Unikalių Art Nouveau stiliaus rūbų paroda, sukurta remiantis 1900-ųjų metų Pasaulio paroda mados sostinėje Paryžiuje, Rygos Dekoratyvinio meno ir dizaino muziejuje eksponuojama nuo š.m. birželio 16 d. iki spalio 28 d. Parodos metu lankytojai turi galimybę susipažinti su 70 išskirtinių XX a. pradžios rūbų modelių iš įvairių garsių mados namų, tokių kaip Worth, Doucet, Paguin, Drecoll, Rouff, Poiret, Babani, Fortuny ir kt.

Rūbų kolekcija taip pat papildyta batais bei įvairiais aksesuarais (rankinėmis, elegantiškais skėčiais, pirštinaitėmis, kvepalų buteliukais ir praėjusio šimtmečio papuošalais) iš asmeninės mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos.

Aleksandras Vasiljevas

Šie eksponatai pavieniui jau buvo pristatyti įvairiose parodose Paryžiuje, Stambule, Tokijuje, Sidnėjuje, Venecijoje, Santiage ir Honkonge, tačiau Rygos miesto gyventojai ir svečiai yra pirmieji, kuriems suteikta galimybė susipažinti iš karto su visa gausia mados istoriko kolekcija.

Rygos Dekoratyvinio meno ir dizaino muziejuje surengtoje parodoje XX a. epochos atmosferą ir Art Nouveau stiliaus aplinką perteikti padeda ir antikvariniai baldai, mados rūbų ir kolekcijų nuotraukos, tos epochos modelių portretai ir lempos, keramikinės statulėlės ir kitos interjero detalės.

Ryga - Art Nouveau stiliaus centras

Art Nouveau stilius (Jugendstil Vokietijoje, Art Nouveau Prancūzijoje, Modernismo Ispanijoje, Sezessionsstil Austrijoje, Stile Liberty arba Stile Floreale Italijoje) Europoje atsirado XIX a. antroje pusėje kaip universalus, įvairias meno sritis apjungiantis stilius, kuris pasižymi paprastomis geometrinėmis linijomis bei formomis ir tuo pačiu gausiu dekoru.

Kurdami šio stiliaus pastatus architektai visus funkcinius pastato elementus, tokius kaip balkonai ar langai, puošdavo dekoratyvinėmis detalėmis. Art Nouveau stiliaus požymiai – tai Bizarre bareljefai, persipinantys su gėlių girliandomis, ornamentais, grakščiomis linijomis, taip pat skulptūros, įvairūs fantastiniai gyvūnai, antikos stiliaus detalės.

Rygoje Art Nouveau stiliaus pastatai yra sukoncentruoti daugiausia miesto centre ir Tyliuoju miesto centru vadinamame Ambasadų rajone, visgi dėmesio vertų jugend stiliaus architektūros bruožų galima rasti ir kitose miesto dalyse. Daugumos šių pastatų autoriai – Latvijos architektai Michailas Eizenšteinas, Jānis Krastiņš ir Konstantinas Pėkšenas.

Beje, būtent pastarojo architekto bute, esančiame Alberto g. 12, įsikūręs ir Art Nouveau muziejus, kuris prasideda jau namo laiptinės aikštelėje ir kviečia susipažinti su Rygos jugend stiliaus apraiškomis ir įdomiomis detalėmis.

Art Nouveau stiliaus apraiškų taip pat galima pastebėti vaikštant Berlyno, Paryžiaus, Barselonos, Vienos, Krokuvos, Maskvos ir Sankt Peterburgo gatvėmis, tačiau tik Rygoje galite pamatyti tiek daug ir tokių skirtingų šio stiliaus pastatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)