Sėdimas gyvenimo būdas

Pats didžiausias darbo biure trūkumas – sėdimas darbas vienoda poza sukelia kraujo sąstovį dubenyje, o dėl to kyla ginekologinės problemos ar tokia nemaloni liga, kaip hemorojus. Dėl kraujo sąstovio kojų venos pradeda plėstis ir tampa matomomis išoriškai. Kitas etapas – riebalinių ląstelių veikos sutrikimas. Jos sutankėja ir pradeda spausti odą, o odos paviršiuje tai matoma gumbelių pavidalu. Taigi, darbo biure rezultatas yra venų varikozė ir celiulitas.

Sprendimas: stiprinti venas. Kiekvieną dieną po 30 minučių vaikščiokite. Ir tai nereiškia, kad reikia vogti laiką iš darbo: tiesiog atsisakykite transporto ar bent padidinkite ėjimo iki darbo nuotolį. Arba nesinaudokite liftu ir aukštyn bei žemyn lipkite laiptais. Darbo dienos metu kartkartėmis pasivaikščiokite po biurą, atsistokite ant pirštų galiukų.

Akių sausumas

Moksliškai įrodyta, kad žmogui ilgą laiką dirbant priešais monitorių jis pamiršta mirksėti. O juk šis procesas yra labai svarbus akių sveikatai: mirksėjimas užtikrina akių sudrėkinimą, apsaugo jas nuo perdžiūvimo. Tai yra itin svarbu biuro sąlygomis, nes biuruose paprastai cirkuliuoja sausas kondicionuojamas oras.

Sprendimas: mirksėkite kaip galima dažniau. Kad akys mažiau pavargtų, treniruokite akies raumenis. Pavyzdžiui, kartą per valandą penkioms minutėms atsitraukite nuo darbo. Tuo metu pakaitomis žvelkite į toli ir arti esančius objektus. Jei biure yra kondicionierius, susitarkite su kolegomis kasdien po 2-3 kartus vėdinti patalpas. Gerkite daugiau vandens: normaliai organizmo funkcijai palaikyti jo kasdien reikia iki 2 litrų. Į akis lašinkitės dirbtinių ašarų.

Nekintanti poza

Biuro kėdės kūną fiksuoja tam tikroje pozoje. Dėl to kaklas ir nugaros raumenys būna įtempti, pečiai pakelti. Dėl tarpšonkaulinių nervų spaudimo gali išsivystyti tarpšonkaulinė neuralgija, kuri pasireikš būdingais skausmais širdies plote. Kraujo sąstovis stuburo arterijų sistemoje blogina smegenų aprūpinimą krauju. Todėl didėja kraujospūdis, atsiranda galvos skausmai, greitai nuvargstama.

Be to, gali išsivystyto kaklo osteochondrozė, o nuo nuolatinio klaviatūros barbenimo – vadinamasis tunelinis sindromas, pasireiškiantis riešų ir dilbių skausmu.

Gali netgi nutikti taip, kad vieną dieną jus nudiegs deginantis skausmas peties sąnaryje, o rankų pirštai jūsų nebeklausys. Ir tuomet jums padės tik neuropatologas.

Sprendimas: norint apsisaugoti nuo nekintamos pozicijos sukeliamų ligų reikalinga gimnastika. Ištempkite raumenis, pasimankštinkite, papurtykite plaštakas maksimaliai įtempiant raumenis. Pasukite ratu pečius, galvą, jei yra galimybė – padarykite pritūpimų.

Lėtinio nuovargio sindromas

Kilimas ir kritimas karjeros laiptais, bendradarbių intrigos, sudėtingi santykiai su vadovybe, terminai, ataskaitos, darbų antplūdis – neišvengiami darbo biure atributai. Besinervindami mes savo organizme naikiname „laimės hormoną“ serotoniną ir gaminame streso hormonus – kortizolį ir epinefriną.

Jei taip būna kasdien, neilgai trukus užklups depresija. Bet pirmiausia išsivysto nuolatinio nuovargio sindromas.

Sprendimas: nesigriebkite raminamųjų vaistų, o užsiimkite meditacija ir joga. Treniruotės padės jums įgyti dvasinę pusiausvyrą. Beje, įrodyta, kad žmonės, ramiai vertinantys gyvenimo aplinkybes, sensta 10 metų vėliau nei jų nervingi bendraamžiai.

Dulkėtas biuras

Biuras – viena labiausiai dulkėtų patalpų. Kasdien, netgi dirbant valytojai, biure susikaupia daugybė dulkių: jas su avalyne ir rūbais atneša patys darbuotojai. O dar nepamirškite apie žmogaus gyvybinės veiklos produktus – nagų ir odos daleles, iškritusius plaukus. Be to, biure kaupiasi šūsnys popieriaus, o klaviatūra ir pelė apskritai yra įvairiausių bakterijų veisykla.

Sprendimas: atėjus į darbą ir dienos metu plaukite rankas, dažniau valykite stalą drėgna servetėle, specialiomis servetėlėmis valykite monitorių. Ir kartą per pusmetį kaip reikiant išvalykite pelę bei klaviatūrą. O neigiamą biuro technikos poveikį neutralizuos augalai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją