Paprasčiausias būdas įsirengti dekoratyvinį baseinėlį – nusipirkti specialią talpyklą, įkasti į žemę ir pripilti vandens. Tačiau jau po pirmos vasaros paaiškėja, kad tai padaryti nėra taip lengva.

Įvairūs variantai

Kraštovaizdžio formavimo specialistas Tomas Derkintis nusprendusiems pagyvinti sklypą vandens telkiniu patarė apsvarstyti visus galimus variantus. „Nebūtina kasti didelį tvenkinį. Pasinaudojus šiuolaikinėmis technologijomis galima įrengti nedidelį dekoratyvinį baseiną, fontanėlį ar kriokliuką. Iš po akmens gali trykšti šaltinėlis, o pro gėlyną čiurlenti upelis“, – sakė pašnekovas. Specializuotose parduotuvėse, pasak jo, yra visa, ko tik reikia sumanymui įgyvendinti. Tačiau visada pravartu pasitarti su specialistais.

Nešvarus vanduo – pavojingas

Vieta baseinui parenkama piet­rytinėje ar pietvakarinėje sklypo dalyje. Pietinėje dalyje įrengto baseino vandens temperatūra, pasak specialisto, dieną labai pakyla, o tai nėra gerai vandens augalams ir gyvūnams. Tada ima sparčiai vystytis melsvadumbliai, vandenyje paspartėja puvimo ir rūgimo procesai.

„Tokioje aplinkoje mielai veisiasi uodai, kurių draugija nepatiktų nė vienam. Nešvariame vandenyje gali pradėti daugintis ir ligų sukėlėjai. Auginantys vaikus tėveliai turėtų ypač rūpestingai prižiūrėti nedidelius vandens baseinėlius, nes mažyliai tik ir taikosi juose pasipliuškenti. O jei netyčia gurkštelės nešvaraus vandens, galima ir bėdą prišaukti“, – perspėjo kraštovaizdžio specialistas. Anot jo, praverstų ir tvorelė, kurios mažylis negalėtų perlipti.

Plėvelė turi būti lanksti ir tvirta

Dekoratyvinių baseinų plotas neribojamas, gylis gali būti nuo pusės metro iki metro. „Iškasus norimos formos duobę baseinui, įrengiamas hidroizoliacinis sluoksnis. Tam naudojamos jau paruoštos plastikinės formos ar vandeniui nelaidžios mechaniškai atsparios polietileno plėvelės. Perkant reikia žiūrėti, kad jos būtų lanksčios, tvirtos, ilgaamžės ir pakankamai atsparios mechaniniams pažeidimams. Baseinams iki 10 kv. m ploto rekomenduojamos 0,5 mm storio, didesniems – 1 mm ir storesnės dangos“, – patarė T.Derkintis.

Veltinė medžiaga – papildoma apsauga

Numatytoje vietoje iškasus tinkamo dydžio duobę reikia nuo žemės paviršiaus nurinkti akmenukus, nes jie gali pažeisti dangą, kuria bus išklojama iškasta duobė.

„Paruoštą paviršių rekomenduočiau užtiesti specialia veltine medžiaga, kuri suteikia papildomą apsaugą nuo mechaninių pažeidimų. Baseino kraštuose membranos pakraščiai paslepiami uždengiant juos akmenimis, gruntu, augalais ar veja“, – aiškino T.Derkintis. Baseinus, kuriuose vasarą planuojama auginti akvariumų žuvytes ar dekoratyvinius karpius, jis patarė iškloti žvirgždą imituojančia danga.

Vandens augalai gražūs ir naudingi

Pasak pašnekovo, vandens augalai svarbūs ne tik kaip dekoratyvinis baseino elementas, bet ir kaip natūralus baseino filtras.

„Mažuose vandens telkinėliuose augalai sodinami į specialius skylėtus plastikinius vazonus. Giliausiose vietose gerai auga vandens lelijos, pakraščiuose – meldai, nendrės, švendrai, dekoratyviniai vėdrynai, burbuliai ar kiti drėg­mę mėgstantys augalai. Geriausias substratas jiems yra kokoso plaušai, sumaišyti su degto molio gabalėliais“, – sakė T.Derkintis.

Jis perspėjo, kad negalima į substratą maišyti komposto, humuso ar mėšlo, nes tai sukeltų gausų vandens žydėjimą, baseinas taptų dvokiančia bala. Jei auginamos žuvytės, reikia pasirūpinti, kad joms būtų kur pasislėpti nuo kaitrios saulės.

Tam puikiai tinka plūduriuojantys vandens augalai, tokie kaip papartis ir vandens hiacintas. Jie turi ir kitą funkciją – valo vandenį, nes maitinasi jame esančiomis organinėmis medžiagomis. Pasodinus tinkamai parinktus augalus, per kelias savaites dekoratyviniuose tvenkiniuose nusistovi natūrali biologinė pusiausvyra.

Būtinas filtras

Vandens akelė kels mažiau rūpesčių, jei iš anksto bus pasirūpinta vandens filtru, kuris ne tik pagreitins biologinės pusiausvyros susidarymą, bet ir greičiau nuskaidrins vandenį, panaikins nemalonius kvapus. „Jei baseino vanduo pratekantis, vandens įtekėjimo vietoje įrengiamas filtras iš plaušinės medžiagos. Jei baseinas uždaras, galima įstatyti filtrą, sudarytą iš didelio paviršiaus poringos medžiagos ir vandens siurblio, kuris pumpuoja vandenį per tą medžiagą. Šis filtras užtikrina mechaninį ir biologinį vandens valymą.

Fontanas suteiks daugiau žavesio

Dekoratyvinį tvenkinėlį galima pagyvinti įrengus jame fontaną. Jis gali būti tradicinis kelių aukščių vandens čiurkšlėmis trykštantis ir įmantresnių varpo, putojančios srovės ar grybo formų. Ypač efektingai fontanai atrodo tamsiu paros metu, jei yra sumontuotas specialus apšvietimas. Tam tinka energiją taupantys diodiniai šviestuvai.

„Galima pasirinkti ir tokį povandeninį šviestuvą, kuris sukantis filtrams nudažo fontaną įvairiomis spalvomis. Tačiau naktį prie tokio fontano priviliotos šviesos netrukus atskris plaštakės. Nieko nuostabaus, nes kas patinka žmogui, patinka ir gyvajai gamtai“, – linksmai kalbėjo T.Derkintis.