Tinkamiausia pomidorams – burokėlių kaimynystė, rašoma „Novate“ patarimų daržininkams skiltyje. Būtent burokėliai skatina gausų pomidorų derlių. Kokiais dar aspektais naudinga burokėlių ir pomidorų kaimynystė, skaitykite toliau:

1. Kodėl burokėliai – idealūs kaimynai pomidorams

Burokėliai – indikatorius, rodantis, kad žemėje yra boro, cheminės medžiagos, reikalingos pomidorų augimui ir nokimui. Boras turi įtakos chlorofilo susidarymo procesui, jis užtikrina, kad deguonis pasiektų šaknis, aktyvina augaluose vykstančius apykaitos procesus.

Indikatorius – burokėlių lapai. Kuo daugiau dirvoje boro, tuo sveikesni ir didesni bus burokėlių lapai. Tręšiant burokėlius trąšomis su boru, naudos gauna ir pomidorai. Jiems boras reikalingas, kad susiformuotų žiedai, o vėliau užsimegztų mezginė.

2. Kodėl burokėlių lapus užkasa lysvėje su pomidorais

Burokėlių lapuose yra daug boro ir mikroelementų, tad jie – gana gera trąša, kur dar ir – ekologinė. Burokėlių lapus pirmiausia susmulkinkite, o paskui užkaskite į žemę.

3. Burokėliai – dirvos rūgštingumo indikatorius

Dirvos rūgštingumas yra normalus, jei burokėliai užauga dideli, yra saldūs. Jau pagal jaunų burokėlių išvaizdą galima spręsti apie žemės pH:

  • žali lapai su raudonais lapkočiais – rūgštingumas neutralus (pomidorams idealus),
  • žali lapai ir kotai su raudonomis gyslomis – mažo rūgštingumo žemė,
  • raudoni lapai – labai rūgšti žemė (norint sumažinti žemės rūgštingumą, dedama mėšlo).


Labai rūgščioje žemėje pomidorai, taip pat ir ankštiniai, morkos, agurkai, moliūgai, salierai prastai auga. Šie augalai sunkiai pakelia, jei į žemę įmaišoma mėšlo, kreidos, gesintų kalkių. Dėl to šią procedūrą reikia atlikti mažiausiai prieš metus iki minėtų daržovių sodinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)