Būtinos sąlygos

Iš sodo rudenį atsigabentus arba turguje už ypač patrauklią kainą įsigytus moliūgus norisi išlaikyti kuo ilgiau. Gera žinia ta, kad tai padaryti tikrai nėra sunku. Svarbu parinkti sausą, tamsią, vėsią, tačiau nuo žiemos šaltuko saugią vietą. Tinkamais saugoti laikomi subrendę, jokiu būdu ne lyjant nurinkti moliūgai. Jie turi būti su vaiskočiais, nepažeisti ir nepradėję gesti.

Moliūgams saugoti tinkamos temperatūros diapazonas – gana platus, tačiau idealia laikoma 5–15 laipsnių temperatūra.

Anot specialistų, moliūgų laikymo sąlygos yra optimalios, jei:
• patalpos temperatūra išlieka stabili – staiga nenukrenta ir nepakyla;
• moliūgų nepasiekia saulės šviesa;
• vaisiai sudėti taip, kad vienas su kitu nesiliestų.

Dėmesio! Jei į šias nuorodas neatsižvelgsite, moliūgas gali imti gesti ir pūti.

Moliūgai

Moliūgų laikymas rūsyje

Turint rūsį, daržovių laikymas problemų kelti neturėtų. Jei rūsyje sausa ir vėsu, o žiemą temperatūra nenukrenta žemiau 2 laipsnių šilumos, moliūgas jame išgulės iki pavasario.

Patogiausia moliūgus sukrauti į rūsyje įrengtas lentynas arba stelažus. Vaisius reikia sudėti taip, kad jie nesiglaustų prie sienos ir nesiliestų vienas su kitu. Po moliūgais galima pakloti šiaudų arba šieno, o ant viršaus užtiesti nuo šviesos apsaugantį, orui pralaidų audeklą. Žiemą, nukritus oro temperatūrai, vaisius rekomenduojama papildomai apšildyti: apdengti senu apklotu ar kuo nors panašiu, kad nesušaltų.

Jei rūsyje nėra lentynų, moliūgų derlių galima sukrauti į dėžes. Kad vaisiai nesiglaustų vienas su kitu, tarpus tarp jų reikia užpildyti šiaudais arba sudžiūvusia žole.

Moliūgus galima laikyti ir ant grindų, išklotų laikraščiais arba popieriumi. Užėjus šalčiams vaisius būtina apkloti kuo nors šiltu, kad jiems nepakenktų žema temperatūra.

Patarimas. Rūsyje laikomus moliūgus reikia reguliariai apžiūrėti ir įsitikinti, kad jie negenda. Tokį, kuris pradėjo gesti, reikia iš karto išgabenti iš saugyklos. Tinkamas jo dalis galima arba iš karto suvartoti, arba atitinkamai apdoroti ir pamėginti saugoti kitaip.

Moliūgų laikymas bute

Miesto daugiabučių gyventojams moliūgų laikymas nėra toks paprastas. Vis dėlto ir bute moliūgai gana ilgai (iki kelių mėnesių!) išlieka sveikutėliai. Turint lodžiją arba įstiklintą balkoną, moliūgus galima laikyti ten pastatytoje dėžėje, išklotoje šienu arba šiaudais. Iš viršaus moliūgus reikia kuo nors apkloti, kad ant jų nepatektų šviesos. Spustelėjus šaltukui, vaisiams būtina papildoma apsauga: juos reikia pridengti šiltesniu apklotu, pvz., senu pledu, senais kailiniais ar pan.

Moliūgai

Jei butas be lodžijos ar šildomo balkono, moliūgą derėtų nugabenti į vėsiausią buto vietą – tamsų sandėliuką ar prieškambarį. Moliūgus galima laikyti net po lova, ant grindų, tačiau tik tokiu atveju, jeigu šalia nėra šildymo įrenginių. Vaisius rekomenduojama apdengti audeklu, kad jie nebūtų veikiami nei tiesioginės, nei išsklaidytos šviesos. Tokiomis sąlygomis laikomi subrendę moliūgai (žinoma, jei jų žievė nepažeista ir jei jie nepradėję gesti) išstovi iki 2–3 mėnesių, o kartais ir ilgiau. Vis dėlto kartkartėmis reikia juos patikrinti: galbūt kuris nors pradėjo gesti?

Supjaustyto moliūgo laikymas šaldytuve

Visgi labai dažnai moliūgą nutariame suvartoti šviežią. Bėda tik ta, kad viso jo vienu ypu niekaip nepanaudosi: gaminant maistą paprastai užtenka ir dalies daržovės. Bet ką gi daryti su likusiu gabalu, kad jis kuo ilgiau išliktų šviežias? Tokiu atveju minkštimą reikia apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgą pavyks išlaikyti 7–10 dienų. Jei vietoj maistinės plėvelės naudosite foliją, moliūgo skiltį šaldytuve pavyks išlaikyti dar ilgiau.

Moliūgo laikymas, kaip patys matote, nereikalauja nei daug sumanumo, nei daug vargo. Jei atsižvelgsite į tam tikrus reikalavimus, šis vaisius gana ilgai prastovės nesugedęs. Moliūgą galima ir užšaldyti: tai ypač paranki išeitis, jei bute tiesiog nėra vietos, kurioje būtų galima saugiai jį padėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)