Vilnonių megztinių nederėtų skalbti kartu su kitais drabužiais, nes vilna – labai delikati medžiaga, nors ir pasižymi atsparumu įvairiausiems nešvarumams. Rūpinantis vilnoniais mezginiais, reiktų įsigyti jiems skirtų specialių cheminių priežiūros priemonių. Taip pat privalu laikytis tam tikrų taisyklių, kad vilnos pluošto gaminiai būtų švelniai prižiūrimi ir valomi bei išvengta įvairių deformacijų ar pažeidimų. Apie tai informuoja portalas mschistota.ru.

Vilnoniai drabužiai dažniausiai būna nepaprastai minkšti ir šilti, tačiau netinkamai juos prižiūrint lengva šias jų savybes sugadinti. Neretai nutinka taip, kad vilnoniai gaminiai po džiovinimo susitraukia arba išsitampo, o atgauti pradinę jų išvaizdą tampa nebeįmanoma užduotimi. Jei norite išsaugoti pirminę vilnonio drabužio formą, labai svarbu nepamirštų 4 pagrindinių taisyklių:

1. dėl dažno skalbimo ir ilgalaikio mirkymo vilnoniai gaminiai negražiai išsitampo, todėl verta pasistengti juos dėvėti kuo atsargiau. Jeigu nešiodami tokius drabužius pasistengsite juos apsaugoti nuo dėmių ir netrinsite jų į nešvarius paviršius, skalbimo prireiks gerokai rečiau;

2. nederėtų smarkiai trinti ir gręžti išskalbtų vilnonių drabužių, nes taip elgiantis trapus šios medžiagos pluoštas išsitampo ir sutrūkinėja, todėl neišvengiamai bus pakenkta bendrai gaminio būklei;

3. norėdami tinkamai išskalbti vilnonius megztinius, privalote pasirinkti tinkamą skalbimo priemonę. Skalbimui geriausiai tiks skysti geliai arba specialiai gaminiams iš vilnos skirti skalbimo milteliai;

4. po pagrindinio skalbimo rekomenduojama vilnonį drabužį praskalauti vandenyje su šiek tiek vaikams skirto kondicionieriaus arba glicerino (santykiu: 2 šaukšteliai priemonės kibirui vandens).

Atkreipkite dėmesį! Skalbiant vilnonius drabužius nerekomenduojama naudoti įprastų skalbimo miltelių, nes pastarieji veikia pernelyg agresyviai, todėl vilnonis pluoštas susitraukia ir deformuojasi. O jei po ranka kaip tik neturite specialios skalbimo priemonės tokiam megztiniui, galite išbandyti įprastą plaukų šampūną.

Kokioje temperatūroje reiktų skalbti vilnonį megztinį?

Svarbi tokių gaminių skalbimo sąlyga yra vandens temperatūra. Pastaroji neturėtų viršyti 25 –30 laipsnių, nes veikiama pernelyg šalto arba karšto vandens vilna yra linkusi susitraukti.
Atkreipkite dėmesį! Skalbti ir skalauti drabužius iš vilnos reikia tokios pačios temperatūros vandenyje. Jeigu vilnonį megztinį pamerksite tai į šiltą, tai ir šaltą vandenį, jis tikrai susitrauks.

Skalbimas rankomis

Vilnos skalbimas

Vilnonį nertinį ar megztinį pageidautina skalbti rankomis, ir tik labai švelniai. Plaunant rankomis nešvarumai bus pašalinti švelniausiu įmanomu būdu. Taip pat labai svarbu drabužio smarkiai nesukti ir negręžti.

Vilnonių drabužių skalbimo rankomis taisyklės:

1. visų pirma pasirinktą skalbimo priemonę ištirpinkite vandenyje, pašildytame iki 30 laipsnių;
2. prieš pamerkdami megztinį į vandenį, išverskite jį į blogąją pusę;
3. jeigu megztinis turi kilpas sagoms, jas reiktų nepatingėti sudaigstyti, kad neišsitampytų skalbimo metu;
4. kategoriškai nerekomenduojama ilgai mirkyti vilnonių drabužių: geriau būtų juos iš karto išskalbti;
5. atsargiai panardinkite megztinį į muilo tirpalą ir švelniais judesiais pagniaužykite medžiagą, kol nešvarumai pranyks;
6. prieš perskalavimą ir po jo vilnonį gaminį lengvai nuspauskite į ir palaukite, kol nubėgs vanduo.

Išskalbtą megztinį iš vilnos rekomenduojama nuspausti taip:

1. paguldykite gaminį ant vonios ar didelio dubens dugno taip, kad jis negulėtų visiškai horizontaliai;
2. atsargiais judesiais paspaudinėkite viršutinę megztinio dalį, kad tekėdamas žemyn vanduo iš jo pasišalintų;
3. drabužį taip palikite maždaug 15 minučių, kad nubėgtų likęs vanduo.

Atkreipkite dėmesį! Jeigu megztinis ne susitepė, o tiesiog prisigėrė nemalonių kvapų, vietoje skalbimo užteks jį gerai išvėdinti pakabinus balkone.

Skalbimas skalbyklėje

Vilnos skalbimas

Jeigu neturite laiko ar noro vilnonius megztinius skalbti rankomis, galite pasitelkti automatinę skalbimo mašiną. Tokiu atveju skalbyklėje reiktų pasirinkti rankinio arba švelnaus skalbimo režimą su minimaliu gręžimu arba visiškai be jokio gręžimo (kai kuriuose skalbimo mašinų modeliuose yra specialus režimas gaminiams iš vilnos).

Vilnonių drabužių plovimo skalbimo mašinoje taisyklės:

1. pusiau sintetinius ar iš akrilo pagamintus drabužius galima nesibaiminant plauti skalbimo mašinoje, įjungus tausojantį režimą, tačiau to paties negalima pasakyti apie gaminius iš natūralios vilnos. Todėl prieš skalbdami būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytas drabužio priežiūros instrukcijas;

2. skalbiant skalbimo mašinoje vandens temperatūra neturėtų viršyti 30 laipsnių;
3. jokiu būdu vilnonių drabužių neskalbkite kartu su kitais rūbais iš šiurkštesnio pluošto;
4. neskalbkite drabužių iš tokio gležno audinio ilgiau nei 40 minučių.

Kaip teisingai džiovinti mezginius iš vilnos?

Kategoriškai draudžiama vilnonius drabužius džiovinti džiovyklėje, nes rūbai gali smarkiai susitraukti ir deformuotis. Išskalbtą drabužį ant specialios džiovyklės rekomenduojama paguldyti horizontaliai. Taip pat patartina po vilnoniu megztiniu pakloti kilpinį rankšluostį, kuris puikiai pasitarnaus sugerdamas drėgmės perteklių.

Galima padaryti išvadą, kad vilnonių gaminių skalbimas nėra pats lengviausias užsiėmimas. Tačiau pakanka neužmišti vos kelių taisyklių, kad skalbiamas jūsų mylimas drabužis neprarastų savo pirminės formos ar spalvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją