12
Kitas

Toliau

„Forbes“ elektroninės knygos „The Millennial Game Plan: Career And Money Secrets For Today’s World“ autorė Laura Shin tvirtina, kad su kiekvienais metais jaučiasi vis laimingesnė palyginus su tuo, kaip jautėsi jaunesnė, be to, yra ramesnė, labiau patenkinta savo gyvenimu. Ji neabejoja dėl to, ko nori, ir žino, kaip tai gauti. Moteris dalijasi pamokomis, kurias pati išmoko per savo gyvenimą. Belieka tikėtis, kad jos visiems bus tokios naudingos, kokios buvo jai.

1. Žinokite, kad tai, į ką sutelkiate dėmesį, tarpsta

Šis patarimas gali padėti jums atsikratyti baimės ir pasukti gyvenimą kita linkme. Pakanka pakeisti mąstyseną. Jeigu jūs nuolat gyvenime galvosite apie blogus dalykus, pavyzdžiui, apie erzinantį bendradarbį ar neseniai padarytą klaidą, tuomet ji/jis/tai jūsų psichikoje užims neproporcingai daug vietos. Kita vertus, jeigu susikoncentruosite į nesenus savo laimėjimus, savo naujuosius tikslus ar puikų kolegą darbe, ne tik kad jūsų dienos bus malonesnės, o erzinantis bendradarbis ar laikinas pralaimėjimas liks antrame plane, bet ir teigiami dalykai jūsų gyvenime ims tarpti ir jus džiuginti.

Kaip skamba patarlė: „Stebėkite mintis, nes jos tampa žodžiais, stebėkite savo žodžius, nes jie tampa veiksmais, stebėkite savo veiksmus, nes jie tampa įpročiais, stebėkite savo įpročius, nes tai tampa jūsų charakteriu, stebėkite savo charakterį, nes jis tampa jūsų likimu“. Taigi, jeigu jūsų galva bus prigrūsta neigiamų minčių, tai gali baigtis neigiamu gyvenimu, o jeigu galvosite pozityviai, ir jūsų gyvenimas bus pozityvus.

2. Nepriimkite visko asmeniškai

Dauguma laisvai samdomų autorių pasiūlo redaktoriams straipsnių idėjas ir jeigu tik redaktoriai nesureaguoja, akimirksniu padaro išvadą, kad jam ar jai nepatinka idėjos ir nepatinka pats autorius. Pasirodo, 99,9 procento tokių atvejų redaktoriai tiesiog dar neturėjo laiko peržiūrėjimui.

Net ir tuomet, kai žmonės nėra užsiėmę, bet yra nemalonūs, tai – jų problema. Gal jų diena buvo prasta, o gal vaikystė nelaiminga. Arba jie dar nespėjo papietauti. Jeigu tenka susidurti su nemaloniu žmogumi, pagalvokite, ar jis išliktų toks pats nemalonus, būtumėte jūs jo auka ar ne? Jūsų gyvenimas bus daug laimingesnis, jeigu jūs psichiškai nežalosite savęs asmeniškai priimdami žmonių elgesį jūsų atžvilgiu.

3. Kasdien išreikškite dėkingumą

Pirmųjų dviejų patarimų laikytis nėra labai paprasta, tačiau yra vienas įprotis, kuris padėtų juos adaptuoti – kasdien raskite laiko pripažinti tam, kas jūsų gyvenime yra gero. Nepasiduokite pagundai atsispirti tam vien dėl to, kad tai dabar nemadinga. Reikia drąsos nespjauti į tai, ką kiti apie jus galvoja, o verčiau būti nuoširdžiu.

Taigi, sudarykite dėkingumo sąrašą, į kurį įtraukite mažiausiai penkis dalykus. Šį sąrašą išsiųskite sau elektroniniu paštu. Arba prieš pietus paprašykite kiekvieno šeimos nario pasakyti, už ką jis ar ji jaučia dėkingumą. Pasirinkite jums veiksmingą metodą – užrašyti ar pasidalinti su kitais. Tik nedarykite to mintyse, nes šis ritualas neprigis. Dėkingumo išreiškimas mankštins jūsų pozityvumo raumenis ir išmokys išsaugoti šaltą protą pačiomis sunkiausiomis akimirkomis. Jeigu jus atleis iš darbo, dėkingumo praktika primins jums, kad vis dar turite sveikatą. Jeigu patyrėte dviračio avariją, jausite didelį dėkingumą draugams ir šeimai.

4. Mokėkite pastovėti už save, tačiau nebūkite įžūlus

Yra labai nedidelis skirtumas tarp tų, kurie mano, kad visi jiems skolingi, ir tų, kurie bijo bet ko paprašyti. Stenkitės nebūti nei pirmais, nei antrais. Jeigu abejojate dėl to, ar nesate išnaudojamas, o gal su jumis blogiai elgiamasi, paklauskite savo draugų ar šeimos narių nuomonės. Jeigu manote, kad kažkas jumis naudojasi, pastovėkite už save. Kita vertus, reikia žinoti, jeigu kažko neužsidirbote. Kiti bus mažiau linkę jums padėti, jeigu elgsitės taip, lyg visas pasaulis jums būtų skolingas.

5. Prašykite visko, ko norite, iš visų ir visą laiką

Šis patarimas pateikiamas Davido Richo knygoje „How to Be an Adult“. Jeigu šio patarimo dar nepavertėte savo gyvenimo dalimi, žinokite, kad aiškus savo poreikių ir troškimų išsakymas iš jūsų gyvenimo eliminuos nemažai baimių, nepatogumų ir diskomforto. Tai atlaisvins erdvę palengvėjimui. Negręžiokite rankų dėl to, ar verta, kaip tai padaryti ir kas yra protinga, o verčiau aiškiai paprašykite to, ko norite. Jeigu jūsų prašymas nėra siaubingas (tai turėtumėte patys jausti arba visada galite paklausti draugų ar kolegų), blogiausia kas gali nutikti – nuskambės atsakymas „ne“. Pagrįsti prašymai santykių neturėtų gadinti, o jeigu kažkas nustos jus gerbti vien dėl to, kad išdrįstate išreikšti savo poreikius, tuomet aplinkui pasiieškokite geranoriškesnių žmonių.

6. Išmokite pamėgti neigiamą atsakymą

Kiekvienas neigiamas atsakymas reiškia, kad esate žingsniu arčiau teigiamo atsakymo. Taigi, nuolat sau tai priminkite ir įpraskite girdėti „ne“. Niekas gyvenime neišgirsta daugiau teigiamų atsakymų negu neigiamų, tad kaupkite sulauktus „ne“, kad galėtumėte pagaliau išgirsti „taip“.

7. Pripažinkite, kad pinigai jums suteikia laisvę

Yra tokių žmonių, kurie domisi viskuo, tik ne pinigais. Jei tai ir apie jus, žinokite, kad jeigu nesirūpinsite savo pinigais, rizikuojate tapti įsiskolinimų vergu, jums gali pradėti stigti laisvės siekti savo tikslų. Susiskaičiuokite savo pinigus ir išmokite asmeninių finansų pagrindus, kad neištaškytumėte pinigų daiktams, kurių net nevertinate. Jausitės laimingiausiu, kai išlaidos atitiks jūsų vertybes, tačiau kol tai pavyks, prireiks nemažai sąmoningų pastangų.

8. Visada veskite derybas

Kiekvienas nežymus priedas prie atlyginimo, kurį dėl savęs išsiderėjote, reikš didesnius paskatinimus ateityje ir daugiau pinigų per visą gyvenimo laikotarpį. Negana to, tai palengvins tikslų siekimą, ar tai susiję su karjera, namo pirkimu, santuoka, vaikų mokslais universitete ar kelionėmis. Išmokite paprašyti daugiau pinigų, nei jaučiatės patogiai prašydamas.

9. Anksti pradėkite investuoti

Ankstyva investavimo patirtis leidžia taupyti pinigus ir tai ypač svarbu turint omenyje pensiją, kuri visiems ateis. L. Shin apie investavimo paslaptis rašė: „Jeigu asmuo A nuo 25-erių iki 40-ies sutaupo po penkis tūkstančius dolerių per metus (iš viso 75 tūkstančiai) ir niekada neinvestuoja, o asmuo B nuo 40-ies iki 65-erių investuoja po penkis tūkstančius dolerių kas metus (iš viso investuota 125 tūkstančiai), turint omenyje 5 procentų augimą, asmuo A galiausiai išėjęs į pensiją turės daugiau nei 400 tūkstančių, o asmuo B tik 256 tūkstančius vien dėl to, kad asmuo A pradėjo investuoti anksčiau, net jei tam skyrė mažiau“.
Taigi, jeigu pradėsite investuoti anksčiau, iki pensijos galite turėti 150 tūkstančių daugiau! Tad pradėkite taupyti ir investuoti kuo greičiau ir paverskite tai viso gyvenimo įpročiu.

12
Kitas

Toliau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)