1. Druska
Druska ne tik pagardina maistą, bet ir gali pailginti maisto produktų galiojimą. Pavyzdžiui, pasūdyta mėsa ir žuvis gali išbūti be šaldytuvo gana ilgai.
Akmens druska neturi galiojimo laiko pabaigos, o joduota druska praranda savo ypatybes po 5 metų.
2. Мedus
Medus – įvairių vertingų medžiagų šaltinis, liaudies medicina juo gydo peršalimą. Medų galima laikyti labai ilgai, svarbiausia, kad jis būtų stikliniame inde ir stovėtų tamsioje vietoje, kur temperatūra nebūtų aukštesnė nei 20 laipsnių.
3. Sojos padažas
Daugelis senokai pamėgo sojos padažą, jis pagardina ryžių patiekalus, marinuotą mėsą. Nepradarytą buteliuką šaldytuve galima laikyti labai ilgai.
4. Cukrus
Cukrus išbus labai ilgai, jeigu laikysite sandariame inde. Net po kelerių metų tokį cukrų galima vartoti nė trupučio nesibaiminant.
5. Baltieji ryžiai
Ryžiai gali neprarasti maistingų medžių net tris dešimtmečius. Įsidėmėkite kelias jų laikymo taisykles: laikykite sandariame inde, kuris nepraleidžia oro, ir esant maksimaliai žemai temperatūrai (galima laikyti šaldiklyje).
Atsiminkite, kad taip ilgai išlaikomi tik baltieji ryžiai, o laukiniai ryžiai tinkami valgyti tik pusę metų.
6. Pupelės
Ilgus metus galintis išbūti garnyras – pupelės. Svarbiausia, kad jos būtų sausos. Įdomu, kad baltymų bėgant metams pupelėse nemažėja, tad kad ir kada pasigaminsite pupelių, gausite visas maistingas medžiagas.
7. Pieno milteliai
Pieno milteliai negenda, tad galite turėti jų atsargų. Krizės atveju, galima išsivirti ryžių košės su pieno milteliais.