Nesisveikinti

Mus nuo ankstyvos vaikystės moko elementaraus mandagumo taisyklių; atrodytų, kas gali būti paprasčiau, nei imti ir pasisveikinti. Jei norą nepastebėtam išsprukti iš triukšmingo vakarėlio dar galima suprasti, tai tylėjimas pamačius pažįstamą žmogų laikomas nemandagumu ir paniekinamu elgesiu. Prastas auklėjimas ypač pastebimas bendraujant su aptarnavimo sferos darbuotojais: ignoruoti ar iškošti pro sukąstus dantis, kai personalas mandagiai sveikinasi, – nemandagu, net jei jums pasirodė, kad sveikinosi nenuoširdžiai. Nereikia propaguoti chamiškumo.

Siųsti balso žinutes

Dėmesio: balso žinutės nėra gėdingas dalykas, o bendraujant su draugais jos iš tiesų patogios. Audiožinučių nereikėtų siųsti nepažįstamiems žmonėms, ypač tada, kai bendraujama darbo reikalais, tai pat į pokalbių grupes – gerbkite kitų žmonių laiką. Gal net ir draugams bus patogiau, jei prieš 10 min. trukmės garso žinutę įspėsite: „Labas, papasakojau apie kelionę. Kai turėsi laiko, paklausyk.“ Tada draugas žinos, koks bus pranešimas, ir jam neteks paskubomis išklausyti žinutę – o jei pabaigoje kas nors svarbaus.

Taisyti kalbos klaidas

Artimą žmogų galima ir pataisyti, jei niekas negirdi ir jūs tikri, kad pašnekovui suprantami jūsų geri ketinimai. Taisyti pašalinių žmonių kalbą nereikėtų – sulauksite ne dėkingumo, o agresijos. Esmė ta, kad taisydami kalbos klaidas demonstruojate savo pranašumą ir tarsi pabrėžiate pašnekovo trūkumus; kam tai gali patikti? Be to, kalbant padaryti klaidų gali kiekvienas, net ir jūs.

Eiti be eilės

Laimė, skaitmenizavimas padarė eiles gerokai komfortiškesnes – pakanka pasiimti elektroninį talonėlį ir laukti savo eilės. Arba susivokti, kas ir kokiam laikui užrašytas. Bet ir tada atsiras tokių, kurie nors „tik paklausti“. Norintiems pasiklausti irgi yra talonėliai – naudokitės jais. Priešingu atveju rizikuojate pasirodyti įžūliu ir neišauklėtu žmogumi, kuri galvoja tik apie save.

Pertraukinėti

Galite nesutikti su kito žmogaus nuomone, tačiau pertraukinėti – visiškas netaktas. Leiskite pašnekovui išsakyti savo poziciją, galbūt jūs neteisingai supratote ir tereikia paklausyti, ką jums sako. Juk neskaitote minčių? Tada teks kalbėti paeiliui.

Įžeidinėti kitaip galvojantį žmogų

Internete veši ši praktika, komentaruose visada atsiras nepažįstamų žmonių, kurie vieni kitus įžeidinėja. Taip yra todėl, kad nepriima kitokios nuomonės. Panorote parašyti ką nors kandaus? Šalin rankas nuo klaviatūros. Pagalvokite, ar tą patį pasakytumėte žmogui į akis? Greičiausiai, ne. Nešvaistykite laiko veltui ir saugokite reputaciją. Internete viskas išlieka, net beprasmiai susirašinėjimai. O gyvai pokalbis pakeltu tonu irgi nebus konstruktyvus. Susitelkite į problemą, o ne į norą kuo skaudžiau įgelti oponentui – šitaip elgiasi tik neišauklėti, skandalus mėgstantys žmonės.

Ignoruoti aplinkinius

Tikriausiai pažįstama situacija – kas nors garsiai žiūri videoturinį be ausinių pilname autobuse, kas nors užėmė dvi sėdynes, nes ant vienos pasidėjo krepšį. Išauklėtas žmogus sąmoningai nekels kitiems nepatogumų, ypač kai to lengva išvengti.

Neprašytiems patarinėti

Malonu pasijusti ekspertu ir dalinti patarimus, kaip kam reikėtų elgtis. Be to, tai lengviau nei spręsti savo problemas. Niekada nedalinkite patarimų, jeigu jūsų neprašo, net jei labai norisi. Lįsti į kitų gyvenimą nekultūringa, būti įkyriam – nemandagu, net jei turite kuo geriausių ketinimų. Neprašytu patarimu, kad ir koks jis vertingas, žmogus nepasinaudos.

Demonstruoti abejotinus gestus

Dar vienas patikimas būdas pademonstruoti aplinkiniams prastą auklėjimą – demonstruoti negatyvias emocijas rodančius gestus. Tarkime, vartyti akis, žiovauti, demonstratyviai sukryžiuoti rankas ant krūtinės. Išmokote galvoti, dar nemokėdami kalbėti? Puiku! Kūno kalba kartais pasako daugiau, nei derėtų. Išauklėtiems žmonėms tokie performansai nebūdingi.

Šaipytis iš kito trūkumų

Nebūna idealių žmonių, tačiau kai kurie leidžia sau žeminti kitus, prisidengdami tariamais juokais. Juoktis galima ir reikia iš savo trūkumų – aplinkiniai įvertins jūsų pozityvų nusiteikimą ir humoro jausmą. O iš kitų trūkumų nevalia net „nekaltai“ juoktis – ne tik užgausite žmogų, bet ir parodysite aplinkiniams, kad vaikystėje jums nepaaiškino, kas yra taktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją