Parodos dalyviai ir dizaineriai ypač daug dėmesio parodoje skirs medžiagoms ir technologijoms baldų gamyboje bei sieks parodyti vartotojui, kad jų gali būti kur kas įvairesnių bei įdomesnių, negu iki šiol įsivaizdavome.

„Novatoriškos medžiagos ir technologijos geriausiai atsispindės virtuvės balduose, todėl jiems parodoje skiriamas ypatingas dėmesys. Iš viso bus įrengta net 20 įvairiausių virtuvės baldų ekspozicijų – nuo klasikinio iki paties moderniausio stiliaus, nuo tradicinių iki labai netikėtų pristatymų. Pavyzdžiui, bendrovės „Blulita“ ekspozicijoje lankytojų lauks ne tik netradicinės medžiagos, tačiau ir neįprasti džiazo virtuozo Olego Molokojedovo bei kitų muzikantų pasirodymai. Tuo tarpu „Siguldos“ virtuvėje vyks gyva ispaniško ir japoniško maisto gaminimo demonstracija“, - sako LITEXPO direktoriaus pavaduotoja Kristina Pladienė.

Kitas parodos akcentas – EKO baldai, atsipindintys dvi gamybos tendencijas – ekologiškumą ir ekonomiškumą. Abi šios tendencijos primena apie vartojimo kultūrą ir išteklių taupymą, nors ir skirtingai. Parodoje lankytojai ras apie 30 ekspozicijų, kurios bus pažymėtos specialiu lipduku EKO ir, kuriose bus galima rasti tiek iš natūralių medžiagų, tausojant aplinką pagamintų baldų, tiek ir ekonomiškų baldų, galinčių keisti savo dydžius ir toje pačioje erdvėje atlikti keletą funkcijų. Pavyzdžiui, iš nedidelio žurnalinio staliuko virsti patogiu valgomuoju stalu, prie kurio nesunkiai galėtų susėsti nemaža šeima.

Šiose ekspozicijose lankytojas ras ir stilingų baldų ar interjero akcentų, pradedančių antrąjį gyvenimą – net keletas dalyvių demonstruos šiuolaikiškų medžiagų ir technologijų galimybes, kurios neatpažįstamai gali pakeisti nugyventus, senus baldus. Pasak parodos organizatorių, tai irgi labai ekonomiškas požiūris į vartojimą, skatinantis neišmesti daiktų, o kūrybiškai juos atnaujinti.

Parodoje šiemet bus eksponuojama ir nemažai pačių naujausių pasaulinių baldų gamintojų kolekcijų, atkeliausiančių čia tiesiai iš tarptautinių parodų. Daugelis iš jų sukurtos žinomų dizainerių. Pavyzdžiui, tokių išskirtinių baldų bus galima rasti bendrovės „Būsto harmonija“ stende, tarp jų – ir jauno dizainerio Jai Jalan sukurtą krėslą ir sofą, pasižyminčius neįprastomis formomis ir Milano parodos konkurse patekusius į geriausiųjų dešimtuką.

Karštos pasaulinės naujienos lankytojų lauks ir bendrovės „INTERIO“ stende, kurio akcentas – italų gamintojo „Calligaris“ baldų ekspozicija. „Tempur“ atstovas Lietuvoje iš Izraelio į parodą atveš ir demonstruos garsaus dizainerio Karimo Rašido sukurtą lovą „Glow“, kuri išsiskiria neįprasta forma ir ryškiomis spalvomis. Išskirtiniai baldai lankytojų lauks ir „Vadasiga“, „Skandinaviški interjerai“, „LIGNE ROSET“, „Riviera home“ ir kitų ekspozicijose.

Iš viso šiemet parodoje dalyvaus per 130 baldų gamintojų, dizainerių ir prekybininkų iš Lietuvos bei užsienio šalių. Dalyvių ekspozicijos išsidėstys 5-oje ir 3-oje LITEXPO salėse bei galerijose ir užims daugiau kaip 8000 kv.m. plotą. Tradiciškai 3-oji salė skirta dizaino idėjoms ir sprendimams. Čia įsikurs ne tik baldų, bet ir interjero bei šviestuvų ekspozicijos. Šios salės galerijoje lankytojų lauks ir pamėgtoji „Dizaino galerija“, kaip visuomet, provokuojanti, įdomi ir inovatyvi.

„Dizaino galerijoje“ atsispindės tos pačios tendencijos kaip ir parodoje – bus pristatyta novatoriškų medžiagų biblioteka MATERIJOS.LT, o jų galimybės bus atskleidžiamos demonstruojant atskirus objektus ir pristatant vonios kambarį. „Dizaino galerijoje“ vėl veiks trys zonos, kuriose savo darbus eksponuos tiek žinomi dizaineriai, tiek Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros, taip pat – Kauno bei Telšių dailės fakultetų studentai. Kauno studentų demonstruojama šviestuvų kolekcija iš šios parodos keliaus tiesiai į Milano baldų parodą.

„Dizaino galerijoje“ bus pristatyta ir į lietuvių kalbą išversta garsaus danų dizaino profesoriaus Pero Mollerupo knyga „Dizanas šalia mūsų“. Tai lakoniškai ir šmaikščiai parašyta knyga, kuri bus naudinga ne tik tiems, kurie savo veikloje susiduria su dizaino produktais, bet ir visiems, kuriems įdomi dizaino vieta buityje, istorijoje bei kultūroje.

Šiemet parodoje vėl vyks „Baldų dizaino konkursas“, kuriame bus išrinkti geriausi bei inovatyviausi baldų gamintojai. Konkurso nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti pirmąją parodos dieną – kovo 31-ąją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją