Turiu dvi pažįstamas. Viena lengvai randa naują darbą ir vis kyla karjeros laiptais. Kitai bičiulei darbo paieškos virsta daugybe pokalbių, kurie baigiasi taip pat: „Deja, jūs mums netinkate“, „Mes pasirinkome kitą kandidatą“, „Kol kas naujo darbuotojo nereikia, paskambinsime, jei prireiktų“ ir pan.

Abiejų išsilavinimas vienodas, darbo patirtis, kvalifikacija panaši. Tad kur šuo pakastas?

Akivaizdu, kad svarbi ne tik patirtis, žinios, kompetencija ir asmeninės savybės, bet ir tai, kaip elgiamės po pokalbį.

Drabužiai ir moteriški kerai

Pirma, nors banalu, bet labai svarbu, – kandidato išvaizda. Svarbiausi principai: dalykinis stilius, tvarkingumas, jokių ryšių spalvų, vakarinio makiažo, jokių dėmesį nukreipiančių detalių.

Drabužių stilius turi atitikti pareigas, į kurias pretenduojate, tačiau realybėje dažnai būna kitaip. Pavyzdžiui, didelė iškirptė. Daugelis merginų tikisi sužavėti savo seksualumu potencialų darbdavį. Manau, suprantama, kaip į iškirptę reaguos darbdavė (moteris).

Darbdaviui (vyrui) tai, žinoma, padarys įspūdį, tačiau išmintingas darbdavys visgi nepriims tokios kandidatės į darbą, jam kils abejonių dėl kompetencijos, galimų romanų darbe, konfliktų. Pagrindinė vadovo taisyklė – jokio seksualumo. Žavesiui, moteriškumui – taip, koketiškumui ir seksualumui – ne.

Neretai merginos, moterys per darbo pokalbį ima koketuoti, pataikauti, berti nenuoširdžius komplimentus, bando įsiteiti potencialiam darbdaviui. Patyręs, protingas vadovas traktuos tokį elgesį, kaip nepasitikėjimą savimi arba kompetencijos stygių. Darbdavys (vyras) iš pradžių gali užkibti ant jūsų kabliuko, bet galiausiai pasirinks labiau pasitikintį savimi, konstruktyvų, dalykišką kandidatą.

Išvada – būkite kukli, laikykitės dalykiško stiliaus.

Savireklama, arba „Nereikia kuklintis“

Iš esmės darbo pokalbis – savęs pristatymas, jums reikia parduoti save, kaip specialistą, todėl akcentuokite savo patirtį ir kompetenciją, papasakokite apie pasiekimus.

Tiesa, yra kitas kraštutinumas – „mano sąlygos“. Teko bendrauti su nemažai kandidatų, kurie jau nuo slenksčio vardindavo savo sąlygas. „Turėkite omenyje, kad pradedu svarstyti pasiūlymus, pradedant nuo tokios ir tokios sumos“ arba „Pasakysiu, kad nesu pasirengusi tam ir tam“. Dar prastesnis variantas – iš karto reikalauti atlygimo ir klausti apie atostogas ir poilsį.

Tokiu atveju iš karto kyla antipatiją žmogui ir pasidaro aišku, kas svarbiausia jo vertybių sistemoje. Be to, neretai būdavo ir taip, kad būdavome pasirengę mokėti kandidatui daug daugiau, nei jis reikalavo. Todėl iš pradžių save parduokite, o paskui kalbėkite apie pinigus.

Išvada: Pasitikėkite savimi.

Rezultatas, o ne procesas

Tipinė klaida – pasakoti per darbo pokalbį apie tai, kaip dirbote, kaip buvo įdomu, sunku, kiek patirties turite, kokie įvairūs buvo projektai, kiek buvo kolegų ir t. t. Šie apibūdinimai orientuoti į procesą, o darbdavys nori matyti rezultatą, nori žinoti, ką jis gaus, kokią naudą galite duoti, kokias užduotis atlikti. Todėl iš anksto parinkite įtikinamų faktų apie savo pasiekimus.

Ne šiaip turite daug patirties, o ko konkrečiai pasiekėte. Ne šiaip atlikote sudėtingą projektą, o ką konkrečiai jis davę įmonei. Ne šiaip dirbote su dideliu skaičiumi klientų, o kiek pinigų įmonei uždirbote. Ne šiaip turite daug patirties šioje srityje, o kokias konkrečias problemas sugebate spręsti.

Išvada: Būkite konkretūs, orientuokitės ė rezultatą

Buvusios darbovietės kritika

Nekritikuokite ankstesnio darbdavio. Kiekvienas potencialus darbdavys galvos, kad galite tą patį sakyti apie jo įmonę. Jei sakote, kad viršininkas buvo despotas, vadinasi, kaltinate visus, tik ne save. Jei teigiate, kad kolektyve buvo daug apkalbų, vadinasi, pati esate intrigantė. Jei sakote, kad trukdė kilti karjeros laiptais, reiškia, nebuvote verta paaukštinimo.

Jei kritikuojate, darykite tai objektyviai. Kritikuokite ne asmenybes, ne buvusį viršininką, ne įmonės produktus ar paslaugas, o darbo sąlygas. Idealu, jei kritika peraugs į savo gebėjimų demonstravimą. Pavyzdžiui, norėjote siekti daugiau, tačiau skyriuje buvo tik du žmonės, jūs nenorėjote jiems kenkti. Arba – nuolat vėluodavo atlyginimas, o jums reikėjo mokėti už mokslą. Svarbiausia – neperlenkti lazdos.

Išvada: Būkite mandagūs, kalbėdami apie buvusį darbdavį

Iniciatyva

Iš patirties galiu pasakyti – vyrai iniciatyvesni už moteris. Išsiuntėte gyvenimo aprašymą ir laukiate, kol jums paskambins? Po darbo pokalbio laukiate, kol praneš apie rezultatus? Galite nesulaukti. Vis pirma, visada laimi iniciatyvesnis, aktyvesnis kandidatas. Antra, daugelis personalo atrankos specialistų sulaukia tiek daug CV, kad dalis tiesiog pasimeta arba pasimiršta. Būtina priminti apie save.

Net jei sulaukėte neigiamo atsakymo, imkitės iniciatyvos ir paklauskite, kuo konkrečiai netikote, ko jums trūksta. Tik, žinoma, be pretenzijų, su geranoriška intonacija. Na, o jeigu papašysite suteikti konsultaciją ir rekomendacijų ateičiai, gali gauti neįkainojamos informacijos kitam pokalbiui dėl darbo.

Išvada: Būkite iniciatyvūs.

Demonstruokite susidomėjimą

Dažnai ateina kandidatei rūškanais veidais. Kartais pagalvodavau: „Ko jis atėjo?“ Nevalingai kildavo jausmas, kad esu jiems kažką skolingas. Išvada – pozityviai nusiteikite, šypsokitės, rodykite susidomėjimą įmone ir pareigybe, į kurią pretenduojate.

Todėl pirmiausia kuo daugiau sužinokite apie įmonę. Kas antras kandidatas nenutuokia, kuo užsiima įmonė, nežino istorijos, vertybių. Išsiaiškinkite niuansus, ištyrinėkite interneto svetainę, sužinokite, kas pagrindiniai konkurentai. Sužavėkite darbdavį – įsidėmėkite vadovų pavardes, įmonės taisykles, etiketo normas ar produkcijos ypatumus.

Antra, pokalbio pabaigoje visada užduokite klausimų apie savo pareigas. Nieko nėra blogiau, jei kandidatas neturi kausimų. Kitas!

Išvada: Rodykite susidomėjimą įmone

Šeimyniniai planai

Na ir paskutinis niuansas: visiems darbdaviams tinkamesnis kandidatas bus vyras. Taip yra dėl dviejų priežasčių: pirma –manoma, kad vyrai daugiau dėmesio skiria darbui, nes jiems reikia išmaitinti šeimą, antra – vyras neišeis dekretinių atostogų.

Todėl merginoms nepatartina darbdaviui sakyti, kad vyras aprūpina šeimą ir kad galvojate apie antrą vaiką. Visi darbdaviai nori, kad darbuotojui darbas būtų pirmoje vietoje. Būtina tuo įtikinti darbdavį, net jei iš tiesų jūsų požiūris kitoks.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)