Jei vejoje auga grybai, ir jie auga taisyklingu ratu, šiuo atveju vejos darkytojas – lauminis mažūnis (Marasmius oreades).

Vejoje augantys grybai darko jos vaizdą, taigi, kodėl jie auga sode ar prie namų?

Išdygę grybai – tik nedidelė regima viso didžiulio grybų pasaulio dalis. Grybiena, arba micelis, tokiose dirvose driekiasi į gylį daugiau kaip 60 cm. Ji plečiasi ir aktyviai auga, platina sporas ir augina matomąją antžeminę dalį.

Grybiena dažniausiai maitinasi mediena, todėl jei žemėje yra medžio likučių, grybai joje – dažnas reiškinys. Jei soduose kaip trąšos naudojamos durpės ar juodžemis, kuriame gausu durpių, į dirvožemį pateks ir supuvusių augalų, medžių likučių. Ir paprastame dirvožemyje – medienos likučiai – normalus reiškinys. Grybai turi kuo maitintis, todėl ir auga.

Kaip su jais kovoti?

Žinant grybų plitimo prigimtį, ypač didelio ir greito micelio paplitimo galimybę, neįmanoma rasti šimtaprocentinio jų išnaikinimo metodo. Tačiau kai kas gali padėti.

Reguliarus žolės pjovimas. Grybai auga taip pat greitai ar net greičiau nei veja. Dažnai pjaukite žolę, nepjaukite jos per žemai. Kartu su žole nupjausite ir grybus.

Grybų rinkimas – vienas iš geriausių kovos metodų, nes taip užkertamas kelias sporų plitimui, tačiau visiškai grybų neišnaikina.

Drėgmės reguliavimas. Jei auga grybai, akivaizdu, kad drėgmės per daug. Kai dažnai ir daug lyja, nedaug ką tegalėsite padaryti, tačiau nelietingu laikotarpiu atsiminkite, kad veją laistyti reikėtų ne dažniau kaip vieną kartą per 1-2 savaites. Sausesnėje dirvoje grybai mažiau dygs. Gali šiek tiek padėti dirvožemio paviršiaus purenimas.

Fungicidų naudojimas. Galima bandyti purkšti vietą, kurioje auga grybai, bet fungicidai veikia tik dirvos paviršių, laikui bėgant, grybai vėl ima augti. Be to, prieš naudojant bet kokias chemines priemones, reikėtų atidžiai pagalvoti, ar tikrai to reikia, nes chemikalai kenkia ir augalams, ir žmonėms.

Itin radikalus metodas – iškasti 60 cm gylio duobę, atvežti naujų žemių ir pasėti vėl žolę. Tačiau kol veja vėl bus graži, gali praeiti trys mėnesiai. Be to, tai negarantuoja, kad dirvožemyje neliks grybienos sporų. Todėl geriau prieš sėjant žolę labai gerai išdirbti žemę – išrinkti smulkiausias šakeles ir medžio gabalėlius.

Grybai vejoje – sveikos dirvos požymis, su jais itin sunku kovoti. Tai nereiškia, kad veja blogai pasėta ir blogai prižiūrima. Jei jūs dar atidžiau prižiūrėsite veją, grybų bus kur kas mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)