aA
Per Kalėdas ir Velykas lietuviai ragaudavo daugybę patiekalų, bet garbingoje vietoje ant stalo visada puikuodavosi šaltiena, iki šiol neretai pavadinama košeliena. Kulinarinis paveldas, kurio kilmę linkę savintis daugelis tautų.

Paprastos šaltienos ir kilmė paprasta, kaip daugelio kaimiškų patiekalų. Virdavo žmoneliai mėsą, gausiau užpylę vandeniu, paskui tas skystis atvėsdavo, sutirštėdavo, štai tau ir drebučiai.

Teisybės dėlei, senų senovėje šaltieną dažniau gamindavo iš galvijų skerdienos – galvos ir kojų. Geros mėsos tam nenaudodavo. Ir nekabindavo šaukštu šaltos – kaskart pakaitindavo, kad viralas pilvą sušildytų.

Šaltiniuose dar radau, kad šaltiena buvo įprastas turtingų dvarų patiekalas. Tik jos nevirdavo kilmingųjų puotoms – atvirkščiai, po tų puotų surinkdavo visus mėsos likučius, užpildavo sultiniu, užšaldydavo žiemos dieną lauke, ir štai prašom, tarnai ir dvariškiai, pietūs jums kelioms dienoms.

Paskui šaltienos ėmėsi prancūzai. Tie, kaip įprasta, sugalvojo visokių įmantrybių: į puodą sumetė ne tik jautieną, bet ir veršieną, ir jerubes, ir dar kilnesnę laukieną, pridėjo įvairių šaknų, prieskonių, o atvėsusius drebučius pakišo po presu. Taip gavosi galantinas.

Konkuruojančioje pusėje, Italijoje, irgi gamino kažką panašaus, tik ten patiekalo pagrindu buvo pasirinkta kiaulės galva. Štai jums ir saltisonas, Lietuvoje vadintas zelcu.

Bet mes juk kalbame apie šaltieną, lietuvišką šventinį patiekalą. Tai reiškia, kad jis verdamas ne iš kiaulienos. Teisingiau, ne tik iš kiaulienos, nes net kaimuose geros gaspadinės būdavo šį tą girdėjusios apie prancūziškas madas, o apie miestietes nė nekalbu. Taip ir mano vaikystės prisiminimuose močiutė šaltienai naudojo veršelio galvą ir kojas, šiek tiek kiaulienos, šiek tiek paukštienos. Šaltienai būtina įvairi mėsa, kitaip ji neišverda tokia skani.

Kadangi šiais laikais tokių didelių kiekių šaltienos neverdame, apsiribokime mažesniais mėsos gabaliukais. Šįkart naudojau du vadinamuosius kiaulienos kulniukus (mažąsias karkos dalis), vieną ausį, veršienos blauzdelę ir kelis šonkaulius, taip pat vištos ketvirtį.

Ruošti šaltieną pradedame iš vakaro. O kaip manėte – jei naudojame pigius produktus (maniškis rinkinys kainavo ne brangiau, kaip 5 eurus), ties jais teks ilgiau padirbėti, norint gero rezultato. Todėl mėsą gerai nuplauname, nuskutame peiliuku, užpilame šaltu vandeniu ir statome nakčiai mirkti. Vanduo ištraukia iš skerdienos kraują, ji tampa graži balta.

Šaltiena
Šaltiena
© Recepto autorė

Kitą dieną mėsą nuskalaujame. Vištienos ketvirtį atidedame – jis į viralą keliaus vėliau, o likusią mėsą sudedame į puodą, užpilame vandeniu, kad semtų, ir statome virti. Kai vandens paviršius pradeda judėti, o į paviršių sukyla putos, skystį pilame lauk, mėsą nuskalaujame.

Vėl užpilame šaltu vandeniu, kad semtų per du pirštus, ir statome virti. Kai skystis užverda, sumažiname kaitrą iki vidutinės, puodą vos vos pradengiame ir paliekame burbuliuoti maždaug 1,5 – 2 valandas.

Prabėgus šiam laikui, į puodą sudedame vištieną, taip pat ketvirčiais padalintas dvi morkas, vieną didelį ar kelis mažesnius kryžmai įpjautus svogūnus, kelias česnakų skilteles, kelis salierų stiebus, tris laurų lapelius po arbatinį šaukštelį juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių. Įberiame arbatinį šaukštelį druskos – toks kiekis gerokai per menkas šaltienai pagardinti, bet skonius suderinsim, kai viskas išvirs.

Verdame viską dar maždaug valandą ar pusantros, kol mėsa pradeda kristi nuo kaulų, o sultinys tampa lipnus. Tada kiaurasamčiu ištraukiame mėsą ir daržoves, paliekame kiek pravėsti. Sultinį perkošiame.

Po pusvalandžio jau galime nuimti mėsą nuo kaulų. Nurankiojame kruopščiai, nepalikdami nė mažiausių kauliukų, išmetame paukštienos odą, o mėsą supjaustome juostelėmis. Plonai supjaustome ir išvirusias morkas, kitas sutežusias daržoves išmetame.

Sutvarkytą mėsą ir morkas dedame į puodą, užpilame sultiniu, išmaišome, statome virti. Kai sušyla, paragaujame, ir dar įberiame druskos – manau, turėtų užtekti dar vieno arbatinio šaukštelio. Kai skystimo paviršiuje pradeda kilti burbulai, į juos supilame maždaug pusę stiklinės (5–6 valgomuosius šaukštus) labai šalto vandens. Pamatysite, kaip sultinys nuskaidrėja – tai patikrintas būdas.

Štai ir viskas. Šaltieną nukaičiame, išpilstome į indelius. Palaukiame, kol atvėsta, ir statome į šaldytuvą galutinai sustingti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Top naujienos

Santaros klinikų medikė: net ir reanimacijoje dėl COVID-19 gydytas pacientas viruso egzistavimu netikėjo (151)

Kai kurie pacientai, net ir paguldyti į Santaros klinikų reanimacijos ir intensyvios terapijos...

Dobrovolska papasakojo, apie ką kalbėjo su Nausėda: buvo labai įdomu mato būdą atpiginti notarų ir antstolių paslaugas (257)

Kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska sako turinti aiškią viziją, ką reikėtų...

Eurolygos mūšis su senais pažįstamais: „Žalgiris“ – „Zenit“ (82)

Nesėkmių seriją Eurolygoje išgyvenantis Kauno „Žalgiris“ (5/5) stengsis ją nutraukti...

Sunkus pasirinkimas: kokias galimų viceministrų pavardes Prezidentūroje išgirdo kandidatai (270)

Po Seimo balsavimo, prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį dekretu paskyrė Ingridą Šimonytę...

Sigutė Limontaitė | D+ nariams

Privatus detektyvas Romualdas: melagiai ir nusikaltėliai jo bijo – demaskuos vos per kelias minutes

Jis pažįsta jus geriau, nei jūs pats save. Vos kelios minutės pokalbio ir jis pasakys, ar...

Po atleidimų „Eglės sanatorijoje“, kiti sektoriaus žaidėjai kalba nedrąsiai: situacija išlieka ypač sudėtinga (30)

„Eglės sanatorijai“ dėl pandemijos smarkiai sumažėjus klientų srautams ir paskelbus apie...

Kava su vadovu. Valdovų rūmų direktorius Dolinskas: sugrąžinti lankytojus bus nemažas iššūkis (7)

Didelės erdvės, moderni oro valymo sistema, ribotas lankytojų skaičius. Valdovų rūmų...

Patarimai, kaip šaldytuve laikyti produktus, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži (1)

Tikriausiai kiekvienas yra susidūręs su problema, kuomet grįžęs iš parduotuvės su pilnais...

Lietuvė sudrebino Turkijos lygą: pataikė visus 18 dvitaškių ir surinko 53 naudingumo balus (11)

Fantastišką pasirodymą Turkijos moterų krepšinio lygoje surengė Eglė Šikšniūtė , o jos...

Kalėdų eglės įžiebimas: 10 didžiausių Lietuvos miestų skelbia, kada ir kaip viskas atrodys (54)

Lietuvos miestai jau per artimiausius du savaitgalius planuoja įžiebti savo kalėdines žaliaskares...

|Maža didelių žinių kaina