsi po šaltu dušu. Tai labai sveika!“ – sakau jiems, bet neatrodo, kad berniukai būtų įtikinti. Tikriausiai reiks pasitreniruoti, kad tai panėšėtų į sveiką užsiėmimą. Toks buvo mano debiutas šaltame duše prieš keletą metų. Aš, kaip ir visi kiti, turiu treniruotis ir ugdyti ištvermę, kad galėčiau išlikti rami ir mėgautis gaivinančiu šalčiu. Ar tai įmanoma? Žinoma!
Susanna Søberg

Vaistas nuo fizinių ir psichinių ligų

XIX a. pradžioje gydytojai sukūrė pirmuosius dušus gydyti psichiniams ligoniams. Pati idėja kilo dar XVII a. viduryje. Pasakojama, kad vienas psichinis ligonis, surištas grandinėmis, buvo vežamas atvirame vežime. Išsilaisvinęs jis šoko į jūrą ir neteko sąmonės. Ligonį ištraukė iš vandens. Kai jis atsibudo, nebebuvo beprotis. Toliau gyveno be jokių „beprotybės priepuolių“.

Po šio įvykio šaltas vanduo pradėtas laikyti stebuklinga priemone nuo psichinių ligų, o gydytojai pradėjo siųsti savo pacientus į vandenį. Deja, daug pacientų vandenyje būdavo laikomi per ilgai ir mirdavo nuo hipotermijos. Gydytojai tikėjo, kad vanduo atvėsina įaudrintas, uždegimo apimtas smegenis, kurios buvo laikomos psichinių ligų priežastimi. Nepaisant daugybės mirčių, šalti dušai buvo įrengti kalėjimuose, nors vėliau jų ir buvo atsisakyta – juos pakeitė karšti dušai ir kitos higienos priemonės. Karštas dušas tuo metu buvo naudojamas kaip visuomenės sveikatos gerinimo priemonė ir tai išliko iki šiol.

Akivaizdu, kad XVII a. psichikos ligonius gydant šalčiu buvo persistengta. Šiandien gerai žinoma, kad ilgai patiriamas šaltis yra mirtinas, o trumpalaikis šalčio poveikis gali būti naudingas. Tačiau kyla klausimas, kiek šalčio yra sveika?

Trūksta mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjamas šalto dušo poveikis sveikatai. Įdomu tai, kad yra vienas klinikinis atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas, kuriame kaip tik buvo tiriamas šaltame duše praleisto laiko poveikis sveikatai. 2016 m. Olandijoje atlikto tyrimo metu buvo aiškinamasi, ar šaltas dušas sumažina dienų, kai sergama ir neateinama į darbą, skaičių. Atsitiktinai buvo parinkta 3 018 tyrimo dalyvių, kurie 30 dienų turėjo maudytis po karštu arba šaltu dušu 30, 60 arba 90 sekundžių (kontrolinei grupei šie reikalavimai nebuvo taikomi). Palyginti su kontroline grupe, 79 proc. po šaltu dušu besipraususių eksperimento dalyvių po 90 dienų sumažino savo ligadienių skaičių 29 procentais.

Nebuvo jokio skirtumo, ar jie po šaltu dušu maudėsi 30, 60 arba 90 sekundžių. Taip pat buvo tiriama, kokią įtaką maudynės po šaltu dušu padarė gyvenimo kokybei, darbo našumui, nerimui, temperatūros pojūčiui ir kokie yra šalutiniai poveikiai. Mokslininkai nerado jokio stipraus šalutinio poveikio, susijusio su iki 90 sekundžių trukmės maudymusi po šaltu dušu. Atvirkščiai, eksperimento dalyviai, maudęsi po šaltu dušu, pastebėjo šiek tiek pagerėjusią gyvenimo kokybę ir padidėjusį energijos kiekį.

Rezultatai gana įdomūs, bet ar įmanoma išlaikyti tokį įprotį? Atrodo, kad 91 proc. dalyvių pasibaigus tyrimui norėjo tęsti maudynes po šaltu dušu, o po trijų mėnesių šį įprotį išlaikė 64 procentai. Rezultatai yra įspūdingi, tačiau tyrimas turi akivaizdų trūkumą – dalyviai patys turėjo įvertinti savo rezultatus. Tai galėjo turėti svarbios įtakos šališkumui, pavyzdžiui, jie galėjo patirti placebo efektą.

Keli moksliniai bandymai buvo atlikti siekiant ištirti ryšį tarp maudynių po šaltu vandeniu ir lengvesnio sirgimo bei ligadienių skaičiaus. Mokslininkai padarė išvadą, kad staigus šalčio poveikis teigiamai veikia imuninę sistemą ir padidina antioksidantų kiekį organizme. Šios fiziologinės adaptacijos galėtų paaiškinti tai, kad tiriamieji dėl ligos rečiau nėjo į darbą.

Reguliarus (kelių sekundžių ar minučių) maudymasis po šaltu dušu veikia hormonus ir citokinus, tačiau ne tik jie atlieka svarbų vaidmenį stiprinant organizmą. Naudą organizmui veikiausiai paaiškina greitas neuronų suaktyvinimas ir neuromediatorių sekrecija smegenyse bei paskirstymas po visą kūną. Galbūt neurovizualinės technologijos, tokios kaip funkcinis MRT, galėtų būti naudojamos išmatuoti potencialiam neurobiologiniam imunostimuliuojančiam šalčio poveikiui.

Pripratimas prie šalčio maudantis po šaltu dušu

Turbūt visi pažįstame žmonių, kurie maudynes duše kiekvienąkart užbaigia šaltu vandeniu, manydami, kad tai sveika ir suteikia žvalumo. Esu sutikusi itin daug vyresnės kartos žmonių, kurie tai daro; mane visada domino, ypač kai buvau vaikas, kodėl šalčio sukeltas skausmas gali būti sveikas. Šiandien turime daugiau mokslinių duomenų, kuriais galime remtis, norėdami suprasti senas iš lūpų į lūpas sklindančias istorijas apie šaltį ir sveikatą. Jais remdamiesi taip pat galime atsakyti į klausimą, kurį pastaraisiais metais man vis dažniau užduoda: ar šaltas dušas duoda tokią pat naudą kaip ir žiemos maudynės.

Pasak mokslininkų, atsakymas yra ir taip, ir ne. 2005 m. buvo tiriama, ar reguliarus šaltas dušas padeda priprasti prie šalto vandens ir pasiruošti žiemos maudynėms. Mokslininkai bandė atsakyti į klausimą, ar santykis tarp pasikeitusios odos temperatūros ir kvėpavimo dažnio padeda priprasti prie šalto vandens. Dalyvių, reguliariai besimaudžiusių po 10 °C temperatūros dušu, kvėpavimo dažnis sumažėjo, jiems įlipus į vonią su tos pačios temperatūros vandeniu. O tų bandymo dalyvių, kurie prausėsi kiek šiltesniu vandeniu (15 °C), kvėpavimo dažnis nesumažėjo jiems įlipus į vonią su 10 °C temperatūros vandeniu. Taigi duomenys rodo, kad prausiantis po šaltu dušu, kurio temperatūra yra tokia pati kaip jūros, į kurią norima šokti, galima kūną paruošti žiemos maudynėms. Bet jei duše vanduo yra nors 5 °C šiltesnis, jūroje žmogus patirs šalčio šoką ir jo kvėpavimo dažnis padidės.

Kas geriau – šaltas dušas ar žiemos maudynės?

Šaltas dušas vis dėlto negali prilygti žiemos maudynėms dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Prie jūros vandens temperatūros priprantame palaipsniui ir visiškai natūraliai, keičiantis metų laikams. Kai jau apsidžiaugiame ir patikime, kad pripratome prie šalto vandens, pajuntame, kad oras ir vanduo keičiasi, ir patiriame naują šalčio šoką. Dėl to Šiaurės šalyse praktikuoti žiemos maudynes niekada nebus nuobodu – gamta ir metų laikai čia itin permainingi (tokia įvairovė neįmanoma duše). Kita priežastis yra psichologinė. Duše vanduo ant odos bėga lašelių pavidalu, todėl kūnas niekada nebūna tolygiai apsemtas. Vandens lašeliai pirmiausia pasiekia viršutinę kūno dalį ir tekėdami žemyn sušyla nuo šiltos odos. Tai smegenims siunčia dviprasmiškus signalus, ir pojūtis būna ne toks, kaip šokant į jūrą.

Visai kitaip yra su žiemos maudynėmis – tada visu kūnu paneriame į šaltą vandenį, dėl to aktyvinama simpatinė nervų sistema ir sukeliama organizmo reakcija, aprašyta anksčiau šiame skyriuje. Visiškai panėrus į vandenį mus veikia hidrostatinis slėgis, kurio nesukelia šaltas dušas. Toks panėrimas stimuliuoja baroreceptorius (arterinius ir kardiopulmoninius), slopindamas simpatinę nervų sistemą ir padidindamas vagalinį tonusą. Dėl parasimpatinės aktyvacijos sulėtėja širdies ritmas ir sumažėja kraujospūdis. Parasimpatinė aktyvacija taip pat kontroliuoja kortizolio ir serotonino kiekį. Kadangi maudantis po dušu nėra aktyvinami tie patys procesai kaip maudantis atvirame vandens telkinyje, nauda greičiausiai nebus tokia pati.

Kasdienis šaltas dušas teigiamai veikia sveikatą. Ar norite patirti šalto dušo naudą? Apsvarstykite galimybę mesti sau 30 dienų šalto dušo iššūkį!

Kaip 30 dienų maudytis po šaltu dušu 30 sekundžių

Nuspręskite, kiek sekundžių pradžioje norite stovėti po šaltu dušu, ir palaipsniui ilginkite maudymosi trukmę, pavyzdžiui, 5 sekundėmis.

Nuteikite savo protą, atpalaiduokite pečius ir priimkite šaltį.

Veikite: vietoj karšto vandens atsukite šaltą ir judėkite taip, kad šaltas vanduo liestų visą kūną.
Kvėpuokite ir skaičiuokite sekundes!

Atsipalaiduokite ir mėgaukitės: paimkite rankšluostį ir nusišluostykite. Mėgaukitės dilgčiojimo pojūčiu – jausmas toks, tarsi po oda burbuliuotų šampanas.

Vietoj išvadų:

* Pirmosios 30 sekundžių yra sunkiausios, bet pačios svarbiausios. Prausimasis po šaltu dušu 30 dienų po

* 30 sekundžių sustiprins jūsų imuninę sistemą ir tikriausiai sumažins ligadienių skaičių.

* Maudykitės po šaltu dušu ryte – jausitės žvalūs ir pilni energijos likusią dieną.

* Palaipsniui mažinkite vandens temperatūrą vis labiau derindami ją prie jūros temperatūros, kad užsigrūdintumėte ir pasiruoštumėte žiemos maudynių pradžiai.

* Baikite praustis duše po šaltu vandeniu ir nekaitaliokite karšto ir šalto vandens, nes nepatirsite visos šalčio šoko naudos.

* Dabar, kai jau pripratote prie šalčio, turite puikią galimybę žengti tolesnį žingsnį ir tapti ruoniu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją