Keista tvarka verčia gudrauti

Antrus metus vaiką į darželį vedančiai vilnietei kiekvienas rugsėjis prasideda galvos skausmu, kurį kelia rūpesčiai dėl vaiko sveikatos pažymos. Ji pareiginga mama ir mielai formalumus susitvarkytų iš anksto. Bėda ta, kad jos darželyje pažyma turi būti išduota ne vėliau kaip prieš 3 dienas nuo tada, kai vaikas pradeda lankyti darželį.

Beje, skirtinguose darželiuose egzistuoja skirtinga tvarka. Vieni įsivedę tą patį 3 dienų terminą, kituose jis prailgintas iki 5 dienų ar net savaitės, trečiuose apskritai nekreipiama dėmesio, kada pažyma išrašyta.

„Visus pažymai reikalingus profilaktinius tyrimus atlikome iš anksto. Esu įsitikinusi, kad bent kartą metuose verta pasitikrinti kraują, atlikti kitus tyrimus, apsilankyti pas akių gydytoją. Tačiau kai rugpjūčio pabaigoje pasiskambinau į polikliniką, norėdama užsiregistruoti pas gydytoją, kad pagaliau pasiimčiau popierinį pažymos variantą, išgirdau, kad pateksime tik rugsėjo pabaigoje. Tuo tarpu į darželį vaiką vesti turiu dabar, o ne po mėnesio“, - pasakojo DELFI pašnekovė.

Laimei, darželis nebuvo kategoriškas ir vaiką priėmė, tačiau paragino moterį kuo greičiau atnešti sveikatos pažymą.

„Nesuprantu šio termino prasmės. Juk sveikatos pažyma nurodo bendrus vaiko sveikatos rodiklius, kurie per keletą dienų nepasikeis. Tuo tarpu sveikumas – sąlyginis dalykas. Dabar jis sveikas, bet jau po dienos gali susirgti. Galbūt darželio administracijai svarbus tyrimas dėl kirmėlių – jie nori žinoti, kad jis tikrai neužkrės kitų. Tačiau ir šis tyrimas juk nesuteikia garantijos visiems metams.

Manau, sveikatos pažyma labai svarbi, jeigu vaikas turi kažkokių ypatingų sveikatos sutrikimų – pavyzdžiui, negali lakstyti, nes turi problemų su širdimi, arba labai prastai mato, todėl jam dažnai reikia suaugusiojo pagalbos. Tačiau ir šie dalykai neatsiranda per tris dienas, o atsiradę paprastai nedingsta. Jei būčiau kurs nors girdėjusi protingus argumentus, kodėl pažyma galioja tik tris dienas, tikrai nesiginčyčiau. Tačiau tokios tvarkos beprasmiškumu yra įsitikinę net medikai. Šiaip ne taip įsiprašiusi pas gydytoją be eiles, radau suirzusį ir baigiantį išprotėti nuo didžiulių pacientų srautų personalą. Medikų laikas juk neguminis“, - svarstė vilnietė.

Internete galima rasti ir kur kas prastesnių istorijų. Ne viena mama, į darželį vaiką vedanti pirmą kartą, buvo prigąsdinta, kad jei nebus su vaiku pristatyta galiojanti pažyma, jos vaikas bus išbrauktas iš sąrašų, o į jo vietą priimtas kitas, puolė ieškoti net privačių gydymo įstaigų.

„Mums gydytoja sakė, kad pažyma galioja visus metus, todėl susitvarkėme ją dar rugpjūčio pradžioje. Atlikome visus tyrimus. Po poros savaičių susiruošiau ją nunešti į darželį ir išgirdau, kad jos galiojimas pasibaigęs – reikia, kad ji būtų ne senesnė kaip trijų dienų. Rugpjūčio 27 d. vėl nuėjome pas gydytoją, kuri tą pačią pažymą, nekartodama jokių tyrimų, mano prašymu išrašė „į ateitį“ - rugpjūčio 30 d. data. Ši pažyma jau tiko, bet kiek nervų kainavo“, - tvarkos absurdiškumu stebėjosi mamų forumo dalyvė.

Kita internautė teigė sutinkanti, kad pažyma turi būti „šviežia“, tačiau pabrėžė, kad tuomet turi būti užtikrintos galimybės ją gauti. Šiuo metu gydymo įstaigos nepajėgios susitvarkyti su joms skirta atsakomybe.

Medikai pyksta

Pasak Lietuvos gydytojų sąjungos viceprezidentės pediatrės Virginijos Lukšienės, tokia tvarka galioja nuo neatmenamų laikų. „Kiek aš dirbu, tiek prisimenu tų trijų dienų terminą. Žmonės atbėga ir prašo išrašyti pažymą būtent tam tikrai datai. Manau, tai švietimo ir sveikatos apsaugos institucijų nesusikalbėjimo išdava. Beje, darželis darželiui nelygu. Yra skirtingos tvarkos tarp miestų ir net tame pačiame mieste darželiai kelia dėl pažymų skirtingus reikalavimus“, - teigė pašnekovė.

Medikė patvirtino, kad šiuo metu pediatrams dėl juos užplūdusių darželinukų – pats darbymetis. Tuo tarpu daugelio moksleivių tėvai pasirūpino pažymomis iš anksto. Mat norint ne tik gauti formalų popieriuką, bet iš tiesų profilaktiškai patikrinti vaiką, tėvams neužtenka į polikliniką užbėgti vieną kartą. Tuo tarpu skubotumas tiek tėvus, tiek kai kuriuos medikus į šį veiksmą verčia žiūrėti pro pirštus. Interneto forumuose galima rasti ne vienos mamos komentarą, teigiantį, kad pediatras pažymą išdavė be kraujo tyrimo bei specialistų apžiūros. Bene svarbiausias šiuo atveju tyrimas dėl kirmėlių, be kurio darželis vaiko nepriimtų.

„Beje, jeigu mums galioja užkrečiamų ligų profilaktikos įstatyme įtvirtinta nuostata, kad visus vaikus iki 10 metų spalio-lapkričio mėnesį privalome patikrinti dėl kirminų, spalinių tyrimas pažymoje kaip ir būtų nereikalingas, tačiau pabandytume mes jo neįrašyti, mama greitai atlėktų atgal.

Kita vertus, būtų gerai, kad įstaigos daugiau dėmesio kreiptų į pažymas. Jose mes paprastai rašome rekomendacijas dėl vaiko laikysenos, regos, kalbos sutrikimų, kad su jais dirbtų specialistai, tačiau su vaikais, turinčiais plokščiapėdystę, šleivapėdystę darželiuose jau nebedirbama. Net ir su stuburu dirbama ne visuose“, - apgailestavo medikė.

Taigi, kad pažyma nebūtų niekinė, ji turi būti išrašoma ne formaliai, o ugdymo įstaiga turėtų paisyti joje išdėstytų rekomendacijų, užuot reikalavusi mistinio patvirtino, kad vaikas prieš tris dienas neturėjo sąlyčio su infekcinėmis ligomis.

„Mes net po ligos vaikui negalime rekomenduoti namų režimo, nes tėvams už praleistas dienas vis tiek tektų mokėti, o vėliau ateiti dar vienos pažymos – kad jis vis dar sveikas“, - teigė V. Lukšienė.

Higienos normoje tokio reikalavimo nėra

Anot Vilniaus savivaldybės Neformaliojo švietimo vyriausiosios specialistės Onos Vaicekauskienės, darželiai laikosi šiemet sveikatos apsaugos ministro patvirtintos higienos normos. „Kam reikalinga pažyma, išduota pavasarį? Juk esmė ta, kad vaikas turi būti neturėjęs kontakto su infekcinėmis ligomis. Tiesiog darželinukų sveikatos saugai keliami didesni reikalavimai nei mokiniams“, - teigė specialistė.

Tiesa, patyrinėjus specialistės nurodytą higienos normą, termino, prieš kiek laiko pažyma turi būti išrašyta, rasti nepavyko. Normoje teigiama tik tiek, kad „priimant vaiką į įstaigą ir vėliau kiekvienais metais turi būti pateiktas Vaiko sveikatos pažymėjimas. Draudžiama priimti sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, kosti, yra išskyrų iš nosies ir kt.) vaikus, taip pat turinčius utėlių ar glindų“. Galbūt taip įstaigos apsidraudžia? Galima įtarti, kad labiausiai įstaigų administracijai rūpi tyrimas dėl kirmėlių. Kita vertus, po savaitės juk neprašoma vėl atnešti pažymos, kad vaikas vis dar jų neturi. Atnešta pažyma pagal tą pačią higienos normą galioja metus.

Kaip DELFI patvirtino Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistai, ankstesnėse normose reikalavimas, kad pažyma būtų „šviežia“, iš tiesų buvo, tačiau jo seniai nebėra. Šiuo metu yra tik reikalavimas pasitikrinti sveikatą vieną kartą per metus. Tą patį patvirtino ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, teigdami, kad tėvai kaip tik raginami susitvarkyti pažymas iš anksto, kad prieš mokslo metus nesusidarytų beprotiškos eilės.

„Tačiau juk mama su savo vaiku ateina į sveiką vaikų pulką. Jei jūs pažymą pasiėmėte gegužės ar birželio mėnesį ir keletą mėnesių nebuvote pas gydytoją, niekas nežino, su kiek infekcinių ligų kontaktavo jos vaikas. Būna, kad auklėtojos kažką pastebi, bet būna jau per vėlu. Kodėl darželis turi rizikuoti? Suprantama, tai papildomi rūpesčiai tėvams, bet visų požiūris į šią sritį turi būti vienodas – visa tai daroma kiekvieno vaiko sveikatos labui“, - darželių poziciją gynė O. Vaicekauskienė.

Anot specialistės, darželiai turi teisę pasitvirtinti savo vidinę tvarką. Juolab kad tėvai nuolat skundžiasi, kodėl į darželį priimami sergantys vaikai. „Žinoma, apsidrausti, kad vaikas po savaitės ar dviejų nesusirgs neįmanoma, tačiau vaikas į darželį turi ateiti visiškai sveikas, ir gerai, kad darželiai tuo rūpinasi. O kad vaikas sveikas, gali pasakyti tik medikas. Jei jis pažymą išduoda formaliai, čia jau darželis nebekaltas“, - teigė pašnekovė.

Anot jos, mamos apsilankymą pas gydytoją turėtų planuoti iš anksto, o ne paskutinę akimirką. Tuomet esą turėtų mažiau streso. Tik ką daryti toms, kurios vis tiek neįtilps į gydytojo darbo valandas, kurios, deja, kaip guma nesitampo, kad sutalpintų visus norinčius, o dauguma tėvų darželio sezoną pradeda vienu metu – rugsėjo pirmąją savaitę?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)