Beveik kiekvienas yra patyręs įpročio galią - pavyzdžiui, dingus elektrai, eidami į tualetą ar vonią automatiškai, veikiami pasąmonės, vis tiek siekiame elektros jungiklio.

Viena iš priežasčių, kodėl taip sunku atsikratyti įsišaknijusių įpročių, yra ta, kad nuolat atsiduriame juos provokuojančiose situacijose. Mes visada įsijungiame šviesą prieš eidami į vonią ar patikrinę savo elektroninį paštą beprasmiškai dar 10 minučių naršome internete.

Pagunda taip pat vaidina svarbų vaidmenį, ji dažnai būna intuityvių pojūčių – alkio, troškulio, seksualinio geismo, pasireiškimo priežastis. Mes pamatome pyragaitį ir negalime atsispirti pagundai.

Mokslininkų komanda neseniai atliko tyrimus ir pristatė metodiką, kaip atsikratyti blogų įpročių ir nepasiduoti pagundoms.

Pirmiausia mokslininkai siekė išsiaiškinti, kaip žmonės kovoja su blogais įpročiais kasdieniniame gyvenime. 99 studentai turėjo užsirašinėti, kaip jie kovoja su pagundomis ir blogais įpročiais. Nuo 7 iki 14 dienų jie aprašė kiekvieną momentą, kai jiems atrodė, kad jaučia pagundą ar nori daryti tai, ką laiko blogu įpročiu.

Dažniausiai blogais įpročiais buvo laikomas miegas, persivalgymas, darbų atidėliojimas (taip būdingas studentams).

Kovai su pagundomis ir blogais įpročiais naudojami metodai

Atidus savo elgesio stebėjimas, vertinimas, sakymas sau, kad to negalima daryti, pastangos galvoti apie ką nors kita.

Kontroliuoti blogus įpročius galima vengiant situacijų, kurių metu gali kilti pagunda, pavyzdžiui, anksčiau išeinant iš restorano ar vengiant parduotuvių, jei neturi konkretaus tikslo.

Griežta savikontrolė – geriausias būdas atsisakyti žalingesnių įpročių.

Dėmesio nukreipimas kitur – taip pat gera priemonė. Tačiau paaiškėjo, kad pagundas geriau įveikia ne savęs kontroliavimas, o situacijos pakeitimas.

Blogi įpročiai, skirtingai nei pagundos, įsitvirtina nuolat juos kartojant. Dažnai blogai pasielgiame nenorėdami, pasąmoningai.

Tačiau tie, kas bandė atsisakyti blogo įpročio, žino, koks varginantis gali būti nuolatinis savęs kontroliavimas.

Teigiamai veikia blogo įpročio pakeitimas geru. Tačiau kol įgysime naują įprotį, praeis nemažai laiko.

Taigi, dažnai mes vergaujame įpročiams ir juos ypač sunku pakeisti, nes jie nepasiduoda, yra giliai įsišakniję pasąmonėje. Kiekvienas, teigiantis priešingai, arba meluoja sau, arba bando apgauti sakydamas, kad gali padėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)