KUO PASIŽYMĖJO 2021-IEJI POMIDORŲ AUGINTOJAMS

Kiekvieni metai dovanoja mums iššūkių, o stebėdama savo ir kitų pomidorų entuziastų patirtis, mačiau keletą bendrų dalykų, kas neramino:

Itin vėlyvas pavasaris ryškiai atidėjo šiltnamio sezono pradžią — nors įšalo praktiškai nebuvo, žemė ilgai buvo šalta, todėl daug kam teko vargti su peraugusiais daigais.

Startavome vėlai ir lėtai, o toliau turbūt patys pamenate, kas buvo — vasara atėjo su visu trenksmu. Dėl karščių pas daug ką neužsimezgė vaisiai: žiedų buvo, bet jie nukrito, vaisių neužmezgę — taip praradome dalį derliaus.

Dėl aukštos temperatūros pomidorams sunku buvo pasisavinti maisto medžiagas, pavyzdžiui, kalį bei kalcį.

Drėgnas ir vėsus rugpjūtis atnešė ligų anksčiau nei įprasta: daug kas susidūrė su rudąja dėmėtlige.

Dar rugpjūtį pradėjo siausti pomidorų maras.

Vienoms veislėms negandos atsiliepė labiau, kitos buvo ištvermingesnės, tad kalbėdama apie labiausiai pasiteisinusias veisles, turiu omenyje ir atsparumą, ir derliaus kiekį, ir grožį, ir skonį.


GERIAUSIOS POMIDORŲ VEISLĖS 2021: ŠIŲ METŲ ATRADIMAI

Šių metų derlius nudžiugino net keliais naujais atradimais, kuriuos, tikiu, auginsime dar ne kartą.

‘Paberžės raudonieji’ — dėl šios veislės nekyla jokių klausimų — jau atsidūrė mano kitų metų sąraše. Krūmas labai galingas, daug vaisių užmezgė net ir per alinančius karščius. Į šiltnamį įsisukusi rudoji dėmėtligė šių pomidorų visai nepuolė — neįtikėtina buvo matyti, kaip rudens pradžioje visų veislių lapai margi nuo ligos požymių, o ‘Paberžės raudonieji’ žaliuoja kaip niekur nieko. Įspūdinga.

Trūkumėlis — vaisiai vizualiai atrodo gana standartiškai, jokio įdomumo. Bet aromatas stiprus, o skonis taip pat puikiai išreikštas. Tad rekomenduoju.

‘Malachitovaja škatulka’ — dar viena pasiteisinusi veislė. Daug gerų atsiliepimų apie juos buvau girdėjusi. Vidus žalias, bet skonis tobulai švelnus, tiesiog sviestinis. Jei mėgstate netradicinių spalvų pomidorus — būtinai įtraukite į savo sąrašus.

‘Blue Jolie’ auginome dėl grožio, bet ir skonis nė kiek nenuvylė. Geltoni pomidorai su baklažanų spalvos petukais atrodo išskirtinai. Jaučiamas citrinų ir ananasų poskonis — ir gaivu, ir tuo pačiu saldu. Tikrai labai patiko.

‘Chocolate Stripes’ veislė taip pat labai pasiteisino. Išskirtinės išvaizdos bei ypatingo skonio — tokie marmeladiniai su šiek tiek ryškesne žievele. Tiesą sakant, mažesni pomidorai su tokia grubia žievele man priminė velykinius kiaušinius — tokie skulptūriški jie buvo. Minkštimas sodriai raudonas, tamsus, sultingas.

‘Black Beauty’ vis dėlto laimėtų grožio ir skonio konkursą. Jeigu planuojate auginti tik keletą veislių, bet kad jos būtų labai skirtingos, tai šią rekomenduoju. Vaisiai iš išorės juodi, minkštimas tamsus. Turi pomidorinės rūgštelės, bet yra maloniai subalansuoto skonio.

‘Fox Nose’ pasižymi charakteringa forma — ne veltui taip ir vadinasi — ‘lapės nosis’. Derliaus turėjome nemažai, vaisiai užsimezgė net per karštas dienas. Skonis taip pat puikus — saldoki, bet su rūgštele. Jums tikrai patiks, jei ieškote tvirtesnių, mėsingų pomidorų.

‘Milda’ — kaimynų latvių pomidorų veislė. Šie pomidorai yra itin populiarūs ir dabar suprantu kodėl: krūmas galingas, vaisių labai daug. Skonis puikus ir patikimas. Jei patinka ne per skysti pomidorai — tikrai rekomenduoju.

JAU PATIKRINTI VYŠNINIAI POMIDORIUKAI

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, auginau niekad nenuvilinčias vyšninių pomidorų veisles. Puikiai derančios, nuostabaus skonio, o ir vaikų labai mėgiamos.

‘Sungold F’ — tai vieninteliai hibridiniai mano auginami pomidorai. Auga ant nuostabiai gražių kekių — tikra šiltnamio puošmena. Patys vaisiai yra tvirti, šiek tiek kietoki, labai saldūs. Spalva oranžinė: pernai buvo arčiau geltonos, šiemet beveik raudoni. Atkreipiu dėmesį, kad jų patys nedauginame, nes tai hibridiniai pomidorai.

‘Medovaja Kaplia’ — šeimoje juokaujame, kad šie tai jau tikrai niekada nedings iš mūsų šiltnamio. Kriaušės formos pomidoriukai yra ne tik gražūs, bet ir gerokai sultingesni nei prieš tai minėti ‘Sungold F’. Spalva skaisčiai geltona.

‘Black Cherry’ tamsūs sultingi pomidoriukai jau tapo vieni populiariausių Lietuvoje. Šiemet juos auginome lauke, o pernai — šiltnamyje kartu su kitais. Jei norėsite ir pernai metų mano pomidorų apžvalgą paskaityti, spauskite čia.

KITI ŠILTNAMIO SENBUVIAI

‘Kazanova’ mūsų šiltnamyje auginami dviem stiebais, bet turint daugiau vietos, drąsiai galima auginti ir trimis — krūmas labai derlingas. Vaisių skonis sodrus, tikras, pomidorinis. Vaisiai tvirti, ypač tinkantys konservavimui.

‘Tigerella’ pomidorus auginame taip pat ne vienerius metus. Tai viena ankstyviausių mūsų šiltnamio veislių, duodančių gausų derlių. Vaisiai šiek tiek kietoki ir salstelėję. Deja, ši veislė turi ir niuansų: buvo viena pirmųjų pasigavusių rudąją dėmėtligę.

‘Piennolo del Vesuvio’ — itališki Vesuvio giminės pomidorai. Raudoni su išraiškinga uodegėle. Vaisiai kieti, saldūs ir tinkantys ilgesniam išlaikymui — žinoma, laikant ilgiau pomidorai praranda kažkiek saldumo ir standumo.

‘Vesuvio Giallo’ geltonieji pomidorai taip pat skirti ilgesniam laikymui. Vis dėlto, tiek sezono metu, tiek ir vėliau randu skanesnių nei šie ar ‘Piennolo del Vesuvio’ — gal tiesiog jų populiarumo aš dar nesupratau.

‘Ponderosa’ — itin vėlyvi pomidorai. Rugpjūčio mėnesį jie dar nėra sunokę. Tačiau, kai sunoksta, juos laikyti galima itin ilgai. Pabandymui išlaikiau kelis praeitų metų derliaus vaisius — tad dabar turiu ir šių metų vaisius, ir pernykščius: neįtikėtina, tiesa? Jie tikrai dar valgomi, bet ypatingo skonio turbūt būtų naivu tikėtis.

VIETINĖS POMIDORŲ VEISLĖS

Pomidorai

Dėl lietuviškų veislių pavadinimų kyla daug klausimų ir diskusijų. Čia mano išvardinti pavadinimai yra tie, kuriais gavau sėklų ir taip pasižymėjau, bet gali būti, kad kai kuriuos rasite ir kitaip pavadintus.

‘Anupras’ — dideli, galingi, avietiniai pomidorai. Vaisiai sultingi ir pasižymi plona odele. Pomidorai gražiai atrodo ir perpjovus. Beje, pomidorų apžvalgos video galite pamatyti visus čia minimus pomidorus ir jų pjūvius.

‘Midaus bačka’ turi nedaug sėklų, o minkštimas yra maloniai salstelėjęs.

‘Kupriaus terba’ pomidorai užauga labai skirtingų dydžių. Įdomu tai, kad ir prapjovus jie atrodo skirtingai, kartais pasitaiko net tuščiavidurėmis kameromis.

‘Babos Genovaitės geltonieji’ — turi ne tik įdomų pavadinimą, bet ir įdomią istoriją. Instagrame susipažinau su Donata, kuri, kaip paaiškėjo, ir išpopuliarino savo babos Genovaitės pomidorus. Tad jie buvo ir pakrikštyti kaip ‘Babos Genovaitės geltonieji’.

‘Dotnuvos geltonieji’ yra mažiau įdomūs nei ‘Babos Genovaitės geltonieji’, bet visvien puikūs. Vaisių minkštimas labai tvirtas.

KITOS MŪSŲ ŠILTNAMIO POMIDORŲ VEISLĖS

‘Yasha Yugoslavian’ nelabai nukentėjo nuo vasaros karščių. Vaisių davė daug ir didelių. Pomidorai mėsingi, nelabai saldūs ir su ryškia odele.

‘Palmira’ — tai puiki veislė, jei mėgstate pailgus pomidorus. Skoniu šiek tiek primena ‘Mildą’. Ilgai laikosi nuskinti ir puikiai tinka konservavimui — pailgus pomidoriukus galima gražiai sustatyti stiklainyje.

‘Izumrudnoe Jab­lo­ko’ (‘Emerald Apple’) priklauso žaliųjų pomidorų grupei. Krūmas auga neaukštas. Pomidorų skonis švelnus, vos vos rūgštus.

‘White Beauty’ — baltųjų pomidorų veislė. Švelnesnio, ne tokio išraiškingo skonio kaip raudoni ar tamsiai purpuriniai. Jei abejojate, ar jie jau sunoko — spustelkite, sunokę tampa minkštesni.

‘Purple Dragon’ — instagramiškai gražūs: vidutinio dydžio, ovalūs, dryžuoti, tarsi tigro kailio pomidorai. Krūmas išaugo galingas, derliaus nemažai — tik fotografuok tas tigrinių pomidorų kekes. Kai sunoksta, patamsėja. Deja, skonis šiek tiek nuvylė — neišraiškingas pasirodė.

‘Blue Tom’ — jei darytume perpjautų pomidorų konkursą, šie tikrai laimėtų prieš ‘Purple Dragon’ gražuolius. Minkštimas tamsus, išvaizdus, o skonis šiek tiek rūgštokas.

Bet jeigu reikia dar tamsesnio, geriau rekomenduočiau ‘Black Beauty’.

KAS NEPASITEISINO

Deja, nusivylimų nepavyko išvengti ir šiemet.

‘Kardinal Mazarini’ veislės pomidorai tikrai nedžiugino. Krūmas augo skurdžiai, vaisių taip pat nebuvo daug. O esami vaisiai signalizavo apie kalio trūkumą — sunokusių pomidorų viršūnės liko žalios. Perpjovus atrodo įspūdngai, skonis puikus, bet dėl minėtų trūkumų daugiau neauginsime.

‘Ananas’ šiemet nuvylė. Visada geru žodžiu minėdavau šią veislę, nes marmurinis geltonai oranžinis minkštimas nepalikdavo abejingų. Derliaus nebūdavo itin daug, bet šiemet visiškas fiasko. Įtariu, gal tas karštis padarė didžiausią įtaką ir taip negausiam derliui.

‘Homestead’ visada buvo mūsų sąrašuose — tai jaučio širdies tipo pomidorai. Dažnai jiems pasireikšdavo kalio trūkumas, bet dėl skonio jiems atleisdavau ir tai. Tačiau šiais metais dėl karščių labai prastai užsirišo vaisiai, tad derliaus turėjome tik iš viršutinių kekių.

‘Blue Beauty’ auginome pirmą kartą. Pomidorai tamsūs, gražūs, minkštimas tvirtas, tačiau skonis neišraiškingas. Be to, labai jautėsi žievelė. Derliaus buvo nedaug. Padariau išvadą, kad vietoj jų mieliau rinkčiausi visai juodą ir ryškesnio skonio ‘Black Beauty’ arba įspūdingesnių spalvų ‘Blue Jolie’.

Štai ir visa mano šių metų pomidorų apžvalga. O kaip sekėsi jums? Ar turėjote daug derliaus ar daugiau iššūkių? Pasidalinkite komentaruose.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)